Aláírás a betegágy szélén

1. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2009. február 16. | Forrás:  HáziPatika.com

Orvosi beavatkozás, kórházi kezelés előtt ma már megszokott, hogy a kezelőorvos néhány papírral keresi fel betegét. Miről döntünk, mit is írunk alá ilyenkor?

Elég baj az, ha valaki beteg, nem szabad, hogy ezáltal kiszolgáltatottá is váljon. 1998 óta léteznek Magyarországon is a betegek emberi jogait védő törvények, amelyek kimondják, hogy a betegnek többek közt joga van a tájékoztatáshoz, a tájékozottság birtokában a kezelésbe való beleegyezéshez és az orvosi adatok védelméhez. Ezekhez kapcsolódik az az irat, amelyet az intézmények aláíratnak a betegekkel. Nézzük, mit és miért tartalmaz a kezelés megkezdésekor előkerülő "Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat kórházi gyógykezelésbe"! (Ezt az iratot csak abban az esetben nem íratják alá a beteggel, amikor halasztást nem tűrő orvosi ellátásra van szükség: életmentő beavatkozást kell végrehajtani vagy sürgős ellátást kell nyújtani, és a beteg nincs véleménynyilvánításra képes állapotban.)

A beteg informálása

"Kívánja-e, hogy a diagnózis megállapítását követően betegségével kapcsolatban orvosától információt kapjon?" - legelőször is erről kell döntenie a betegnek. Ugyanis a törvény egyrészt azt mondja ki, hogy joga van megismerni az egészségügyi állapotára vonatkozó információkat, vagyis érthető tájékoztatást kell kapnia a vizsgálatokról, a gyógymódokról és azok eredményeiről, és kezelőorvosának meg kell válaszolnia a benne felmerülő kérdéseket is. Ha új orvosi tény áll elő a kezelés során, például újabb beavatkozásra van szükség, a beteget ezekről is tájékoztatni kell. Másrészt az érintett dönthet úgy is, hogy állapotáról, betegségéről nem kér további információkat, esetleg teljesen lemond a tájékoztatásról (ilyenkor jogában áll megnevezni azt a személyt, akit helyette tájékoztatnak). Előfordulhat ugyanis, hogy egyszerűen nem akarja tudni, mi vár rá, és erre nem is kötelezheti senki. (Nemcsak a pillanatnyilag fennálló betegségével kapcsolatban merülhet fel ez a kérdés, hanem jövőbeli kockázatokról is. Például genetikai tesztekkel kimutatható olyan súlyos, jelenleg gyógyíthatatlan betegségek kifejlődésének esélye, amelyek a vizsgálat időpontjában még nem járnak tünetekkel, esetleg csak évtizedekkel később várható a jelentkezésük. Az orvostudomány fejlődésével együtt nő tehát az "információ elutasításához való betegjog" jelentősége is.)

Hozzátartozók tájékoztatása

A beteget a tervezett kezelés, beavatkozás előtt megkérdezik arról is, hozzájárul-e ahhoz, hogy a hozzátartozóinak érdeklődésére a kórház tájékoztatást adjon. Hozzátartozónak számít a házastárs, élettárs, az egyenes ágbeli rokon (nagyszülő, gyerek, unoka), az oldalági rokon (testvér, unokatestvér, nagybácsi, nagynéni). A beteg dönthet úgy, hogy engedi a betegségéről való tájékoztatást, de úgy is, hogy az intézmény személyzete nem adhat felvilágosítást az állapotáról ezen rokonok valamelyikének vagy akár egyiküknek sem. Meg is nevezhet olyan hozzátartozót, akit egyáltalán nem kíván tájékoztatni.
Sajnos, a kórházakban dolgozók naponta tapasztalják, hogy életszerű ez a kérdés: sok esetben egy-egy nagybeteg ágyánál jönnek napvilágra évtizedes családi konfliktusok, a házastárs, az élettárs vagy örökösök között, amelyekkel a kórház nehezen tud mit kezdeni, és amelyek semmiképpen nem szolgálják a beteg gyógyulását. Ha azonban nincs ilyen kizáró intézkedés, a kórház nem tagadhatja meg a felvilágosítást a hozzátartozóktól. Legszerencsésebb persze, ha a család egyik tagja tartja a kapcsolatot a kezelőorvossal, és a többi aggódó rokon, barát őhozzá fordul, mert bizony az orvosok illetve az ápolók ideje sem végtelen, és a gyógyító munkától veszi el az időt és az energiát a hozzátartozók tájékoztatása. Ez a családtag lehet ugyanaz, akinek a megnevezésére az intézmény a nyilatkozatban kéri a beteget, "rendkívüli esemény bekövetkezésekor értesítendő" hozzátartozóként.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2009. február 16.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések