Almadiéta: hatásos fogyasztás


Szerző: Bátis Dorina
2013. március 7. | Forrás:  50plusz.hu

Az almadiétával akár öt kilóval is könnyebb lehet egyetlen hét alatt. Egyszerű és nem is drága, olvassa el, hogyan fogyaszt, mit kell tennie, és mit kell ennie, mi az előnye, és mire kell vigyáznia!

Az almadiéta vagy más néven háromalmás diéta egészen hétköznapi módon született meg. Tammi Flynn amerikai dietetikusnak sehogy sem sikerült elérnie egyik ügyfelénél, hogy fogyjon akár csak egyetlen dekát is.
"Növeljük a rostbevitelt, gondoltam, ezért azt tanácsoltam neki, hogy minden étkezés előtt egyen meg egy almát. Csodák csodája, egy hét múlva 2,3 kilogrammal kisebb volt a testsúlya" - emlékszik vissza az esetre. Ez után már csak annyit tett, hogy az alapötlethez kidolgozta a megfelelően kiegyensúlyozott étrendet.

Miért éppen alma?

Almát egész évben lehet kapni, és napközben is mindig kéznél van, ha kell. Az almadiétába tehát gyakorlatilag bárki belevághat, bármi legyen is a munkája és az időbeosztása. Azt is tudjuk, hogy almát enni nemcsak akkor egészséges, ha valaki fogyni akar.

Ugyanakkor igaz, hogy fogyás szempontjából az alma csodálatos gyümölcs. Pektintartalma például teltségérzetet okoz, magyarán az alma elmulasztja az éhséget. Ha még egy jó pohár vizet is megiszunk rá, az alma rostjai megduzzadnak, és gélszerű anyagot képezve növelik a jóllakottság érzetét, továbbá megkötik az étkezéskor bejutó zsírok és szénhidrátok egy részét. Ezen túl az alma gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ami minden diétánál nagyon fontos.

Néhány alapszabály

Ahogy fontos betartani a diéta szabályait is. Az almadiéta esetében ezek a következők:

- igyon a szokásosnál több vizet, érjen el napi 8-10 pohárig
- gyalogoljon naponta legalább tíz percet egyhuzamban
- egyen almát naponta, minden héten emelje eggyel az adagot, a harmadik héten tehát már mindhárom főétkezés előtt egyen egyet
- egyen a szokottnál több zöldséget, különösen esténként
- egyen a szokottnál több fehérjében gazdag ételt: csirkehúst, halat, sovány tejtermékeket
- vegyen vissza a tésztafélékből, beleértve a kenyeret is
- törődjön persze a kalóriákkal is, tűzzön ki egy értéket 1200 és 1800 között, attól függően, hogy mennyire elszánt, és mennyire drasztikus fogyást akar elérni, aztán naponta csak annyi kalóriát vegyen magához úgy, hogy a fenti szabályokat is követi

Nem lesz ebből baj?

Azt azért nem árt tudni, hogy szakemberek szerint az ilyen "monodiéták" hosszútávon kevésbé hatékonyak. Aki utána minden változtatás nélkül visszatér a korábbi étkezési szokásaihoz, könnyen úgy járhat, hogy hamar vissza is szedi magára, amit leadott.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy az alma éhségűző hatásának is vannak azért határai. Drasztikus kalóriamegvonás esetén a szervezet mindenképpen éhséggel jelzi a hiányt.

Ha azonban kiegyensúlyozott étrendet követünk, akkor semmiképpen nem jelent veszélyt, hogy étkezések előtt elfogyasztunk egy almát. Még azoknak sem okoz általában gondot, akiknek különben érzékenyek a beleik. Ellenkezőleg, a hámozott alma fogyasztását javasolni szokták a bélműködés megkönnyítése végett.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2013. március 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések