Az igazi és legfinomabb paprikás csirke

Frank Júlia konyhája


Szerző: Frank Júlia
2011. november 24. | Forrás:  50plusz.hu

Sokféle recept szerint készül a legmagyarabbnak mondott étel, de sokan panaszkodtak nekem arról, hogy nem lesz igazán finom. Vagy túl sok a leve, vagy nagyon sűrű, vagy nem elég ízes.

Íme a kipróbáltan legfinomabb recept!

Paprikás csirke
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes nagyságú csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál édesnemes piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só.

Elkészítése: A csirkét tisztítás után kis darabokra vágom. (Aki a bőrét nem szereti, húzza le, de a csontokat hagyja benne, mert az adja a finom ízeket!) A húsdarabokat gyengén megsózom. A felhevített olajon kisütöm a füstölt szalonnát, és a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát zsírján üvegesre fonnyasztom rajta. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve rárakom és erős lángon mindkét oldalukon lepirítom a csirkedarabokat. Ha mindegyik húsdarab megfehéredett, belekarikázom a kicsumázott zöldpaprikát és a negyedelt paradicsomot, közben nem felejtem el megsózni. Apránként aláöntök 1 pohár vizet, és fedő alatt, a lábas gyakori rázogatásával puhára párolom. (Nem szabad fakanállal megkeverni, mert a gyenge csirkehús hamar szétesik!) A liszttel simára kevert tejszínes tejföllel egy pillanatig forralom. (Aki szereti a csípőset, tegyen bele hegyes csípős paprikát is.)
"Ropogós" praktikák
A rántott csirkéhez díszítésre szánt petrezselyemcsokor csak akkor lesz ropogós, ha kevés lisztben megmártja, forró olajba dobja, és erős lángon süti. Nem fedje be, mert megereszkedik!

A hagymás rostélyoshoz készített hagyma is csak akkor lesz ropogós, ha a szétszedett hagymakarikákat liszttel meghinti, jól összerázza, és nagyon forró olajban gyorsan süti. Leszűrése után nem szabad sem lefedni, sem megsózni.

Akkor marad ropogós az olajban sütött burgonya, ha nem sózza meg, és tálalásig fedetlenül hagyja.

A kacsamell bőre akkor lesz ropogós, ha a nagyon forró serpenyőbe, bőrével lefelé helyezi, és erős lángon addig süti, amíg szép barna nem lesz a bőr színe, ez 3-4 perc. Ekkor megfordítja, és a másik oldalát is átsüti. A mellet bőrével felfelé kis tepsibe rakja, és 200 fokos sütőben még 10-12 percig süti.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Frank Júlia50plusz.hu2011. november 24.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Betegszállítás

Mit tegyünk, ha speciális szállításra van szükségünk, mert egészségi állapotunk nem teszi lehetővé, hogy tömegközlekedési eszközzel, vagy családtagunk, jó barátunk személygépkocsijával jussunk el a kórházba vagy a gyógykezelésünk helyszínére?

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések