Az új mászóka

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2013. május 21. | Forrás:  50plusz.hu

Uramisten, ezért dolgoztam-készültem reggel hét óra óta? Ezért pepecseltem órákon át fetasajtos salátakörettel, a hússal meg az almatortával? - gondolta, közben érezte, csak arra vágyik, hogy véget érjen az ebéd.

Ugyanis a fia meg a barátnője, akiket nagy szeretettel várt, úgy viselkedtek, mint egy válófélben levő házaspár. Eleinte próbáltak mosolyogni, de ahogy telt az idő, kiestek a szerepükből. Ha szóba jött a munkahelyük, a barátnő azonnal közölte, hogy ő ezerszer többet dolgozik, mint a fia, mert feljebb lépett egy grádiccsal, és már húsz ember főnöke. "Ákosnak sokkal könnyebb a helyzete, hiszen a cégnél jóval több a nő. Őt szeretik, körbedongják a csajok, nekem meg állandóan bizonyítanom kell, hogy megérdemeltem a kinevezést." Ha szóba jött az anyagi helyzetük, a barátnő rögtön leszögezte, hogy ma már ő keres többet. Ha szóba jött a lakásuk, a barátnő savanyú képpel jegyezte meg: "Olyan nagy nálunk a rendetlenség, hogy hónapok óta nem hívunk meg senkit. Nincs nekem időm takarításra-főzésre, amióta felelősségteljes beosztásba kerültem."
- Talán a céggel kellene összeköltöznöd - jegyezte meg a fia csöndesen.

Már akkor sem kedvelte a fia barátnőjét, amikor két évvel ezelőtt megismerte. Csúnyának találta a magas, kékszemű, jóképű fiához - alacsony, kövérkés "okostojásnak" tűnt a lány -, de egy idő után meggyőzte magát, hogy épp a gyerekéhez illik. Ő is diplomás, egy cégnél dolgoznak, szép lakása van, amit nagymamájától örökölt, komoly, csöndes, megbízható, kiváló "feleséganyag". De lám, miből lesz a cserebogár? Most ő beszél legtöbbet, majd' szétpukkad az öntudattól, a fia pedig egy-egy szóval válaszol.
- És ti hogy vagytok? Mit terveztek a nyárra? - fordult váratlanul a fia hozzá meg az édesapjához kedvesen. - Látom, szépen lebarnultatok a kertben. Magyarországon nincsenek távolságok, mégis sok az a száz kilométer, ami Budapestet elválasztja Siófoktól. Február óta nem találkoztunk. Jelzem, amikor ilyen gyönyörű az idő, szívem szerint hazaköltöznék. Aki a Balaton partján nőtt fel, annak büdös a főváros a májusi nyárban.

- Akkor költözz vissza Siófokra, én jól elleszek a lakásomban, ahová befogadtalak! - sziszegte a barátnő, mire az eddig békésen üldögélő apa az asztalra csapott, és kiabálni kezdett.

- Tudjátok, mit tervezünk a nyárra, gyerekek? Azt, hogy szeretni fogjuk egymást éppúgy, mint az előző harmincnégy évben! Mert mi akkor is szerettük egymást, amikor megállás nélkül dolgoztunk. Jelzem, én ma is hatkor kelek mindennap, hogy időben érjek a harminc kilométernyire levő munkahelyemre, anyátok pedig rendületlenül fogadja a tanítványait itthon, hogy bevezesse őket az angol nyelv rejtelmeibe. De mi nem versenyzünk egymással! A család az a család, a munkahely pedig csak munkahely!

Nagy csend támadt a szavaira. A fiuk cigarettára gyújtott, a barátnő pedig pengevékonyságúra szorította a száját, és ettől perctől kezdve levegőnek nézett mindenkit. Amikor becsukódott az ajtó a gyerekek mögött, az anya rögtön sírva fakadt.

- Jaj, mi lesz a fiunkkal? Nehogy feleségül vegye ezt az öntudatos penészgombát! Hogy tudnék segíteni? A gyerekünk jóképű, értelmes, csupa szeretet, nem illik ehhez a törtető lányhoz. De te miért kezdtél ordítani! Miért példálóztál azzal, hogy mi szeretjük egymást? - támadt a férjére.

- Mert mi velük ellentétben tényleg szeretjük egymást - felelte a férje, miközben vigasztalón átölelte. - Értsd meg, nem tudtam tovább hallgatni a háborújukat! De ne aggódj! A fiunk elég okos, megtalálja majd a megoldást. Amúgy nem tudsz segíteni, hiszen ez már nem az a korszak, amikor szépen leemelted a veszélyes mászókáról, és átvitted egy biztonságosabb másikra.
Nem nyugtatták meg a férje szavai, rosszkedvűen telt az este, a gondolatai a fia körül keringtek. "Mit tegyek, hogy boldognak lássam? Nehogy rászokjon az italra, mint a férfiak többsége! Fel kellene költöznünk Budapestre, hogy a közelében legyünk!" Amikor este tíz után megcsörrent a telefonja, egykedvűen vette fel.

- Anyukám, ne aggódj! Jót tett nekem a finom ebéded. Végső lökést adott ahhoz, hogy kilépjek ebből a pocsék kapcsolatból - hadarta a fia jókedvűen.

- Mi lesz veled? - dadogta kétségbeesve. - Hol fogsz lakni?

Nagy csend támadt a telefonban, a fia csak percekkel később válaszolt. - Hónapok óta van egy másik barátnőm is. Nem rideg-hideg üzletasszony, hanem óvónő. Kedves, mosolygós, olyan, mint te. És most végre döntöttem. Nem kell féltened!

Beszédelgett a hálószobába, és azonnal ráöntötte a férjére a hallottakat, aki nagyot nevetett.

- Lám, felesleges aggódni! A fiad nélküled is talált magának új, talán biztonságosabb mászókát - mondta elégedetten. És ő sehogy sem értette, miért nevet maga is, miközben potyognak a könnyei.

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2013. május 21.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések