Alkonyodik

Az időskor pszichiátriai betegségei

2. / 2 oldal


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

Időskori pszichózisok

A pszichózis a súlyos érzelmi-, gondolkodási-, viselkedési- és személyiségzavarok átfogó csoportja, amely a kívülálló számára megmagyarázhatatlan, "abnormális" élményekkel és viselkedésmódokkal jár. A betegség az objektív tények és a szubjektív élmények megkülönböztetésére való részleges vagy teljes képtelenséggel jár. Csökken a társadalmi alkalmazkodás, a kommunikációra való képesség. Végső esetekben a személyiség teljes szétesésével jár. Az érintettet a zavar belátásának hiánya is jellemzi.

Pszichotikus állapotban a beteg ön- és közveszélyes lehet, ezért indokolt lehet ilyenkor a kényszerbeutalás és kényszerkezelés. Pszichotikus állapot bekövetkezhet az agy és az idegrendszer működését károsító betegségekben (pl. az ún. pszichoorganikus szindrómák), de a leggyakoribb forma a skizofréniában előálló pszichotikus állapot.

Az időskori pszichózisok előfordulási gyakoriságát nem lehet pontosan megadni. Alapvető gond az, hogy a határt sokszor nehéz meghúzni a mentális hanyatláshoz társuló pszichózisok felé. A betegségkezdet általában lappangó. A zárkózott, egyedül élő személy időnként bizarr magatartása feltűnhet: zaklathatja a szomszédokat, elhanyagolja önmagát, alaptalannak látszó feljelentéseket tesz, esetleg váratlanul öngyilkosságot kísérel meg. Vizsgálatuk során fény derülhet terebélyes paranoid eszmerendszerükre; általában összeesküvéseket sejtenek, félnek a mérgezéstől, hipnotizálástól, megöléstől. Előfordulhat, hogy hallucinációik is vannak. Hangulatuk ezeknek a pszichés élményeknek megfelelő: izgatottság, félelem vagy depresszió lehet jelen. A kórházi beutalás - akár kényszerjelleggel is - sokszor nem kerülhető el.

Delírium

A delírium olyan tudatzavarral együtt járó állapot, amelyben a személy elveszíti a külvilággal való kapcsolatát, koncentrációs nehézségei támadnak, megváltozik a tudatállapota, gondolkodása összefüggéstelen és irányíthatatlan lesz. A beteg összetéveszti a nappalt az éjszakával, s hiheti azt a kórházban fekve, hogy otthon van. A delíriumos zavarok drámai gyorsasággal, napok vagy órák alatt kifejlődhetnek, és az élmények félreértelmezését, illúziók, olykor hallucinációk megjelenését eredményezhetik.
Az ilyen típusú súlyos zavartság bármilyen életkorban előfordulhat, még gyerekeknél is, mégis időskorban a leggyakoribb. Az általános testi leromlással kórházba kerülő idős emberek 10 százalékánál figyelhetők meg a tünetei, további 15 százaléknál pedig a kórházi kezelés alatt jelentkezik.

A delírium oka lehet láz, súlyos táplálkozási elégtelenség, fejsérülés, neurológiai elváltozás, (műtéti) stressz, de valamilyen - illegális vagy receptre felírt szer következtében fellépő - mérgezés is. A delírium időskori előfordulásának magas gyakorisága valószínűleg annak tulajdonítható, hogy az átlagosnál jobban ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek.

Amennyiben a szindróma gyors diagnózisa esetén a kiváltó okokat rövid határidőn belül rendezik, a folyamat teljes egészében visszafordítható. Kezelése elsősorban a fertőzések leküzdését, a gyógyszerszedés leállítását, és más gyógyszer beállítását jelenti. Az orvosok azonban sajnos gyakran nem ismerik fel a delíriumos állapotot.

Mentális hanyatlás

A demencia a memória hanyatlásával és valamilyen más egyéb kognitív romlással - például az absztrakt gondolkodás, az ítélőképesség vagy a beszéd képességének zavaraival - együtt járó súlyos tünet-együttes. Az életkor előrehaladtával majd mindenki tapasztal magán kisebb-nagyobb kognitív hanyatlást, de az embereknek csak kis része dementálódik. A szindróma megjelenése többnyire személyiség- és viselkedésváltozással jár együtt, a romlás viharos gyorsasággal halad előre. Állapotukra igen sokan szorongással, felhangoltsággal vagy depresszióval reagálnak. A demencia előfordulása szorosan összekapcsolódik a korral: a 65 éves emberek körében 1-2 százalékos, majd 80 éves korra több mint 15 százalékra ugrik. A demenciát - talán gyakori együttes előfordulásuk miatt - sokszor összetévesztik a delíriummal. A demenciának is lehetnek visszafordítható okai, amennyiben például orvosolható anyagcsere- vagy táplálkozási zavarról van szó. Olykor a megromlott látás vagy hallás egyszerű korrigálásával is jelentős kognitív javulást lehet elérni. Sajnos azonban a demenciák jó részét olyan, nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető neurológiai problémák okozzák, mint az Alzheimer-kór vagy az agyérkatasztrófa (stroke).

Forrás:
Comer, R. J. (2000) A lélek betegségei. Pszichopatológia. Budapest: Osiris Kiadó.
Füredi J., Németh A., Tariska P. (2003) A pszichiátria rövidített kézikönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Megmérgezzük magunkat?

Minden tizedik európainak baj van a veséjével. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik? A betegség könnyen, gyorsan felismerhető, és megfelelő kezeléssel megelőzhető a dialízis vagy veseátültetés. Olvassa el, mit kell tennie!

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések