A végbél betegségei 2.

2. / 2 oldal


2002. augusztus 2. | Forrás:  Család és Egészség

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

Végbélsipoly

Tünetek: A végbélnyílás körüli bőrterület viszketése (pruritus ani) állandó. Néha spontán jelentkező gennyes székletürítés szennyezi össze a fehérneműt. A sipoly fájdalmat okozhat, de a beteg valójában nem fájdalomra, inkább a végbél érzékenységére panaszkodik.
Kialakulása: A sipoly egy rendellenes járat két szerv vagy egy szerv és a bőr között. A végbél esetében a sipoly egy mellékjárat, amelyen keresztül a széklet egy része távozik. Valószínű, hogy ez a rendellenesség a végbél vagy a végbélnyílás körül létrejött tályog kíséretében alakul ki. Egyes betegségek azonban, például a vékonybélgyulladás, amely később a vastagbél egyes részeinél is megjelenik, vagy az idült vastagbélgyulladás, esetleg daganat hajlamosíthatnak a végbélsipoly kialakulására. Nagyszámú sipoly jelenléte többnyire Crohn-betegségre utal. Újszülöttek esetében a sipoly rendszerint fejlődési rendellenesség.
Kezelés: Meg kell akadályozni a végbélnyílás nyálkahártyájának tartós elváltozását, ami szövődményekhez vezethet, és súlyos fertőzést okozhat. A sipoly létének megállapítását célzó kivizsgálás módszerei közé tartozik a végbélnyílás redőinek vizsgálata és a végbéltükrözés. A sipoly gyakorlatilag sohasem gyógyul meg természetes módon, kizárólag a sebészeti megoldás célravezető. A műtét során a záróizmot részlegesen átvágják. Ha a betegnek hasmenése, Crohn-betegsége vagy aktív kifekélyesedő vastagbélgyulladása van, a műtétet általában nem végzik el, mert e betegségek hátráltatnák a sebgyógyulást.

Véres széklet

Tünetek: Szembetűnő a véres széklet. A vér lehet világos vagy sötétvörös, barna és fekete. A széklet állaga különböző lehet. A következő tünetek jelentkezhetnek: fáradtság, láz, verejtékezés, hasi vagy izomgörcsök, migrén, emésztési zavarok, a végbélnyílás berepedése, kiszáradás, hányinger. A vér élénkvörös, ha a végbélből vagy a végbélnyílásból származik, sokkal sötétebb vagy fekete, ha a gyomorból vagy a vékonybélből.
Okok: A véres székletnek különböző okai lehetnek. Általában megkülönböztetjük a véres hasmenést az egyéb eredetű véres széklettől. Az utóbbiak okai lehetnek az aranyeres csomók, a vörösvérsejtek megszaporodásával járó állapot (polycythaemia), a gyomor- és nyombélfekély miatti vérzés, K-vitaminhiányból eredő általános vérzés, májzsugor stb. Hasi fájdalmak fellépésekor rekeszsérv, gyomor- és bélgyulladás, Meckel-divertickulum (körülírt kiboltosulás a vékonybélben), bélelzáródás vagy a gyomor rosszindulatú daganata után kell kutatnunk. Gyanakodhatunk idült fekélyes vastagbélgyulladásra, vastagbél divertikulózisra, vastagbélpolipra, a végbél- vagy vastagbél rákos megbetegedésére is. A végbél vérzésének leggyakoribb okai az aranyeres csomók, a vastagbélrák vagy a polipózis, amely rákmegelőző állapot. Aranyerektől eredő vérzés esetén a vér élénkvörös színű és a széklet felszínén csík formájában látható.
Kezelés: Feltétlenül orvoshoz kell fordulni: ki kell kideríteni a vérzés okát, amelynek hátterében súlyosabb betegség is állhat, még akkor is ha jóindulatúnak tűnik. A kivizsgálás ilyenkor teljes körű (röntgen, a vastagbél és a végbél vizsgálata), még aranyér esetén is végbéltükrözéssel kell a kórismét felállítani, hogy elkerüljük a tévedés minden kockázatát. Polip gyanúja esetén a vastagbéltükrözést követő mintavétel szövettani vizsgálata igazolja a rosszindulatú elfajulás meglétét vagy hiányát.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Forrás:Megjelent:
Család és Egészség2002. augusztus 2.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések