Egészségünk szempontjából a negyvenes-ötvenes éveink meghatározó szereppel bírnak. Szervezetünk jelezni kezdi az idő múlását, és benyújtja az egészségünkkel szembeni kihágások számláját. Nő a szív- és érrendszeri problémák kockázata, gyakoribb a magas vérnyomás, fájni, sajogni kezdenek az ízületek és a látás is gyengül. Ön sem fogadja el, hogy ennek törvényszerűen így kell lennie? Ha egészségesen, aktívan és jó életminőségben szeretné tölteni napjait ötven felett is, akkor sosem késő cselekedni! Megmutatjuk, hogy már apró dolgokkal is sokat segíthet szervezetének leküzdeni a korral járó változásokat.
Régóta kutatják már, miért lépnek fel a korral egyes problémák, amelyek fiatalon szinte teljesen ismeretlenek. Bár a kérdésre még nem kaptak választ a kutatók, részeredményeik már vannak, így mutatták ki a szabad gyökök károsító szerepét több folyamatban is. A természet azonban évezredek óta szó szerint tálcán kínálja a megoldást az agresszív szabad gyökök ellen: a zöldségek és a gyümölcsök színét adó vegyületek, a flavonoidok ugyanis képesek semlegesíteni, de legalább is erőteljesen csökkenteni ezek támadásait. A sárgabarack, a paradicsom, a narancs, a sárgarépa, de még az alma vagy a cékla is tartalmaz ilyen anyagokat, melyek között a sárgás színű béta-karotin, a piros színű likopin és betain, valamint a zöld színért felelős klorofill a legismertebbek.
A kor jelei ellen: antioxidánsok
Az antioxidánsok - ilyenek a flavonoidok is - képesek semlegesíteni a szervezetben keletkező szabad gyökök, azaz erősen romboló hatású oxigénatomok hatását. Mit jelent ez a szervezetünk számára? Az antioxidánsokról számos kutatás bizonyította, hogy ésszerű mennyiségben, rendszeresen fogyasztva képesek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, erősíteni az immunrendszert, gyorsítani a fertőzések lefolyását és csökkenteni a gyulladásos folyamatokat. A béta-karotinról ráadásul azt is kimutatták, hogy fontos szerepe van a látás épségének fenntartásában, néhány vizsgálat pedig hasonló következtetésekre jutott a likopinnal kapcsolatban is. Jó tudni, hogy míg béta-karotin legnagyobb mennyiségben a sárgarépában, sütőtökben, sárgabarackban található, a likopin pedig a paradicsomban és bogyós gyümölcsökben, például áfonyában.
Tippünk: egyen sok színes zöldséget és gyümölcsöt - legalább napi 400 grammot javasolnak a táplálkozási szakértők -, hogy a kellő mennyiségű antioxidánssal segítse szervezetét. Szerencsére a boltokban már olyan gyümölcsleveket is vásárolhat, amelyek emelt mennyiségű antioxidánst, például béta-karotint tartalmaznak. A gyümölcs-zöldség kombinációk felhasználásával készült italokkal hozzájárulhat napi rostszükséglete és vitaminigénye fedezéséhez is.
Idősebb korban ugyanis felértékelődik a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag bevitel fontossága is. Egyes vitaminok, mint például az A-, C- és E-vitaminok szintén antioxidánsként viselkednek, de az ásványi anyagok között is van ilyen, például a cink és a szelén. Ezek rendszeres, megfelelő mennyiségű bevitele szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy boldog, fizikailag és szellemileg aktív napokat töltsünk családunkkal, barátainkkal.