Az a szeplős dublini

Melegedő - V. Kulcsár Ildikó rovata


Szerző: V. Kulcsár Ildikó
2013. január 28. | Forrás:  50plusz.hu

Remekül érezte magát a vacsorán. Ezer éve nem látta a régi barátnőjét, és most örömmel állapította meg, hogy Zsófi az új férje mellett boldog és nyugodt lett, ráadásul megfiatalodott.

Igaz, az Írországban "begyűjtött" férjet a legnagyobb jóakarattal sem lehetett jóképűnek nevezni - a velük egyidős, dublini férfi vöröses hajú, szeplős arcú alacsony ember volt -, viszont kiváló humorral áldotta meg a teremtő. Dőltek a nevetéstől, amikor bemutatta a magyar nyelvi tudományát - iszonyatos kiejtéssel hajtogatta, hogy "jó estét, szeretlek, feleségül kérlek, és tetszik nekem Budapest" -, majd végtelen kedvességgel mesélte el a furcsa megismerkedésüket.
- A barátnőd két évvel ezelőtt libbent be a fogorvosi rendelőmbe a négyéves unokájával, aki rossz volt, mint egy kisördög, aztán beszélgetni kezdtünk, és Sophie-ból annyi jókedv meg temperamentum áradt, hogy én, a megrögzött agglegény randevúra hívtam. Így kezdődött...

- A Dublinban dolgozó fiam és a menyem elájult, hogy a nagymama-látogatás meghosszabbodott egy szerelem miatt - nevetett Zsófi -, és még ma sem tértek magukhoz abból a sokkból, amit a bejelentésemmel okoztam: nem élek tovább Budapesten özvegyasszonyként, inkább (vén fejjel) férjhez megyek Patrikhoz. Tudjátok, ki örült fenntartás nélkül? Az unokám. Számára azért jó a házasságunk, mert kapott egy új játszótársat Patrik személyében, és a "Mutyi" (mármint én) viszonylag közel lakik hozzájuk...

Igen, remekül érezte magát a vacsorán, a férje hallgatagságát azzal magyarázta, hogy az ő Jánosa gyengén beszél angolul, ám hazafelé alábbhagyott a lelkesedése, mert észrevette, hogy a párja rosszkedvű. Tán ezt akarta ellensúlyozni, amikor a fényárban úszó bevásárlóközpont előtt felkiáltott: éjszaka is nyitva van, menjünk be! Holnap ebédre jönnek a gyerekek, ha most bevásárolunk, nem kell hajnalban kelnem!
Néhány perc múlva már nagy egyetértésben szoroztak-osztottak a pultok előtt, hogy miként varázsoljanak finom, de nem túl drága ebédet a gyerekük családjának. A gesztenyemasszán kicsit összeszólalkoztak, mert a férje drágának tartotta, és azt javasolta, hogy püré helyett inkább palacsinta legyen a záróakkord. Aztán a pénztárhoz érve ámulva vették észre, hogy egyik kassza sem működik.

- Hol tudunk fizetni? - kérdezte a férje a biztonsági őrt, aki lakonikus rövidséggel válaszolt - "Sehol. Várni kell körülbelül tíz percet, mert éjfélkor mindig pénztárzárás van" -, mire a férje bevörösödött fejjel, emelt hangon reagált. - Tűrhetetlen! Azt terjesztik, hogy egész éjszaka nyitva tartanak. Micsoda nyitva tartás ez? Miért kell nekem órákig ácsorogni...?

Nézte a vörös arccal kiabáló férjét, közben nagyon szégyellte magát a nyugodtan várakozó, többségében fiatal vásárlók előtt, és a jókedvéből semmi sem maradt. - Hallgass már, ne rontsd el ezt a szép estét! - kérte rosszkedvűen. - És miért balhézol egy szerencsétlen biztonsági őrrel? Tehet ő a vezetőség szabályairól?

Mire a pénztár kinyitott, alaposan összevesztek, és a bevásárlókocsit már néma rosszkedvvel tolták ki a parkolóba. Az autóban hallgatásba burkolózott, és keserűen gondolt a barátnője boldog arcára. - Egyidős vagyok Zsófival, csakhogy ő fiatalnak érzi magát az ötvenkét évével, mert szereti a férje, engem viszont utál az enyém, különben nem rontotta volna el az esténket. Haj, de szörnyű az élet...!
Otthon rá sem nézett a férjére, inkább némán kipakolta a bevásárlóközpontban beszerzett kincseket, majd a zuhany alá állt, és sokáig engedte magára a forró vizet, de a hangulata egy jottányit sem javult. Amikor belépett a hálószobába, meglepve vette észre, hogy a férje felöltözve üldögél az ágy szélén. - Vedd tudomásul, hogy harmincévi együttélés után is szeretlek! - kiabált rá a férfi -, de elégedetlen vagyok magammal! Láttam, hogy elájultál a vörös hajú Patriktól, miközben engem semmire sem becsülsz. Mert nem tudlak olyan színvonalon eltartani ebben a szerencsétlen országban, mint ő a barátnődet Dublinban. De semmi gond! Te szebb vagy, mint Zsófi, tehát ha elpatkolok, majd beszerzel magadnak egy új-pénzes nagypapát...!

- Megőrültél? Engem nem kell eltartani, hiszen ma is dolgozom! És féltékeny vagy a száznyolcvan centiddel erre az okos-rokonszenves, de aprócska ír férfira? - nézett a férjére felháborodva.

- Én csak arra vagyok féltékeny, hogy ezer éve nem néztél rám olyan csillogó szemmel, mint a szeplős-dublini pasira - morogta a férje, és sehogyan sem értette, hogy miért öleli őt nevetve-sírva a felesége.

Szerző:Forrás:Megjelent:
V. Kulcsár Ildikó50plusz.hu2013. január 28.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Praktikus tanácsok aranyérre

Fájdalmas, égető, viszkető csomó odalent. A beteg sok esetben öngyógyító házi szerekkel és vény nélküli gyógyszerkészítményekkel gyorsan és hatékonyan szabadulhat meg állandó útitársa, az aranyér kellemetlenkedéseitől.

tovább

Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések