Bűnök, amelyeket a leggyakrabban követünk el a bőrünk ellen

Az ép, egészséges bőr nemcsak öröklött adomány, hanem elérhető, fenntartható érték is, különösen, ha igyekszünk elkerülni azokat a hatásokat, amelyek ártanak neki. Sok olyan irritáció van, amelytől egy kis odafigyeléssel megkímélhetjük bőrünket.

Sérülékeny védelem

Bőrünk a szervezetünk egyik legfontosabb védelmi vonala, egyik funkciója, hogy megvédje a káros anyagok és a kórokozók behatolásától. Feladatát azonban csak akkor tudja betölteni, ha a bőr felhámrétegének megfelelő a víz- és faggyútartalma. Így a bőr szárazsága nemcsak esztétikai problémát okoz azzal, hogy sápadttá, pikkelyessé, hámlóvá, petyhüdtté, ráncosodásra, repedezésre hajlamossá válik, hanem súlyosabb következményei vannak: védtelenebb lesz, már enyhébb irritációk

is bőrpírt, felületi gyulladást, viszketést, dermatitiszt okozhatnak. Nézzük, melyek azok a hatások, amelyek kiváltják a bőr szárazságát, túlérzékenységét!

Túlzott tisztálkodás

"Tisztaság: fél egészség" - tartotta a régi mondás, de mint mindent, ezt is túlzásba lehet vinni. Az intenzív hatású szappanokkal, kéztisztítószerekkel jobb csínján bánni, ugyanis nemcsak a kórokozókat tüntetik el a kézről, hanem a túl gyakori használatuk a bőr természetes védőrétegét, annak zsírtartalmát is feloldja, így megnyitva az utat a külső hatások ellen. A gyakori kézmosás, szárítás, ha nem pótolja a bőrének elveszett faggyúrétegét, kiszárítja, repedezetté, gyulladttá teheti a kézbőrt. A folyékony szappanok, a speciálisan érzékeny bőrűek számára kifejlesztett kézmosószerek kevésbé károsítják a bőrt, mint az antibakteriális szappanok.

A napi kádfürdőzés, "ejtőzés" szokásáról is tanácsosabb lemondania annak, akinek kiszáradásra hajlamos a bőre, helyette a gyorsabb, a bőrt kevésbé áztató tusolás sokkal egészségesebb. Nem mindegy az sem, milyen tusfürdőt, sampont használ: ha lehet, válassza a száraz, érzékeny bőrűek számára kifejlesztett, kímélő, bőrtápláló változatot. Még az sem mindegy, hogyan törölközik: a legkevésbé az irritálja a bőrét, ha a zuhanyozás után a vizet a tenyerével simítja le, majd a törölközővel dörzsölés nélkül itatja fel.

Túlzott szépítkezés

A túl sok smink is megviseli, kiszárítja az arcbőrt, különösen, ha aztán ezek esti eltávolításához alkoholtartalmú lemosó szereket használ. A száraz, érzékennyé vált bőr pedig könnyebben reagál a legkisebb irritáló hatásra is. A túlzott sminkelés helyett legyen a szépítkezés rendszeres része a bőr hidratálása, illetve az elveszett zsírtartalmának pótlása megfelelő, erre a célra kifejlesztett arc-, kéz- és testápoló krémekkel! Ma már van olyan, speciális kozmetikai család is, amely nem tartalmaz emulgeáló szereket. Ez azért fontos, mert ezek hozzájárulnak a bőr természetes zsírrétegének, lipidvédelmének feloldásához, amely védtelenebbé, érzékenyebbé teszi a bőrt.

Vigyázat, vegyszerek!

A háztartás minél gyorsabb, hatékonyabb karbantartására ezernyi vegyszer, tisztítószer áll rendelkezésünkre. Minden létező felületre, csempére, krómra, márványra, üvegre, fára más-más spray, tisztítószer, fényesítő, zsíroldó, folteltávolító, vízkőoldó van, felsorolni is lehetetlen lenne. Egy azonban közös bennük: az érzékeny bőrűek okosabban teszik, ha ezek használatakor gumikesztyűt húznak, mivel mindegyik súlyosan irritálhatja a bőrüket. Legjobb, ha a gumikesztyű alá gyógyszertárban kapható cérnakesztyűt is húznak.

Élvezetek, amelyeknek áruk van

Dohányzik, nem tud lemondani róla? Tudnia kell, hogy bizony a cigarettázás több irányból is támadja az egészségét. Immunrendszerét gyengíti, keringését rontja, folyamatosan méreganyagokat visz be a szervezetébe. Egyik legelső jelzőrendszere, "tükre" ennek éppen a bőr: a dohányosoknak a bőre rendszerint idősebbnek látszik a koruknál, szárazabb, megviseltebb. Hasonlóképpen sokat árt a rendszeres alkoholfogyasztás is: az alkohol a felsorolt hatásokon kívül ráadásul vízhajtó is, így könnyen felboríthatja a szervezet vízháztartását, amelyet legelőször szintén a bőr jelez azzal, hogy szárazabbá, érzékenyebbé válik. A túlzott kávéfogyasztás szintén a vízháztartásra van hatással.

Izzasztó helyzetek

Sport, munka vagy akár alvás közben izzad? Az érzékeny bőrt az izzadtság is irritálja, így jobb figyelni arra, hogy nedvszívó, természetes alapanyagokból készült ruházattal elejét vegye az irritációnak. Az izzadtságtól felázott bőrfelület ugyanis könnyen kimaródik, felhámlik, a sérült bőr pedig bakteriális vagy gombás felülfertőződés miatt begyulladhat.

Időjárási viszontagságok

A fedetlen testrészek bőrére hatással vannak az időjárási körülmények is. A hideg, a szél, az erős napsütés mind-mind erőteljes szárító hatású, és annyira megviselheti a bőrt, hogy az akár azonnal heves bőrpírral, viszketéssel, hámlással reagál. Hasonló hatással lehet a folyamatosan működő szobai vagy autós légkondicionáló is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton egy-egy zivatar is lehet. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra