Azok a rémes menyek...

Szevasz Éva, megismersz? Ezer éve nem láttuk egymást! - kiáltotta Edit, amikor a hetes busz Stefánia úti megállójában megpillantotta a fia gyerekkori barátjának édesanyját.

De te pont úgy nézel ki, mint amikor a fiaink érettségiztek! Nem gömbölyödtél ki úgy, mint én – tette hozzá elismerően.

– Naná, hogy megismerlek, te sem változtál – lelkesedett Éva. De gyorsan véget ért az örömködés, mert befutott a busz, és a tömeg megrohamozta az ajtókat. – Ugye, te is felszállsz? – nézett a valahai anyatársra, aki bólintott.

– Az Astoriáig megyek, most is a Kossuth Lajos utcában lakom.

– Én sem költöztem el a Károly körútról – mondta Éva, és a két nő boldog mosollyal nyomakodott fel a buszra, majd hosszan lamentáltak a rohanó életről, az időhiányról meg a rengeteg munkájukról, ami miatt tizenöt éve nem találkoztak.

– És mi van Gáborral? – kérdezte Edit kíváncsian. – Az utolsó információm a te matekzseni fiadról az, hogy felvették informatika szakra. Ezt Gergő mesélte, amikor az osztályuk elutazott Keszthelyre, a négy napig tartó búcsúbulira.

– Gáborom Dublinban dolgozik egy nemzetközi cégnél. Jól van, szereti azt a világot, és a sokszorosát keresi annak, mint amit itthon kapott – magyarázta Éva. – Ja, és képzeld, tavaly megnősült! A felesége is vele van Írországban. Tehát mi Nagygáborral – biztosan emlékszel a férjemre, aki éppolyan rendes "mackó", mint régen volt – kettecskén éldegélünk a nagy lakásban. De azért örülök, hogy az íreknél dolgozik, mert jó dolga van.

– Nahát! – ámuldozott Edit. – Az én Gergőmet nem vették fel azonnal, de egy évvel később megemberelte magát, és bejutott egy műszaki főiskolára. És a kamaszként lusta fiam ma már szorgalmasan dolgozik egy osztrák nagyvállalatnál. Persze a bécsi lakásába nem tudok úgy felugrani, mint tettem évekig, amikor szomszédomban lakott, a Dohány utcában. Amúgy jobb is, hogy nem „ugrálok”, mert Gergő idén áprilisban nősült, és a feleségével lakik Bécsben.

– Milyen szerencsénk van, hogy mindkét gyerek révbe ért! Jó munkahelyen dolgoznak, és világot látnak – mondta Éva.

– Megérdemlik, mert okosak, és megdolgoztak érte mindketten – jelentette ki Edit. – Szerencsére a kapcsolattartás sem probléma, hiszen egyrészt Bécs ma már nem távolság, így gyakran találkozhatunk, ráadásul a skype-on ingyen beszélgetünk.

– Nekem megváltás a skype, hiszen Dublin jóval messzebb van, mint Bécs, és átkozottul drága a repülőjegy. Bár a férjem most kigazdálkodta, hogy december huszadikán kimenjünk a gyerekekhez, és csak harmincadikán jövünk haza. Szóval együtt fogjuk tölteni a karácsonyt – kontrázott Éva.

– Gergő hazajön a feleségével Bécsből, a szilvesztert is itthon töltik majd, és én most fogom nekik bemutatni Zsoltot – mesélte Edit. – Ő özvegy, és 2010 tavaszán – amikor a fiam megkapta a bécsi állást – boronáltak vele össze a barátnőim. Gondolom, emlékszel, hogy én akkor váltam el, amikor a fiaink harmadik gimnáziumba jártak, és most, hogy Gergő már független, felnőtt ember, megengedtem magamnak azt a luxust, hogy észrevegyem: férfiak is élnek körülöttem.

Éva egyetértően bólintott, majd furcsa csend telepedett közéjük. – Jól "kidicsekedtük" magunkat – gondolta Edit kritikusan, de amikor leszálltak a buszról, szeretettel nézett Évára. – Örülök, hogy ennyi év után összeakadtunk, ugye, találkozunk még?

– Hogyne! – lelkesedett Éva. – Hiába rendes a férjem, én bizony egyedül érzem magam a fiam nélkül – csúszott ki a száján az őszinte mondat.

– Nekem is rossz Gergő nélkül – vágta rá Edit –, amíg nem ment ki Bécsbe, róla szólt az életem. Az én Zsoltom is rendes pasas, csakhogy az ő lányai itthon dolgoznak, és hetente többször látogatják az apjukat. – Arról már ne is beszéljek, hogy a nagyobb lánya már szült, tehát van egy bűbájos pici unokája is.

– A menyem egyelőre nem akar gyereket, pedig egyidős Gáborral, harminchárom éves – mondta Éva.

– Az én menyem sem, ráadásul miatta dolgozik a fiam Bécsben. Ugyanis annyit kínozta Gergőt, hogy Magyarországon nem lehet megélni, hogy az én túl rendes fiam szófogadóan megpályázta az ausztriai állást – sóhajtott Edit.

– Azt mondta az anyukám, hogy a lány családot hoz, a fiú családot visz... Az én rémes menyem egészen Írországig vitte a fiamat – kontrázott Éva.

– Az én menyemnél nem lehet rémesebb – tiltakozott Edit. – Öntelt, rámenős, "mindent tud", a pénz az istene. – Jó korán elkapták a fiainkat, a kortársaik többsége még gondtalan legényéletet él – sóhajtott Éva. – Túl rendesre neveltük őket… Amúgy az én menyem nem is dolgozik Dublinban, eltartatja magát Gáborral. És bőven mesélhetnék neked a viselt dolgairól.

– Gyere, igyunk meg egy kávét, és közben kitárgyaljuk a rémes menyeinket! – nézett rá felvillanyozódva Edit, majd a két nő olyan összhangban indult a sarki kávézó felé, mintha nem tizenöt éve, hanem tizenöt napja látták volna egymást utoljára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra