Barbie középkorúan is hódítani akar

2. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2005. október 14. | Forrás:  HáziPatika.com

Elég egy pillantást vetnünk az újságok fogyókúrás oldalaira, hogy láthassuk: a nyugati társadalmakban manapság a karcsúság jelenti az egészséget és a szépséget. Nem véletlen hát az evészavarok egyre gyakoribbá válása sem. Sokan rettegnek a túlsúlytól.

Eltérő kezelés

Az idősebb nők gyakran elmondják, hogy fiatalabb korukban, amikor még tagadták a betegségüket, becsapták magukat a kezelés során. Ezért amint véget ért a kezelés, a tünetek is nyomban visszatértek. Most hajlandók csak igazán együttműködni, hogy idősebbek és bölcsebbek. Tudatában vannak a betegség következményeinek is, például a csontritkulásnak.
Még mindig nagy út áll előttünk, de a kezelési módok már rengeteget fejlődtek az elmúlt két évtizedben. Az 1980-as évek elején kezdték alkalmazni evészavarok esetére is az úgynevezett viselkedés- és kognitív terápiát, melynek célja a hibás viselkedés - az evészavar - korrigálása. A viselkedésterápiában igen fontos a páciens tüneteinek és a tünetekhez tartozó helyzetek részletes elemzése. Ebbe beletartozik a beteg motivációjának elemzése is, annak feltárása, hogy mit szeretne elérni kóros viselkedésével. Továbbá felmérik, mi várható, ha megszűnik az evészavar.
A módszerek közé tartozik a szorongás oldása, valamint a különböző önkontroll-gyakorlatok. A kognitív elmélet szerint az ember viselkedését nagymértékben meghatározza az, hogyan értelmezi és képezi le a világot. A terápia célja, hogy feloldják a hibás viselkedést és átszervezzék a hibás ismeretfeldolgozást.
Azok a középkorú nők, akik húsz évvel korábban már részesültek a terápiában, visszatérve sokkal eredményesebbnek tartják ugyanazt. Azért is, mert korábbi kezelésük óta új gyógymódokat, kezelési eljárásokat fejlesztettek ki. Nyugodt szívvel mondhatjuk tehát azoknak, akik a fiatalabb korukban zajlott kezelést sikertelennek élték meg, hogy bátran kérjenek újra segítséget.

Anyáról leányra

Mennyire valószínű, hogy az evészavaros anya lánya ugyancsak evési zavarral küzd majd? Mit tehetnek az édesanyák lányaik védelmében? A szülők étkezéshez való hozzáállása, és az egészséges súlyról alkotott felfogásuk minden bizonnyal befolyásolja a gyermeket. Nem ritka, hogy evési zavarral küzdő édesanya azért kér segítséget, mert nem akarja továbbadni gyermekeinek az evéshez való negatív viszonyulását. Szülőként résen kell lenni, hogy ráismerjünk az evési zavar jeleire, - a nagymértékű súlycsökkenésre, túlzásba vitt tornára, étkezések kihagyására. A bulimia nervosa esetében feltűnő lehet, ha hirtelen sok étel tűnik el a konyhából, vagy ha a fiatal gyakran szalad ki a fürdőszobába. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyermek rendkívül sokat törődik az alakjával, súlyával, gyanakodnunk kell, és igyekezzünk, hogy eljusson a megfelelő segítséghez, szakemberhez.

Számítsa ki ideális testsúlyát BMI (testtömegindex) kalkulátorunk segítségével!

Forrás:
- www.mayoclinic.com
- Füredi J., Németh A., Tariska P. (szerk.) (2003) A pszichiátria rövidített kézikönyve. Budapest: Medicina.
- BNO-10 zsebkönyv (DSM-IV-TR meghatározásokkal) (2002) Budapest: Animula Egyesület

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2005. október 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyfürdőzés a gyakorlatban

Nyugat- és Közép- és Kelet-Európában a tisztálkodás, fürdés évszázadokon át luxusnak számított. Mára a gyógyfürdőzés ismét nagy teret hódított, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a négy-öt csillagos termál szállodák elszaporodása szerte az országban.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések