Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

1. / 2 oldal


Szerző: Dr. Boros Szilvia
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

A világ különböző pontjairól érkezett orvosok itt osztották meg tapasztalataikat a szakmabeli hallgatósággal és beszéltek az "átfogó páciens management"-ről. A három napig tartó előadássorozaton számos téma került terítékre, amelyek mindegyike szervesen illeszkedett egymáshoz. Szó volt a hormon-kiegészítő terápiáról, az életkorral együtt járó betegségek prevenciójáról, a táplálkozás immunrendszert erősítő hatásáról, a menopausa alternatív kezeléséről, a környezetszennyezés negatív hatásairól, az oxidatív stresszről, a szem- és bőrtünetek orvoslásáról, az osteoporosis prevenciójáról, géndiagnosztikáról, mozgásprogramról.

Előzzük meg a bajt!

"Mi történik, ha sok cukrozott ételt, péksüteményeket, kenyeret eszünk? Vagy ha túl kevés a napi kalória-, ezzel együtt csökkentett a fehérjebevitel? Immundiszfunkció - azaz immunrendszeri gyengeség - alakul ki."- adta meg a választ saját kérdésére Claude Chauchard professzor, az anti-aging orvoslás egyik jeles francia képviselője. Prezentációjában kiemelte a gyorsan felszívódó szénhidrátok kedvezőtlen hatásait, amelyek csökkent ásványi anyag, vitamin-felszívódáshoz és gyulladáshoz vezetnek. Számos olyan növényi kivonat létezik, amely a szervezet védekező rendszerét képes fokozni. Ezek közé tartozik a Shiitake gomba, az Echinacea, panax ginseng, camellia sinensis, cordyceps sinensis, perna canaliculus. Ez utóbbi növény jótékony hatásait a következőkkel jellemzi: étvágycsökkentő, nemivágy fokozó, vércukorszint reguláló, energia-termelést 30%-ban növelő.
L.Israel professzor a rákos betegségek megelőzési módszereiről beszélt. A Shiitake vagy Maitake ázsiai gombafajtáknak legerősebb a gyógyító ereje. Egy komplex szénhidrát félét, lentinánt tartalmaz, amely állatkísérletek bizonyítékai szerint a tumor-növekedést 67%-kal gátolja. A Maitake gomba egy másik összetett cukrot, béta-glucant rejt magában, amely talán még kedvezőbb anticarcinogén hatást képes kifejteni.

Jótékony zsiradékok

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásairól számos előadás hangzott el. "Az anti-inflammációs jelentése gyulladás ellenes. Az anti-inflammácios sejtek aktiválásához is jelentős szerepe van a táplálkozásnak. Ebben a zsírok kapják a főszerepet. Ha túlságosan sok telített zsírt (sertéshús, vaj, felvágottak)és n-6 zsírsavat (kukorica, szója) vagy túl kevés n-3 zsírsavat (szezámmag, halolaj, lenmagolaj) fogyasztunk, akkor szervezetünkben károsító gyulladásos kémiai anyagok szaporodnak fel. Ahhoz tehát hogy a sportolással amúgy is meggyengített sejtjeinket minél hamarabb regenerálni tudjuk, az n-3 zsírsavat tartalmazó ételeket érdemes nagyobb arányban fogyasztanunk, a telített zsírt vagy n-6 zsírsavat tartalmazó ételek bevitelét pedig csökkentenünk."- hangzott dr. Lee, koreai anti-aging specialistától. Rueff professzor a halolaj szív-érrendszert védőhatásáról beszélt.

Szőlő, bor, alma, hagyma

A legtöbb zöldség, gyümölcs (különösen a szőlő, alma, brokkoli, hagyma), teafű, vörösbor tartalmaz egy apró krisztalloidot, amelynek neve flavonoid. Ez az összetevő adja a színt és számos jótékony, gyógyító hatást fejt ki a szervezetben. Hármas hatását a következőkkel jellemezhetjük: szív- és májelixír, emellett rákmegelőző hatású. Legerősebb flavonoid vegyületként a quercetint tartják számon. Számos - így egy 805 főn végzett holland - vizsgálat eredményei igazolták, hogy azok a 65-84 éves egyének, akiknek napi étkezésében 4 csésze tea, egy alma és egy-nyolcad hagyma szerepelt, a szív-érrendszeri betegségek prevalenciája felére csökkent. Más vizsgálatok szerint a szilimarint tartalmazó articsóka rendszeres fogyasztásával az alkohol okozta májkárosodás súlyos szövődményei elkerülhetők. A szilimarin és tangeretin vegyületek a DNS-károsodás helyreállításában vesznek részt, ezért erős anticarcinogén anyagok. Ennek köszönhetően a kongresszuson külön előadás-blokkot szenteltek a rendezők. A borban rejlő polifenol vegyületek jótékony hatásairól számos kitűnő prezentáció hangzott el.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Boros SzilviaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések