Csalók az interneten: a pénzét akarják!


Szerző: Nádasi Tibor
2012. június 1. | Forrás:  50plusz.hu

Ahol pénz van, ott a hiszékenység vámszedői, a csalók is megjelennek. Módszereik folyamatosan változnak, és természetesen a védekezés lehetőségei is. A bankok tisztában vannak ezzel, de a biztonságért az ügyfélnek is tennie kell.

Kapott már e-mailt valamely egzotikus ország elűzött uralkodójától vagy annak valamelyik családtagjától, aki menekülni kényszerült, de szerencsére dollármilliói vannak egy bankszámlán, csak ahhoz átmenetileg nem fér hozzá, ezért lenne szüksége öntől segítségképpen egy jelentéktelen összegre, amit természetesen busásan megtetézve ad önnek vissza nagyon rövid időn belül? Ha igen, akkor már gyakorlatból tudja, hogy a virtuális világnak is megvannak a maga nagyon is valóságos csalói, akik az emberi hiszékenységből próbálnak hasznot húzni.

Aki egy ilyen kérésre pénzt küld, az persze már nem egyszerűen csak hiszékeny... Önt nem is lehetne ilyen átlátszó csalással becsapni. De mit tenne akkor, ha bankjától kapna e-mailt, amelyben arról értesítik, hogy a pénzintézet központi szerverét hacker-támadás érte, ezért biztonsági okokból az alábbi linkre kattintva haladéktalanul változtassa meg az internetbankhoz használt jelszavát, mert ha nem teszi meg, akkor számláját sajnos azonnal zárolni fogják, nem tudható, hogy mennyi időre?
Gyanút fog ekkor is? Na jó, akkor legyen úgy, hogy az e-mailből a link egyenesen a bank ön által jól ismert honlapjára vezeti, onnan jut a szintén ismerősen biztonságos internetbanki felületre. Vagy csak egy kényelmesebb ügyintézést szolgáló "banki alkalmazást" kell letöltenie a link vagy egy csatolt melléklet segítségével. Még mindig gyanakszik? Akkor ön vagy különösen bizalmatlan, vagy egyszerűen csak tudja már, hogy mire kell ügyelnie, ha nem akar pórul járni.

Ha megnyitotta a csatolt mellékletet, azzal például egy trójai vírust szabadított a gépére. Az ilyen program a trójai falóhoz hasonlóan nem az, aminek mutatja magát: persze nem görög harcosok rejtőznek benne, hanem egy olyan számítógépes program, amely sokféle gonoszságot tehet a gépével is, de ha nem, akkor is nyit rajta egy "hátsó kaput", amelyen át az, aki a vírust küldte, tűzfalat és minden egyéb védelmet megkerülve hozzáférhet az adataihoz. Azokat felhasználva pedig egyenesen a bankszámlájához...
A banki honlap, amire a link vezette, természetesen nem a valódi volt, hanem annak megtévesztően hű mása. És persze a szervertámadásról szóló értesítés sem volt igazi, de amikor azt hitte, hogy megváltoztatja a jelszavát, akkor mellesleg megadta a "régit", vagyis az igazit, amit így már nemcsak ön ismer.

Mindez nem azt jelenti, hogy legyen betegesen gyanakvó. De az óvatosság pénzügyekben az interneten is kötelező. A bank sosem kér öntől bizalmas adatokat e-mailben. Ha egy linkre kattint, ha egy ismeretlen telefonszámot hív fel, sohasem tudhatja biztosan, hogy ki van a drót másik végén. Ha bármi kétsége támad, hívja fel a bankot telefonon: így megbizonyosodhat arról, hogy nem volt oka a gyanakvásra, vagy ellenkező esetben a bank is tudomást szerez az ügyfeleit fenyegető csalási kísérletről.
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. június 1.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Praktikus tanácsok aranyérre

Fájdalmas, égető, viszkető csomó odalent. A beteg sok esetben öngyógyító házi szerekkel és vény nélküli gyógyszerkészítményekkel gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg állandó útitársa, az aranyér kellemetlenkedéseitől.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések