Ami benne van a pácban

Pácolási kisokos receptekkel


Szerző: Zsupos Ildikó
2013. június 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A grillezés lehetőségeinek kincsestára azok előtt tárul fel a maga teljes gazdagságában, akik értik a pácolás csínját-bínját. Nem mindegy milyen pácot használunk a húsokhoz, a halakhoz vagy akár a zöldségekhez.

Zöldséget elég 1-2 órán át pácolni, és érdemes erőteljes fűszereket használni. A húsokat akár előző este bepácolhatjuk, úgy lesznek igazán finomak, zamatosak és omlósak. A pácot persze magunk készítsük el!
Mivel a pác többféle fűszert is tartalmaz, külön már ne sózzuk és borsozzuk az alapanyagokat. Igyekezzünk jó minőségű olajat használni, hogy a fűszerek aromája minél inkább beszívódjon a grillezendő ételekbe.

A sütést akkor kezdjük, amikor a faszén vagy tűzifa már szépen parázslik. Locsolgassuk, kenegessük a sülő ételt folyamatosan a páccal, így sokkal szaftosabb lesz. Ha nem szeretnénk sokáig a tűz mellett álldogálni, vágjuk vékony szeletekre az alapanyagokat. De arra ügyeljünk, hogy forgatás közben szét ne essenek!

Kedvcsinálóként összeválogattunk néhány ízletes pácot. Lepje meg vendégeit egy kis újdonsággal!

Pác érzékenyeknek

Hozzávalók 4 szelet halhoz:
1 kis fej lila hagyma egészen apróra vágva
1 kimagozott erős zöldpaprika apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
fél teáskanál nem erős curry
fél teáskanál római kömény
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt fűszerpaprika
fél teáskanál szárított bazsalikom
2 evőkanál finomra vágott friss petrezselyem
1 evőkanál balzsamecet,
2-3 evőkanál repceolaj, só.

Édes-savanyú pác

Hozzávalók 6-8 csirkemell- vagy felsőcombfiléhez:
2 evőkanál nyers nádcukor vagy méz
1 dl szójaszósz
fél dl Worcester szósz
1 evőkanál reszelt, friss gyömbér
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál jó minőségű baracklekvár
1 evőkanál citromlé
frissen őrölt bors.

Joghurtos pác

Hozzávalók 4 -6 szelet húshoz vagy halhoz:
2 dl natúr joghurt vagy szójajoghurt
fél dl extra szűz olívaolaj
1 kis csokor finomra vágott friss koriander
1 kis csokor finomra vágott friss petrezselyem
1 kisebb fej vöröshagyma finomra reszelve
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt kurkuma
só.

Mediterrán pác

Hozzávalók 4-6 szelet húshoz vagy halhoz:
1,5 dl extra szűz olívaolaj
1 evőkanál paradicsompüré
1 gerezd zúzott fokhagyma
finomra vágott friss zöldfűszerek: 2 szál oregánó, 1 szál rozmaring, 2-3 szál kakukkfű, 5-6 bazsalikomlevél
1 kávéskanál méz (cukorbetegek, candidások kihagyhatják)
só.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Zsupos IldikóHáziPatika.com2013. június 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések