Az én házam az én váram

Tetszik, nem tetszik, a reflexek az élet második felében lassulnak, a mozgás szükségszerűen óvatosabbá válik, és jócskán felértékelődik az, amire eddig kevés gondot fordítottunk: az otthon biztonsága.

Nem biztos, hogy a megszokott a legjobb

Magyarországon nem jellemző a mobilitás: sokan ugyanabban a lakásban, családi házban töltenek akár 3-4 évtizedet is, miközben az élethelyzetük folyamatosan változik. Akadnak jócskán, akiknek szülőkkel, vagy nélkülük, majd fiatal párként, kisgyermekes családként, később a "fészekben" egyedül maradt szülőkként, netán özvegyen is ugyanaz marad az otthonuk, sőt, sokan még a berendezésen sem változtatnak alapvetően.

Mindenki ismer a környezetében olyan magányos, idős férfit vagy nőt, aki egyedül lakik egy nagy alapterületű, az anyagi lehetőségeit jóval meghaladó költségű, nehezen kifűthető, esetleg lift nélküli emeletes házban lévő lakásban, csak azért, mert az emlékei odakötik, azt szokta meg. Pedig egészen más környezetre, más élettérre, különböző lakberendezési megoldásokra volna igénye egy idősebb, egyedül élő, nyugdíjba vonult embernek, mint amit fiatalon, aktívabb, dolgozó életszakaszában megszokott. Képzeljük el azt az ideális helyzetet, hogy valaki tudatosan alakítja ki környezetét, otthonát oly módon, hogy az idősebb korára a lehető legnagyobb komfortérzetet és biztonságot nyújtson a számára! Mire figyeljen a tervezésnél?

A kicsi szép?

Ha valaki nyugdíjba készül, egyedül él, már itt-ott fáj is valamije, nehezebben mozog, esetleg pluszkilókkal is küzd, felesleges megnehezítenie az életét mondjuk egy négy méter belmagasságú, százhúsz négyzetméter alapterületű, régi típusú polgári lakással. Valószínűleg sokkal jobban érezné magát egy olyan kisebb lakásban, ami emberléptékű, könnyen kifűthető, egyszemélyes költségvetésből is fenntartható, különösebb erőfeszítés nélkül takarítható, ahova lépcsőzés nélkül is el lehet jutni. Vigyázni kell azonban a lakótelepi lakásokkal is, nemcsak azért, mert még a legkisebbek fenntartási költsége is vetekszik a rózsadombi villalakásokéval, hanem mert a liftjei nem mindig megbízhatóak. Ha olyan szerencsés, hogy megtervezheti azt a környezetet, ahol szeretné idős éveit leélni, akkor nézze meg azt is, kinek a szomszédságába szeretne költözni!

Nem mindegy az sem, milyen messze lakik majd a gyerekeitől, barátaitól, és tudnia kell azt is, hogy nagyon egyedül lehet valaki akár egy többlakásos emeleten is, ha az ott lakók rácsokkal, folyosólezárásokkal hermetikusan elzárkóznak még a szomszédság elől is. Bárkinek szüksége lehet segítségre, így bizony fontos szempont lehet az is, hogy mennyire figyelnek ott egymásra az emberek. Az ideális tehát az lenne, ha sikerülne egy kellemes, vidékies környezetben lévő, akár egyedülállóként is fenntartható, praktikus kis lakást találni, ahol közel a szeretteihez, mégis önállóan élhetne.

Segítő kapcsolatok

Ma már nem jelent gondot, hogy a lakás rendelkezzen vezetékes telefonnal. Amíg egészségesek vagyunk, nem gondolunk arra, milyen fontos, hogy kéznél legyen a segítség, de vészhelyzetben minden perc fontos lehet. Ezért a telefon mellett helyezzünk el egy kis táblát, amelyen jól olvashatón szerepel a házi- illetve a kezelőorvosunk, a baj esetén értesítendő hozzátartozók neve és telefonszáma, illetve néhány alapfontosságú segélyhívószám. (Akár hiszi, akár nem, bárkivel előfordulhat, hogy még a mentők telefonszáma sem jut ijedtében, idegességében az eszébe.) A vezetékes telefonra ezen kívül a legkülönbözőbb interaktív kapcsolatok, szolgáltatások is beköthetők. Az Internet előnyeit hosszan lehetne ecsetelni mind biztonságos kapcsolatteremtés, mind sokrétű információnyerés stb. szempontjából, de ma már nem elérhetetlenek a központi vagy diszpécseres biztonsági, segélyhívó rendszer szolgáltatásai sem.

Az idős ember ezen kívül jó, ha megtanulja a mobiltelefon használatát is (ha eddig ezt elkerülte), ezzel is nagyobb biztonságban érezheti magát. A mobilkészülékek közül olyat érdemes választani, amelyik nagyobb "képernyővel", jól látható betűkészlettel rendelkezik, a nyomógombjai is legyenek különállók, hogy akár a vaskosabb, ízületes ujjakkal is tudják használni azokat. A készülék sokféle szolgáltatásra beállítható: többek között például csengéssel jelezheti a gyógyszerbevétel idejét.

Otthon, biztonságban

Természetesen sok-sok idős ember örvend remek testi-lelki egészségnek, aki hírből sem ismeri az átmeneti szédülést, a nehezen engedelmeskedő lábakat, a pillanatnyi gyengeséget, az éjszakai féléber kibotorkálásokat, a szorongást stb. A kevésbé szerencsések azonban jól teszik, ha a lakásukat úgy alakítják ki, hogy a lehető legkevesebb veszélyforrás vegye őket körül.

Ha nem muszáj, ne legyen szintkülönbség a lakáson belül, a helyiségek közötti küszöbökre sincs feltétlenül szükség. Az ágyat, az ülőbútorokat célszerű személyes igényeinknek megfelelően megválasztani: hiába a legpuhább, trendi kanapé, a legegészségesebb babzsák-fotel, ha különleges akrobatamutatványok nélkül nem lehet felállni róluk. A klasszikus "nagymama-bútor", a hintaszék üldögélni, kézimunkázni, olvasni, stb. valóban ideális, de azért hagyjunk helyet egy masszív szobabiciklinek is, mert idősebb korban sem kell lemondani a mozgás öröméről! Minél kevesebb felesleges, mozgást akadályozó kisbútor, dísztárgy (padlóváza, virágállvány) legyen a szobában. A szőnyegeket lássuk el csúszásgátlóval, az elektromos vezetékeket, kábeleket tüntessük el az útból. Különösen azok vannak veszélyben, akik csontritkulásban szenvednek: a törékeny csontoknak elég egy jelentéktelen elcsúszás, ütés is.

A hálóhelyet úgy alakítsuk ki, hogy felébredve azonnal gyújthassunk villanyt, illetve szerencsés egy halvány irányfény-lámpa használata is, főleg azoknak, akiknek álmukból felriasztva nehezen tisztul ki a tudatuk. A vécéig, a fürdőszobáig vezető pár lépés akadálymentes legyen: az itt-ott heverő papucs, ledobott szennyes, stb. is veszélyes lehet.

Aki nehezen ébred, szédül, leesik a vérnyomása vagy altatótól kába még az ébredés utáni első percekben, fokozott óvatossággal keljen fel: tanácsos egy kis ideig még üldögélni az ágy szélén, amíg biztonsággal elindulhat majd.

A háztartási balesetek gyakori helyszíne a fürdőszoba is. A kád a nehezen mozgó idősebbek számára nem ideális: ajánlatosabb a zuhanyfülke, megfelelő kapaszkodó beépítésével. A csúszásveszélyt csökkenteni kell arra alkalmas gumiszőnyeggel. Hasonlóképpen balesetveszélyes hely a konyha is: a forró vízzel, zsírral telt lábos, serpenyő, a csúszós konyhakő, a felső polcra helyezett konyhaeszköz mind-mind veszélyt hordozhat. A gáztűzhely természetesen legyen biztonsági kapcsolós, hiszen bárkivel előfordulhat (fiatalokkal is), hogy tűzön felejt valamit: ha a kiforró ételtől elalszik a láng, a szelep lezárja a kiömlő gáz útját. Érdemes egyébként körülnézni a nagyobb barkácsboltokban: sok apró, filléres, ötletes eszköz kapható a csúszásgátló tappancstól a lábosfogókon át, a bútorok élvédőiig, amelyek mind a biztonságot szolgálhatják.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Dipankrin reklámvideó (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra