Amit a férfiak nem vesznek komolyan

Fájdalom, makacs láz, testsúlyváltozás... Bizonyos jelek akár rákbetegségre is figyelmeztethetnek. Emiatt is veszedelmes, hogy a férfiak nem fordulnak orvoshoz, hogyha csak szokatlan, de nem eléggé ijesztő az, amit tapasztalnak magukon.

Hátfájás: prosztatarák

Jól körülírható testtájon rendszeresen jelentkező fájdalom vagy tartós kényelmetlen érzés lehet valamilyen rák jele is. A has alsó részén vagy az ágyéknál a fájdalom hererákra utalhat, míg combtőnél, illetve csípőtájon inkább előrehaladott prosztatarákra. A láb csontjaiban érzett fájdalom oka már áttétet jelezhet.

Fehér foltok: szájrák

A szájban megjelenő kisebb-nagyobb fehér foltok szájrák vagy nyelvrák előjelei lehetnek. Ennek a veszélye különösen 45-50 éves kor fölött fenyegeti a dohányosokat és a rendszeresen alkoholt fogyasztókat. Aki ilyen foltokat vesz észre, annak mindenképpen ajánlott felkeresnie egy bőrgyógyászt vagy fogorvost, aki szövetmintát tud venni vizsgálat céljából a gyanús helyről.

Merevedési zavarok: prosztatarák

Ha gond van a merevedéssel, ha az ondó mennyisége csökken, és ürülése fájdalmat okoz, annak lehet az oka prosztatarák, ahogy az impotenciának is. De fontos tudni, hogy az esetek nagy részében más okozza e tüneteknek, például fáradtság, gyógyszer mellékhatása, magas vérnyomás... Ezt egyszerű vizsgálattal tisztázni lehet.

Súlyvesztés: előrehaladott rák

Megmagyarázhatatlan hirtelen fogyás, étvágyvesztés és fáradékonyság előrehaladott állapotú rák jele lehet. A daganat legyengíti a testet, és nagy mennyiségben fogyasztja a fehérjéket. A hasnyálmirigy-, a gyomor- és a veserák jelentős súlyvesztést okoz. Aki rövid idő alatt minden ok nélkül lefogy szokásos testsúlyának kilenctizede alá, annak feltétlenül érdemes orvossal konzultálnia erről.

Makacs köhögés: tüdőrák

A három hétnél is tovább tartó, változatlan köhögés tüdőrákra figyelmeztethet, különösen, ha véres váladék is kíséri. Ez a betegség több férfit ér utol, mint nőt, egyszerűen amiatt, hogy több férfi dohányzik. Amióta a nők cigarettafogyasztásban elkezdtek felzárkózni a férfiakhoz, azóta ez tüdőrák-statisztikában is bekövetkezett. A makacs köhögés oka természetesen más is lehet: hörghurut, influenza, allergia. Tüdőszűréssel, megfelelő további vizsgálattal ez megállapítható.

Láz: gyomorrák

A látszólag ok nélkül jelentkező láz lehet valamilyen rák jele is. A rák általában már csak akkor okoz lázat, amikor elhagyja eredeti helyét, és a test más részein áttéteket képez. De bizonyos fajta rákok, amilyen például a főként 50 fölötti férfiaknál jelentkező gyomorrák, nagyon korai stádiumban lázat és vele erős fáradtságérzést okoznak. A láz természetesen a legtöbb esetben valamilyen baktérium- vagy vírusfertőzés következménye. Ha eléri a 38,5 fokot, és 48 óra múltán sem csillapul, illetve csökkenés után ok nélkül újból felszökik, tanácsos orvoshoz fordulni.

Csomó a mellben: mellrák

A férfiaknak is lehet mellrákjuk, leginkább 60-65 éves korukra. Egy kis csomó a mellben, a mellbimbó elváltozása, fájdalom, gennyesedés, bőrelváltozás ugyanolyan komolyan veendő, intő jel, mint a nők esetében. Ezekre tehát a férfiaknak ugyanúgy figyelniük kell, még akkor is, ha ez a betegség az ő esetükben ritka, az összes mellrákos esetnek csak egy százaléka.

Nehéz nyelés: nyelőcsőrák

Ha a szilárd táplálék lenyelése gondot okoz, az lehet nyelőcsőrák miatt is. Ilyenkor a daganat elzárja a falatnak a gyomor felé vezető útját. Kísérő tünet lehet fájdalom és gyomorégés. Ez a fajta rák az esetek 80 százalékában 55 évnél idősebb férfiakat támad meg. Semmi esetre sem szabad a tüneteket félvállról venni: ha szükséges, gasztroenterológiai vizsgálattal, endoszkópiával kell tisztázni a helyzetet.

Véres vizelet: prosztatarák

Az ondóban vagy a vizeletben mutatkozó vér prosztatarákot jelezhet. Rák esetén a tünet csak időszakonként jelentkezik. Tudni kell, hogy más betegség, ciszta, veseprobléma vagy jóindulatú daganat is okozhatja – ezt mindenképpen kivizsgálásnak kell eldöntenie.

Herenagyobbodás: hererák

A hererák jele lehet, ha az egyik here hirtelen sokkal nagyobbra nő, mint a másik. Az is, ha nem fájdalmas, de kemény csomó tapintható. Csakis tapintás útján lehet idejében felfigyelni a hererákra, mert amúgy semmi gondot nem okoz. Viszont gyakran igen gyorsan fejlődik ki, és hamar áttétet képez, ezért az első gyanús jelre habozás nélkül orvoshoz kell fordulni.

Foltok a bőrön: bőrrák

A bőrön újonnan megjelenő sötétebb foltok, anyajegyek egy későbbi rák előjelei is lehetnek. Főleg idősebb korban jellemző, hogy számuk ugrásszerűn megnövekszik. A foltok szemmel látható sötétedése, nagyobbodása orvosi beavatkozást igényel, különösen akkor, ha az arcon vannak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők estére fokozatosan összeesnek, de addig még néhol - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet néhol élénk széllökések kísérik. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra