Csak rugalmasan!


Szerző: Nárai Rozália
2013. június 12. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A gumikötél, gumiszalag könnyen beszerezhető, és egyszerűen használható. Először gyógytornászok alkalmazták a sérült izmok, ízületek rehabilitációjára. A fitnesztermekbe és az otthonokba csak néhány évvel később költözött be.

Különböző erősségű gumiszalagok kaphatók, ezeknek más-más színük van, de az ára mindegyiknek nagyon baráti. Kis befektetéssel nagy eredmény érhető el. A gyakorlatokat mindenki könnyen elsajátíthatja, segítségével megőrizhető az egészséges, rugalmas izomzat, hatékonyan javítható a testtartás, célzottan fejleszthető a gyengült izomerő és az ízületek mobilitása.
A gumiszalag az elmúlt években változatosabbá tette az aerobikórákat, és az otthon tornázók tréningjében akár egy komolyabb kondigépet is helyettesíthet.
Nagyon sokoldalúan használható eszköz, szinte minden izomcsoportot megmozgathatunk vele, a gyakorlatoknak csak a fantáziánk szab határt. Olyan mély izmokat dolgoztathatunk meg, amelyek megmozgatására nincs más mód.

Mivel rugalmas és elég hosszú, mindenki erőnléti állapotához remekül idomul, korra és nemre való tekintet nélkül. Ha rendeltetésszerűen használják, szinte minimális a sérülésveszély, még otthoni körülmények között is.

Comberősítés

Üljön le a földre nyújtott ülésben, egyenes háttal. A gumikötél végeit egyszer csavarja a kezére, hogy ne legyen túl hosszú. Az egyik talpát illessze a kötél közepéhez, enyhén dőljön hátra, de ügyeljen arra, hogy a gerinc maradjon egyenes! A felkarját szorítsa az oldalához, tartsa stabilan, közben a lábát nyújtsa ki, majd húzza vissza. A gyakorlattal a comb hajlító és feszítő izmai mellett a csípőhorpaszt is remekül erősítheti. Legalább huszonöt nyújtást végezzen mindkét lábbal.

Vállformálás

Álljon vállszélességű terpeszben, enyhén behajlított térdekkel. A kötelet most is tekerje egyszer a tenyerére, a karját emelje magas tartásba a fej fölé, a könyök picit hajlítva. A karokat engedje le oldalsó középtartásig a kötél széthúzásával, majd engedje vissza föl. Figyeljen a könyök mozdulatlanságára és arra, hogy a gyakorlatot csak lassan végezze, lendület nélkül! Nagyon jól formálhatja a teljes váll és a széles hát izmait. A legjobb, ha húszat csinál belőle, háromszor egymás után, rövid pihenőkkel.

Hátegyenesítés

Álljon harántterpeszben. Először bal lábbal lépjen a kötél közepére, jobb kezével fogja meg mindkét végét. Bal kézzel támaszkodjon a combján, és kicsit dőljön előre, egyenes háttal. A kötelet húzza fel a teste mellett, amilyen magasra csak tudja. A háta és a vállai maradjanak mozdulatlanok. Lassan engedje vissza mindkét kezét, és ismételje meg a gyakorlatot húszszor mindkét oldalon, majd rövid pihenő után még egyszer. Ezzel a gyakorlattal a lapocka körüli mélyizmokat és a tricepszet erősítheti.

Szálkás bicepsz

Ismét álljon harántterpeszben az előbbihez hasonló módon, hogy a gumiszalag közepe legyen az egyik lába alatt, de most mindkét végét külön-külön fogja meg. A felkart szorítsa az oldalához, és húzza fel a kötél végeit egészen a válláig, majd lassan engedje vissza. Figyeljen arra, hogy semmilyen más testrésze nem mozoghat, csak az alkarja. A csuklója és a háta végig maradjon egyenes. Csináljon belőle háromszor tizenötöt, hogy erős és formás bicepsze legyen.

Még egyszer a comb

A gumikötél két végét egy egyszerű csomóval kösse a lábfejére vagy a bokájára. Feküdjön a hátára, a kezét csúsztassa a csípője alá, lefelé fordított tenyerekkel. A lábait emelje fel a magasba, hogy a térdei legyenek majdnem nyújtva. És nyit... és zár. Minél lassabban végzi a gyakorlatot, annál nehezebb lesz, de annál hatékonyabb. Remekül formálja a comb külső és belső izmait.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nárai RozáliaNők Lapja Egészség2013. június 12.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Nyugdíjazás

6 kérdés - mire számítson az, aki visszakerült az állami nyugdíjrendszerbe?

Az év elején búcsút vehettünk a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságtól, röviden - és alig másfél évtizede oly gyakran hallott - közkeletű nevén a "második pillértől".

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések