Biztonságos az interneten bankügyeket intézni?


Szerző: Nádasi Tibor
2012. május 18. | Forrás:  50plusz.hu

Eléggé elterjedt, és hétköznapivá vált mára az internet ahhoz, hogy a virtuális valóság színterein se várjunk el a reálisnál nagyobb biztonságot, hanem kellő körültekintéssel használjuk ki bátran az online bankolás kényelmét.

Ami a tökéletes biztonságot illeti, az természetesen nem létezik. A fizikai valóságban is az a maximum, amit megtehetünk pénzünk védelmében, hogy igyekszünk ügyelni a szabályokra, amelyeket gyerekkorunk óta megtanítottak nekünk. Ezek arra valók, hogy segítsenek megóvni azt, ami a miénk, azoktól, akik illetéktelenül úgy gondolják, hogy helyesebb lenne, ha az övék lenne, és ezért tenni is készek, átlépve a törvény szabta határokat. Nem hordunk magunknál a kelleténél több pénzt, a pénztárcát nem olyan zsebbe tesszük, ahol könnyű észrevétlenül hozzáférni, elkerüljük a kétes hírű helyeket, és így tovább...

Ezzel együtt meg sem fordul a fejünkben, hogy ne szálljunk fel a hatos villamosra csúcsidőben, vagy ne menjünk ki szombat reggel a piacra bevásárolni, pedig köztudott, hogy mindkettő a zsebtolvajok kedvenc vadászterülete. Lassan eltelik már annyi idő az internet elterjedésének kezdete óta, hogy a virtuális valóság színterein se várjunk el a reálisnál nagyobb biztonságot. Hanem az indokolt óvatosságot szem előtt tartva használjuk ki magától értetődő természetességgel az online bankolás kényelmét - mert kényelmes, és megfelelően biztonságos is.
A bankok már csak saját jól fel­fogott érdekükben is megtesznek mindent a biztonságért, ami elvárható tőlük. Helyes persze, ha ön is megtesz mindent, amit lehet. Aki internetet használ, annak a gépén legyen vírusirtó szoftver, amely megakadályozza, hogy olyan állomány kerüljön a gépre, amely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre. És persze legyen tűzfal is, amely megakadályozza az illetéktelen hálózati hozzáféréseket. Megjegyezzük, ez a két dolog minden bizonnyal eleve ott van az ön gépén, különben elég csúnya dolgok történhetnének vele a mindennapos internethasználat közben. De ha tényleg banki ügyeket akar így intézni, helyes meggyőződni erről.

Arról már a múltkor is volt szó, hogy a banktól kapott jelszót az első használatkor célszerű megváltoztatni, így a jelszavát valóban már csak ön ismerheti, illetve mindazok, akiknek elárulja. Ne legyenek túl sokan! És amikor jelszót választ, jusson eszébe, hogy az emberek döntő többsége az 123456 számsort, a születési dátumát, a nevét vagy kutyája-macskája nevét, esetleg az utcája nevét használja, mert fél, hogy különben el fogja felejteni. Önnek azonban jó a memóriája, és sokkal kreatívabb ennél...
Fontos, ezért jegyezze meg, hogy soha semmiféle jelszavát, hozzáféréshez szükséges azonosítóját ne adja meg interneten, csakis akkor, amikor ön használja. Még a bankjának se küldje el e-mailben, akkor sem, ha kéri. Tudniillik nem kéri. Ha tehát ilyen e-mailt kap, az csalás, akármennyire látszik is hivatalosnak és valóságosnak.
Legutóbb ugyan előnyként megemlítettük, hogy a világon bárhonnan intézheti banki ügyeit bármely internetre kapcsolt számítógépről, de most azért tegyük ehhez hozzá, hogy idegen gép, nyilvános hely esetében fokozottan fontos a biztonságra törekvés. Ne engedje meg, hogy a gép megjegyezze a jelszavát, arra is figyeljen, hogy a környezetében ne figyelhesse ki senki, amikor begépeli. Amikor végzett, a kilépés gombbal zárja be az ablakot, ne "ikszeléssel". Törölje a böngésző tárolójából az ideiglenes fájlokat, hogy az ön után következő ne juthasson hozzá illetéktelenül az adataihoz.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu,
www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. május 18.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések