Az erős csontokért


Szerző: Kriston Andrea
2013. február 26. | Forrás:  50plusz.hu

A csontrendszer gyengülése gyakran oka az időskori csonttörésnek. Igyekszünk táplálkozással, súlyosabb esetben gyógyszeresen fokozni csontozatunk kalciumtartalmát, de arra nem csupán a bevitt anyagok összetétele hat.

Nagyon különleges hatások alatt áll a csontozat. Szervezetünk intelligensen feldolgozza a minket érő hatásokat, és ennek megfelelő alkalmazkodási folyamat megy végbe.
Az épületet is úgy tervezik, hogy ha nagy földmozgásnak kell ellenállnia, akkor csak erős, rugalmas építőanyag jöhet szóba, de stabil, nyugalmas, nem mozgó földfelszínen nem szükséges ugyanolyan nagy teherbírású fal. Csontjaink belső szerkezete kész az állandó változásra. Mindenhez alkalmazkodik. Fölöslegesen azonban nem tart fenn erős szerkezetet.

Számtalan, erővonalnak megfelelő szilárdító, támaszt adó stabilizátor található a csont belsejében. Ezekbe sok építőanyag kerül be, ha a szervezet azt észleli, hogy nagy a megterhelés. Kevesebb szilárdító anyag szükséges azonban, ha a csontjaink nem kapnak kellő mennyiségű "rázkódásos" ingert.

Ki a barlangból!

Ez utóbbi esetben mindegy, mennyi kalciumot viszünk a szervezetbe, mert az adaptációt nem az étel minősége szabályozza. Erős csontokhoz kellő mennyiségű, csontokra ható mozgásra van szükség. A téli álomra barlangjába visszahúzódott állatnak is gyengébb lesz a csontozata, megspórolja a beépítendő csontanyagot a szűkös téli hónapokban. Amikor az ember mozgásszegény életet él, ugyanilyen "barlanghatás" éri.

A rendszeres gyors járás, erős gátizom esetén a kocogás, a tánc, labdajátékok, a torna mind-mind jó arra, hogy észlelje a szervezet: "tavasz van", a mozgás ideje, erős csontokat kell fenntartani. (Ez esetben az úszást érdemes kiegészíteni függőleges terheléssel!)

Csontbontól stressz

A stressz is hat a csontrendszerre. Egészséges stresszre szüksége van az idegrendszernek, a szervezet kellő alkalmazkodási készséggel kompenzálja a káros hatásokat. Amikor stressz ér minket, azonnal mozgásba kezdenénk. A túlzott stressz következtében azonban még az állatok is meglapulnak, görcsössé válik a mozgásuk. Mi emberek is nehezen vesszük rá magunkat ilyenkor a mozgásra. Inkább "lapulunk".

De ha ez sokáig tart, a szervezet ismét alkalmazkodik, gyengíti a csontszerkezetet. A legjobb táplálkozás mellett tartott sertéseknél, patkányoknál is ki tudtak mutatni hasonló folyamatot. Hiába van kellő mennyiségű csontépítő anyag az ételben, ha az idegrendszeri parancs a gyengítést írja elő.

Erre is érdemes figyelemmel lenni a mindennapokban. Ha a főnök előtt megélt stressz hatására nem is toporzékolhatunk, még ha jólesne is, munka után feltétlenül érdemes egy kis időt szánni arra, hogy semlegesítsük a napi stressz hatását. A lelki szilárdság a csontok keménységét is fokozza.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kriston Andrea50plusz.hu2013. február 26.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések