Az első törést kell megelőzni

1. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2008. szeptember 30. | Forrás:  HáziPatika.com

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

Statisztikák szerint minden harmadik 50 évnél idősebb nő és minden nyolcadik 50 éven felüli férfi ki van téve a csontritkulás (oszteoporosis) veszélyének. Az ebből adódó csonttörések száma rendkívül gyorsan nő szerte a világban. Megfelelő kezelésük mellett a legfontosabb a megelőzés.

Csukló-, csigolya-, csípőtörések

A csontritkulásos betegek először gyakran csukló, vagy alkartörést szenvednek el. Megfelelő ellátás után azonban a betegek 90 százalékában a csukló visszanyeri funkcióképességét, nem is gondolnak háttérbetegségre. Pedig a törések, főleg az ötvenes években vagy ennél idősebb korban mindig felkelthetik a csontritkulás gyanúját.
Nagy gondot jelent, hogy az első csigolyatörést legtöbbször nem ismerik fel. A beteg azt gondolja, fáj a háta, a hátfájás pedig a közvélekedés szerint elkerülhetetlen következménye az öregedésnek. Klinikai vizsgálatokból tudható, hogy három új csigolyatörés közül kettő elsikkad úgy, hogy nem jut az orvos tudomására. Hozzávetőlegesen az 50 év feletti nők 20-25 százalékánál állapítható meg egy vagy több csigolyatörés. A csigolyatörések hetekig, esetenként hónapokig tartó súlyos fájdalmat okozhatnak. A beteg még a mindennapi élet legegyszerűbb teendőit (öltözködés, tisztálkodás, főzés, mosogatás) is csak nagyon nehezen tudja végezni. A sportolás szinte lehetetlenné, a társadalmi érintkezés bonyolulttá válik. Mindezek fáradtságot, elesettséget, magárahagyottságot és a függetlenség elvesztését vonják maguk után. Egy-egy bekövetkezett csigolyatörés utáni évben a többszörösére nő az újabb csigolya-összeroppanás, -törés kockázata. Megfelelő orvosi kezeléssel az új törések 50-60 százaléka megelőzhető, tehát a korai diagnózis és kezelés elengedhetetlen.
A csípőtáji (combnyak-) törések száma is rendkívül gyorsan nő. A csípőtáji törést szenvedett betegek majdnem teljes számban kórházba kerülnek, és 95 százalékuk műtéten is átesik. A törést követő évben a mortalitás a 25 százalékot is elérheti. Sok beteg a műtétet követő néhány hónapon belül a komplikációk és a kísérő betegségek következtében hal meg. A betegek akár 30 százaléka a függetlenségét elveszítve, élete végéig ápolásra szorul. Mindezekből következik, hogy az egyéneknek és a szakembereknek lehetőség szerint mindent meg kell tenniük azért, hogy az első törés ne következzen be.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2008. szeptember 30.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az első törést kell megelőzni

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések