Edzésfajták

1. / 2 oldal


Szerző: Szatmári Zoltán
2007. július 6. | Forrás:  HáziPatika.com

Az edzés szót sokféle értelmezésben használjuk. Beszélhetünk fizikai technikai vagy akár taktikai edzésről, de jelenti az edzés folyamatát is. Az edzés jellemzője, a teljesítményfokozásra való törekvés, vagy a már meglévő teljesítményszint megtartása.

Fontos az edzés céljának meghatározása

Többfajta edzéscél létezik, és a célokat többféle módszerrel lehet elérni. Fontos néhány dologgal tisztában lennünk: Cardio-edzés: nevét a szív-érrendszerre kifejtett jótékony hatásáról kapta. Az oxigén melletti (ún. aerob) edzésformákról van szó, amelyek közé a folyamatos, hosszantartó, ciklikus mozgásformák tartoznak, mint a kerékpározás, az evezés, a lábgépezés, a sífutás, a kocogás, az úszás stb.
Erőedzés: közepes súlyokkal és ellenállással szemben végzett gyakorlatok.
Testzsír-csökkentés: kis súlyokkal, nagy ismétlésszámban végzett gyakorlatok, cardióval kombinálva.

Edzésgyakoriság

Az lenne az ideális, ha hetente háromszor-négyszer végeznénk izommunkát, de legalább kétszer mindenképp érdemes valamilyen testmozgást végeznünk. Az edzés alkalmanként - edzettségi állapotunktól függően - mintegy 45-75 percig tartson, amely után mindig tartsunk megfelelő pihenőidőt az izmok regenerációja érdekében.

Aki bírja, és egészségi állapota is engedi, az akár minden nap végezhet valamilyen kedvelt testgyakorlatot. A rendszeres testedzés hatása biztosan nem marad el. Az élsportban a kemény, teljesítménynövelő hatású edzéstervekre az a mondás járja: hat hét hit, és hat.

Aki elkezdi a rendszeres edzéseket, sportmozgásokat, annak viszont még hat hetet sem kell várni, hogy érezze a hatást, ami megmutatkozik a teherbírásában, testi- és szellemi frissességben és sok minden másban.

Sorozatok, ismétlésszám

Az edzés és az elvégzendő feladat jellegéből adódóan állapítható meg, hogy hány sorozatot lenne ildomos egy edzés alatt végezni. Általánosan elmondható, hogy érdemes kisebb sorozatokkal kezdeni, ez alatt 2-3 sorozat értendő, és ezt a számot az edzettség mértékével lassan lehet emelni. A sorozatokon belüli ismétlésszámot szintén ajánlott inkább alacsonyabb számon kezdeni, megfigyelni annak ránk gyakorolt hatását, majd módszeresen, lassan emelni.

Súlyválasztás

Az életkor előrehaladtával nő a sérülésveszély, mivel izmaink, ízületeink és csontozatunk már nem a régi, ezért óvatosan válasszunk súlyt. Első alkalommal inkább keveset vállaljunk be, nem baj, ha úgy érezzük, jóval többet is bírtunk volna. A súlyzós és terheléses edzések, testgyakorlatok előtt melegítsünk be, hogy csökkentsük a sérülésveszélyt, és ne végezzünk hirtelen mozdulatokat. Gyakorlatvégzés közben mindig figyeljünk a helyes testtartásra annak érdekében, hogy a gerinc sérülését elkerüljük.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szatmári ZoltánHáziPatika.com2007. július 6.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Prosztatarák

A prosztata rosszindulatú daganata a második leggyakoribb oka a férfi rákos halálozásnak. Az előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett. Hazánkban évente kb. 1500 férfi hal meg a megbetegedésben.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések