Az életkor is rizikófaktor

A kor előrehaladásával egyre nagyobb az esélye annak, hogy érrendszeri problémák, betegségek alakulnak ki szervezetünkben. A veszély azonban drasztikusan megnő, ha mindehhez egyéb faktor, mint például a dohányzás, az elhízás, vagy a cukorbetegség társul.

A szív- és érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora maga az életkor. Fiatalabb korban értelemszerűen kevesebb, míg idősebb korban több probléma jelentkezik keringési rendszerünkben külső tényezők behatása nélkül.

Érelmeszesedés

Hogyan mentsük meg ereinket? 1. Ne dohányozzunk! 2. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást! 3. Kerüljük a túl cukros és túl zsíros ételeket! 4. Mindennap sétáljunk legalább fél órát. 5. Kerüljük a stresszt! 6. Testsúlyunkat tartsunk kontroll alatt, azaz közelítsük az ideálishoz. Ha az előbb felsoroltakhoz más veszélyeztető tényező társul, netán több is egyszerre - ilyennek számít a dohányzás, a stressz, a magas vérnyomás (hipertónia) és cukorbetegség (diabétesz) - az érelmeszesedés kialakulásának esélye exponenciálisan nő, azaz a többszörösére emelkedik.

Az érelmeszesedés azt jelenti, hogy az artériás érfal sérül, majd ebbe a sérülésbe vérlemezkék rakódnak le, úgynevezett plakk képződik. A folyamat utolsó lépéseként ebbe a plakkba kalciumkristályok és koleszterin épülnek be, így jön létre a valódi "meszesedés".

Az érelmeszesedés több okból is veszélyes lehet. A lerakódott plakk szűkíti az erek átmérőjét, ezért vérellátási zavart okozhat. Az elmeszesedő lerakódás csökkenti az érfalak rugalmasságát, sőt a felszínébe újabb és újabb alakos elemek akadnak bele a vérkeringésből, így tovább növelve a szűkületet. Végül a plakkból kisebb-nagyobb darabok szakadhatnak le, és a vérkeringésbe kerülve addig sodródnak, amíg már nem tudnak továbbjutni. Mikor egy ilyen leszakadt plakk "elakad" és elzárja az eret, azt nevezzük trombózisnak. Amennyiben a szívkoszorúerekben történik az elzáródás, akkor beszélhetünk infarktusról, az agyban történő elzáródás pedig a szélütés (stroke).

Artériás betegségek

Életkor szerint eltérés van a különböző artériás betegségek gyakorisága között. A szívkoszorúér eredetű kórok (mint például a agyi artériás betegségek előfordulása idősebb korban gyakoribbá válik, csakúgy, mint a perifériás artériás betegségek, végtagi obliteratív folyamatok (azaz a végtagi érszűkület).

Mindez azért különösen veszélyes, mert ha a három érrendszeri terület (központi, agyi- illetve végtagi keringés) közül valamelyiken az artériás betegség megjelenik, akkor az azt jelenti, hogy igen nagy valószínűséggel már a másik kettőnél is jelen van. Tehát, ha valakinek például infarktusa volt, akkor biztosan az agyban és a végtagokban is van már érszűkülete, esetleg egyéb problémája.

Nézze meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a Score-táblázat segítségével!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett napsütés is várható. Ott főleg záporok alakulhatnak ki, kis eséllyel az ég is megdörrenhet, másutt időszakos eső várható. Az északnyugati szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. A felettünk átvonuló hidegfront hatására a hőmérséklet tovább csökken, a délutáni órákban általában 7 és 12 fok közötti értéket mérhetünk, ennél melegebb a délkeleti, keleti határvidéken lehet. Késő este 5, 10 fok valószínű. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra