Egészség, béren kívül

Aki olyan szerencsés, hogy van biztos munkahelye, az általában nemcsak fizetést kap onnan, hanem úgynevezett béren kívüli juttatásokat is. Csak már fel sem tűnik, annyira természetes az étkezési utalvány, az üdülési csekk és a többi.

A béren kívüli juttatások elég komoly hányadát jelenthetik a családi költségvetésnek. A nagyságrendet jól érzékelteti, hogy a béren kívüli juttatás egy dolgozóra jutó összegének jelenleg 500 ezer forint az éves felső határa, és ez valóban minden nehézség nélkül össze is jöhet. Ha végignézzük a leggyakoribb béren kívüli juttatásokat, azt is meglátjuk, hogyan.

Nemrégiben írtunk például az önkéntes nyugdíjpénztárakról, illetve az egészségpénztárakról. Mindkettőnél megemlítettük az előnyök között, hogy a számlára a munkáltató is rendszeresen befizethet bizonyos összeget. Ez a vállalás jelenleg nyugdíjpénztárnál a minimálbér 50 százalékáig, egészségpénztárnál a minimálbér 30 százalékáig az úgynevezett cafetéria körbe tartozó (tehát a dolgozó által választható) vagy általánosan mindenkinek adott juttatás, ami azzal jár, hogy a munkáltató kedvezményesen adózik utána.

Ugyancsak nem elhanyagolható béren kívüli juttatás, ha a munkavállaló helyi utazásra jogosító bérletét a munkáltatója fizeti. Iskoláskorú gyermekei után egyszeri iskolakezdési támogatást is adhat neki. Ennek felső határa jelenleg a minimálbér 30 százaléka.

A két leginkább elterjedt béren kívüli juttatás, az étkezési és az üdülési támogatás rendszerében az új év alapos változást hozott. Megjelent a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya) és az Erzsébet-utalvány. 2012. december végéig azonban még forgalomban vannak, beválthatók a korábbi, érvényes üdülési csekkek, illetve étkezési utalványok is.

A Széhenyi Pihenő Kártya egy elektronikus utalvány, amelyre évente legfeljebb 450 ezer forintot lehet utalni. Ez az összeg akár teljes egészében szálláshely szolgáltatásra is fordítható, de a kártya valójában "háromzsebes": a 450 ezer forintból 225 ezret csakis szálláshelyért lehet kifizetni, 150 ezret vendéglátóhelyi meleg étkezésre lehet költeni, 75 ezret pedig egészségmegőrzésre, rekreációra lehet fordítani belőle. Szálláshely igénybevételét ugyanakkor a szabadidős és étkezési alszámláról is ki lehet egyenlíteni, így az erre fordítható teljes keret akár a teljes, rendelkezésre álló 450 ezer forint is lehet.

Január elseje óta az Erzsébet-utalvány az egyetlen kiemelt járulékkedvezménnyel támogatott étkezési utalvány, a munkáltatók tehát nyilván ezt fogják adni béren kívüli juttatásként. Fő szabály szerint a havi ötezer forint értékben adható utalvány kizárólag hideg étkezésre fordítható. Idén azonban átmeneti jelleggel még meleg élelmiszert is lehet vásárolni érte. 2013-tól azonban ezt már csak a Széchenyi Pihenő Kártya megfelelő alszámlájáról lehet majd megtenni.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra