Depressziószezon előtt


Szerző: Nádasi Tibor
2012. október 12. | Forrás:  MTI - 50plusz.hu

Rövidülnek a nappalok, fogy a fény, támad a hideg, egy ködös, szürke reggelen felkelni sem könnyű, nehezebb ilyenkor okot találni a bizakodó jókedvre. Ismerős ez a hangulat? Lehet, hogy érdemes lenne kitöltenie tesztünket?

Az európai országok legjelentősebb mentális egészségi problémája, a depresszió volt a fő témája a lelki egészség világnapjának a héten, október 10-én. A depresszió a legjelentősebb mentális egészségi probléma Európában, mivel enyhébb formáit is beleszámítva a kontinens lakosságának minden negyedik tagja érintett. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO adatai szerint általában elmondható, hogy ötven százalékkal több nő szenved depresszióban, mint férfi.
A depresszió a hosszú ideig tartó betegszabadság és a fogyatékosság leggyakoribb oka. Egyes országok, mint például Dánia és Hollandia arról számoltak be, hogy a hosszú ideig tartó betegszabadságok és rokkantsági kifizetések közel 50 százalékának oka mentális zavar, többnyire a depresszió.

Ugyanakkor jelenleg a depresszióban szenvedő emberek kevesebb, mint fele részesül megfelelő kezelésben. A megbélyegzés miatt sokan nem mernek elmenni kezelésre, pedig a depressziót jól és hatékonyan lehet kezelni. A korai felismerés viszont lényeges szempont.
Az 50plusz depresszió-önértékelő tesztje diagnózis felállítására természetesen nem alkalmas, de arra igen, hogy tájékozódhasson az, aki úgy érzi, hogy fenyegeti a depresszió - akár őt magát, akár valakit a környezetében. Ha kitölti a tesztet, az eredmény meg is nyugtathatja, hogy nincs ok ijedelemre, vagy segíthet abban, hogy idejekorán továbblépjen, és felkeressen egy szakembert, akivel megbeszélheti a problémát.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi TiborMTI - 50plusz.hu2012. október 12.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések