Aláírás a betegágy szélén

2. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2009. február 16. | Forrás:  HáziPatika.com

Orvosi beavatkozás, kórházi kezelés előtt ma már megszokott, hogy a kezelőorvos néhány papírral keresi fel betegét. Miről döntünk, mit is írunk alá ilyenkor?

Egyéb érdeklődők

Van jelentősége a nyilatkozat azon pontjának is, amely arra kér választ, hozzájárul-e a beteg, hogy a hozzátartozóin kívül a kórház felvilágosítást adjon más érdeklődőknek az ő kórházi tartózkodásáról, egészségi állapotáról. Ezek az egyéb érdeklődők lehetnek például a beteg távolabbi rokonai, ismerősei, munkatársai is, céges kapcsolatai is, de ide tartozik például a sajtó nyilvánossága is. Könnyen belátható, hogy létezhet olyan élethelyzet, amikor súlyos érdekei fűződnek az érintettnek ahhoz, hogy állapotáról ne kerüljön ki információ. Így dönthet úgy is, hogy akár teljes "hírzárlatot" kér valaki.

Beleegyezés a kezelésbe

A beteg tájékoztatásán túl a tervezett kezeléshez illetve beavatkozáshoz a beteg (vagy döntésképtelensége esetén a legközelebbi hozzátartozója) hozzájárulására is szükség van. Kivétel, amikor halasztást nem tűrő, életmentő orvosi ellátásra, beavatkozásra van szükség, és a beteg nincs véleménynyilvánításra képes állapotban. Előfordult például, hogy azonosító iratok nélkül, eszméletlen állapotban hoztak be egy súlyos sérültet egy baleset helyszínéről: ez esetben az orvosok nyilván nem várhattak arra, hogy magához tér, aláírja a nyilatkozatot, vagy előkerül egy beleegyezésre jogosult hozzátartozó.
A törvény szerint a beleegyezés érvényes, ha önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapul, és megfelelő döntési képesség birtokában született. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a beteg egészségi állapotát és diagnózisát, a vizsgálati eredményeket, a javasolt orvosi beavatkozás lefolyását, kockázatait, előnyeit, a javasolt beavatkozás alternatíváit, azok kockázataival és előnyeivel, a javasolt beavatkozás elmaradásának következményeit, a gyógyulás, rehabilitáció várható lefolyását. A beteg a beleegyezést kisebb súlyú beavatkozások esetében szóban is megadhatja, műtéti eljárásoknál, orvosi kutatásban való részvételnél azonban írásbeli beleegyezést kell kérni. Már az általános (kórházi kezelésre vonatkozó) beleegyező nyilatkozat is kitér arra, hogy hozzájárul-e az illető szükség esetén vér- és vérkészítmények adásához - ennek elvi, vallási háttere is lehet. Műtét esetén hasonlóan nyilatkozni kell erről is.

A kezelés elutasítása

Ha a beteg megfelelő tájékoztatást kapott a javasolt kezelésről és döntési képessége birtokában van, akkor vissza is utasíthatja a kezelést és dönthet úgy is, hogy nem kíván tovább a kórházban maradni. Nyilatkoznia kell tehát arról is, hogy tisztában van vele: az általa esetleg elutasított kezelések elmaradásából származó következményekért saját magának kell vállalnia a felelősséget.

Titoktartás, adatkezelés
A beteg adatainak kezelése ma már többnyire számítógépes rendszerrel történik, így az adatkezelés során hozzáfér mindenki, akinek az intézményen belül jogosultsága van. Ezeket az adatokat bizalmasan kell kezelnie mindenkinek, aki a gyógyítása során kapcsolatba kerül vele, például egy oktatókórház esetében az orvostanhallgatóknak is. Az egészségügyi intézmények egymás között továbbadhatják a beteg adatait, ha erre a gyógykezelés érdekében szükség van, az egészségügyi hálózaton kívülre adatokat azonban csak a beteg hozzájárulásával továbbíthatnak. Nem kérik azonban a beteg hozzájárulását, ha az adattovábbítást más személy életének, testi épségének, egészségének védelme teszi szükségessé, és akkor sem, ha a saját egészségének érdekében az őt gondozó személlyel kell adatokat közölni.

Forrás:
Társaság a Szabadságjogokért,
AEK Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2009. február 16.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Végbélrák

A végbél betegségei 2.

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések