Az aranyérbetegség kezelése

Mit lehet tenni, ha már kínoz minket?


2013. december 20. | Forrás:  HáziPatika.com

Egy bizonyos kor felett egyre többen küzdünk aranyérbetegséggel. Ha utol is ért az állapot, szeretnénk minél előbb megszabadulni tőle, vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Cikkünkben az aranyér kezelési lehetőségeit foglaljuk össze.

Az aranyérbetegség a végbél záróizom-gyűrűje feletti erek kidudorodását, kitüremkedését, illetve az ezzel járó gyulladását és irritációját jelenti. Két formája létezik: a belső aranyeresség, mely a végbélen belül jelentkezik, illetve a külső aranyeresség, melynél a végbélnyílás körüli bőr alatti vénák kitágulásáról és előredudorodásáról beszélünk.

Az aranyérbetegség leggyakrabban az 50 év felettieket érinti, de ez nem azt jelenti, hogy a fiatalabb korosztály körében nem egyre gyakoribb ez a kínos probléma. Az elhízás, a rostszegény étrend okozta gyakori székrekedések, a mozgásszegény életmód mindenkinél kiválthatják az aranyerességet.

Aranyerem van, mit tegyek?

Általában elmondhatjuk, hogy az aranyeresség nem múlik el magától. Bizonyos változtatásokat kell alkalmaznunk életvitelünkben, valamint közepesen súlyos vagy súlyos esetben a kezelőorvosunk által javasolt kezelést sem kerülhetjük ki.

Már az segít, ha odafigyelünk a rostokban gazdag táplálkozásra, és a bőséges folyadékfogyasztásra. Az aranyértől szenvedők nagy része javulást tapasztal, ha felveszik, és hosszú távon meg is tartják ezeket a szokásokat. A fájdalom kezelésére alkalmas a langyos, de nem forró ülőfürdő, illetve a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók alkalmazása. Mielőtt azonban bármilyen fájdalomcsillapítót szedni kezdünk, mindig kérjük ki orvosunk véleményét. Léteznek ezenkívül olyan krémek és kúpok, melyek komoly segítséget jelentenek az aranyér elleni harcunkban.

Ha az aranyérbetegségünk súlyosabb, általában mindez nem elég, ilyenkor a következő lehetőségek kínálkoznak.
  1. Az orvos beinjekciózhat egy olyan oldatot az aranyerekbe, melyek ettől zsugorodnak, hegesednek, majd leesnek.
  2. Az előreesett aranyerektől rájuk szorított apró gumigyűrű segítségével tud a szakember megszabadítani. Egy héten belül az elszorított ér elhal, leesik és a széklettel együtt távozik.
  3. A koaguláció vagy a kauterizáció az aranyereknek megfelelő eszközzel (vagy például lézerrel) történő "leégetését" jelentik.
  4. Súlyosabb esetekben a problémás aranyerek sebészeti eltávolítására van szükség.
Az aranyérbetegséget 95%-os sikerességgel lehet kezelni, de ha valaki nem hajtja végre a megfelelő életmódbeli változtatásokat (rostfogyasztás, rendszeres mozgás stb.), a betegség visszatér.

Forrás:Megjelent:
HáziPatika.com2013. december 20.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések