A titokzatos kandidakór


Szerző: W. Ungváry Renáta
2013. január 8. | Forrás:  50plusz.hu

A Candida albicans nevű sarjadzógomba okozta, mára közismert betegség, a kandidiázis tüneteinek végtelen listája összefoglalható azzal a közkeletű szókapcsolattal, hogy "általános rossz közérzet".

Ha az ember nem érzi jól magát a bőrében, az inkább fakadhat alvás- és örömhiányból, rossz táplálkozásból és mozgáshiányos életmódból, mint a gombák frontális támadásából. Persze, sokkal könnyebb azt meghallania, hogy némi bélmosás után jobban lesz, mint azt, hogy nézzen szembe titkolt félelmeivel és problémáival. "Életmód-változtatásra nincs szükség" - kecsegteti az egyik kandidagyógyításban utazó cég a hiszékeny pácienseket. És itt van máris a veszélyes csapda. Kezelésektől, béltisztító kapszulák szedésétől legfeljebb a placebo-effektus erejéig várhat javulást az, aki hisz a felkínált gyógymódban. Mert dehogynem lenne szükség életmódváltásra!

Megtisztulás

Óriási átverés azt hirdetni, hogy nyugodtan tömhetem magamba a szalonnát, rántott húst, csipszet, és üljek nyugodtan a fenekemen egész nap, csak menjek el rendszeresen bélmosásra, vagy ami még jobb, szedjek béltisztító kapszulát. Ezeknek a kapszuláknak a többsége hashajtó gyógynövényeket tartalmaz (például szennát, kutyabengekérget), a "jobbak" nem is egyet, valamint vízhajtókat és más, emésztésre ható gyógynövényeket. Igaz, aki szedi, könnyebb lesz pár kilóval, de ez a hatás nem tartós, a kúra pedig kimondottan veszélyes, mert ha sokáig tart, krónikus ásványianyag- és vitaminhiányhoz vezethet, nem is beszélve az állandó hashajtás miatti görcsökről és hasmenésről.

Arra semmilyen tudományos bizonyíték nincs, hogy ezek a "kezelések" komoly kárt tudnának tenni a kandidában. Dr. Simon Gyula mikológus szerint, aki több évtizede foglalkozik gombás megbetegedések gyógyításával, azért sincs esély a Candida albicans kiirtására, mert ennek a gombafajnak természetes élőhelye a gyomor-bél traktus, és utánpótlása gyümölcsök, zöldségek héjáról, az emberi környezetből folyamatos. A kipusztítására tett lépések azért sem célszerűek, mert felborítják a mikroorganizmusok egyensúlyát.

A bélmosás valójában ördögi kör - mondja Simon doktor. Kiirtják a gombát, vele a normális mikroflórát, majd a hasznos baktériumokat különféle készítményekkel próbálják pótolni. Csakhogy a bélhám védőrétegét is eltávolítják, ezért a valódi fertőzésekkel szemben kiszolgáltatottá válik a tápcsatorna. Ennek helyreállítása, a kétrétegű nyák pótlása fokozott igénybevételt követel a szervezettől. A bélmosás ráadásul fizikailag is megterhelő.

Kandidajárvány?

A kandida minden tudományos kétkedés és tiltakozás ellenére hatalmas természetgyógyászati biznisz. Pedig a bizonyítékokon alapuló orvoslás világszerte látványosan elhatárolódik tőle. Ám ha természetgyógyászati kiadványokban és a kandidáról szóló weboldalakon keresgélünk, részletes tünetleírásokat találunk, de olyan részleteseket, hogy legalább egy-két tünetre gyakorlatilag bárki ráismerhet, és ez elég is. A haspuffadástól a migrénen és a hajhulláson át a gyakori rosszkedvig, krónikus fáradtságig, lehangoltságig szinte minden utalhat rá.

"Az a tünetegyüttes, melyet a szegény Candida albicans nyakába varrnak, olyan ellentmondásos, hogy eleve nem lenne szabad fertőzésre fogni - állítja dr. Simon Gyula. - Ugyanakkor a vizsgálatra jelentkezők körében végzett adatgyűjtés fontos információkat árul el: a betegek majd háromnegyede nő, akiknek 60-80 százaléka szexuálisan inaktív, túlnyomó többségüknél hormonális változás (menopauza, terhesség, szülés utáni időszak), stresszes életvitel vagy egyéb pszichés terhelés hozza felszínre a tüneteket."

Létező betegség, de ritka

A Candida albicans a sarjadzógombák egyik képviselője, normális körülmények között is jelen van az egészséges emberben és környezetében is. A szervezet mikroflórájának része, és mindaddig nem szokott kóros mértékben elszaporodni, amíg a testünket benépesítő milliárdnyi apró élőlény egyensúlyban van egymással. A kandida jelenléte mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálattal mutatható ki azokról a helyekről, amelyeken normális körülmények közt is előfordulhat, például vizeletből, székletből, torokváladékból. Valójában nem a puszta kimutathatóság, hanem a magas csíraszám utalhat a kandida kóros elszaporodására. Ez azonban már súlyosabb alapbetegségre utalhat.

Az egyensúly megbillenéséhez hozzájárulhat egy hosszan tartó, széles spektrumú hatóanyaggal végzett antibiotikumkúra, amely megtizedeli a velünk élő hasznos baktériumokat, és máris ott a szabad terep a gombáknak. Ezek azonban átmeneti problémák, és jól kezelhetők. Ugyanakkor a vélt kandida gyógyszeres kezelése igencsak kártékony lehet, hiszen a gombák pusztulása miatt szintén felborulhat az egyensúly: az ellenfél nélkül veszélyessé váló baktériumok szaporodhatnak el.

Ma már a rák fő okaként is a kandidát emlegetik, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a megelőzhető és gyógyítható rákos betegségeket is késve, gyakran gyógyíthatatlan állapotban diagnosztizálják, hiszen a páciens előbb a kandida "természetes" felszámolásával próbálkozik.

A szervezet egészére vagy konkrét szervekre kiterjedő súlyos, akár életveszélyes kandidafertőzés is előfordulhat, szerencsére ritkán: elsősorban sérült immunrendszerűeknél, rákbetegeknél vagy kemoterápiás kezelés alatt állóknál, szervátültetésen átesett, és emiatt az immunválaszt elnyomó kezelésben részesülő betegeknél vagy AIDS-es pácienseknél. Szó sincs azonban arról, hogy ez a súlyos betegség a lakosság jelentős hányadát fenyegetné.

Ami pedig a kandidadiétát illeti: a szakember szerint bizonyos hiánybetegségek kialakulásához vezet, és felborítja a normális anyagcserét. Helyette az egészséges, kiegyensúlyozott, sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és természetesen növényi és állati fehérjéket tartalmazó étrenddel érdemes próbálkozni, minél kevesebb cukrot fogyasztva.

Szerző:Forrás:Megjelent:
W. Ungváry Renáta50plusz.hu2013. január 8.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések