Az inkontinencia-betétek

A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek.

Biztonságot minden esetre

A vizelettartási nehézségek súlyosságának több fokozata van. A leggyakoribb az ún. stressz- vagy terhelési inkontinencia, amikor a hasűri nyomás hirtelen fokozódására a beteg akaratától függetlenül néhány csepp vizelet távozik. Ez nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, illetve szökdelő, ugráló mozdulatoknál fordul elő. Ez a kellemetlenség gyakran jelentkezik terhesség után vagy jelentős túlsúly esetén is, a tartó gátizmok meggyengülése miatt. Máskor, a súlyosabb esetekben a spontán vizeletcsepegés, szivárgás akkor is bekövetkezik, ha a beteg csak egyszerű hely- vagy helyzetváltoztató mozgásokat végez, feláll, leül, járkál, lehajol. Ez lehet a tünete például az ún. túlfolyásos inkontinenciának. A legsúlyosabb pedig az az állapot, amikor szervi elváltozások vagy neurológiai sérülés miatt a vizelet megtartására még nyugalmi állapotban is képtelen a beteg. A vizelettartási nehézségek okait szakorvosnak kell tisztázni, az ok, az alapbetegség feltárásával és kezelésével az esetek nagy részében gyógyulás, vagy legalábbis jelentős javulás érhető el. De addig is, amíg az állapotnak megfelelően a gyógytorna, a gyógyszeres kezelés vagy a műtét meghozza az eredményét, a betegnek diszkrét biztonságra van szüksége. Ezt segítik a különböző méretű és funkciójú betétek, amelyek közül lehet kiválasztani a leginkább megfelelőt.

Kellemetlen cseppek

Alkalmankénti csepegésszerű vizeletvesztés esetére kisebb méretű, fehérneműbe rögzíthető inkontinencia-betét viselése javasolt. Ezek a betétek kimondottan vizelet felszívására lettek kifejlesztve. Réteges szerkezetük kettős védelmet biztosít. A betét felső rétege gondoskodik a beérkező vizelet gyors elvezetéséről, nedvszívó rétege pedig speciális folyadékmegkötő rendszerének köszönhetően biztosítja a beérkezett vizelet megtartását és ezáltal a szivárgásmentességet. A legkisebb inkontinencia-betétek egy része ugyancsak rendelkezik úgynevezett szagmegkötő rendszerrel, melynek segítségével a termék viselésével még nagyobb diszkréció érhető el.

Amennyiben naponta többször fordul elő a vizelet elcsepegése, esetleg kisebb mennyiségű folyás is, abban az esetben már a fehérneműbe rögzíthető betétek nagyobb változatai ajánlottak. A fehérneműbe rögzíthető betétek közül a legnagyobbak akár fél liter folyadék biztonságos felszívására is képesek.

Testhezálló diszkréció

Amennyiben fél liternél nagyobb folyadék befogadására van igény, a két darabos rendszerek használata ajánlott. A kétdarabos rendszer egy nagy méretű betétből és egy speciális hálós necc rögzítő nadrágból áll. A termék méretéből és a beérkező vizelet súlyából adódóan a betétet hagyományos fehérnemű nem képes megfelelően az ágyékhoz rögzíteni. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett hálós nadrág segítségével tökéletesen illeszkedik a betét a comb közti részhez és a fenékhez.

A súlyos vizelettartási probléma ellátására inkontinencia nadrágpelenka viselése javasolt, melyet a gyermek pelenkákhoz hasonló módon lehet alkalmazni. A modern inkontinencia nadrágpelenkák ma már olyan kiegészítőkkel rendelkeznek, mint pl. az ívelt combgumírozás, hátsó derékgumírozás és oldalsó vízhatlan védőgátak, melyek rendkívüli szivárgásmentességet biztosítanak mind vizelet-, mind széklet-visszatartási zavarok esetében. A termék külső borításán indikátorcsík jelzi, ha a termék megtelt vizelettel és cserére szorul. A ma beszerezhető nadrágpelenkák akár három liter folyadékot is képesek felszívni és a folyadékot a termék belsejében tartani. Ez a megoldás mind fekvő, mind mobil betegek esetén alkalmazható. Az új generációs nadrágpelenkák ma már légáteresztő, speciális borítóanyaggal készülnek, melyek engedik a felhasználó bőrét lélegezni és speciális textilszerű anyaguknak köszönhetően csendes viseletet biztosítanak. Ezáltal a lehető legnagyobb diszkrécióval viselhetik aktív inkontinens betegek is.

Nappalra, éjszakára, férfiaknak, nőknek...

A betétek közül választani egyrészt a szivárgás erőssége, vagyis a befogadandó vizelet várható mennyisége, másrészt a testméret alapján lehet. A nemek anatómiai felépítésének különbsége miatt kidolgoztak férfiak és nők számára alkalmas szabású betétet is. Nem mindegy az sem, milyen körülmények között használja az illető: ha pl. egy közepesen súlyos tünetektől szenvedő beteg épp otthon, nyugalomban van, és elérhető távolságban van a toalett, akkor egy vékonyabb betét is elegendő, míg ha utazik, ha órákat kell házon kívül töltenie, vagy éjszakára van szüksége a száraz biztonságra, akkor alkalmasint választhat egy vastagabb formát is. A legfontosabb, hogy elkerülje az öltözék vagy az ágynemű átnedvesedését, amely nemcsak kínos helyzetet, kellemetlenséget okoz, hanem további felfázásnak, fertőzésnek a kiindulópontja is lehet. Szerencsére ma már van miből kiválasztani az adott esetben legmegfelelőbbet: mint ahogy az inkontinencia tünetei rendkívül változatosak, úgy igyekeztek a gyártók ehhez alkalmazkodni a választék kialakításánál is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra