A test önfeledt öröme

Nincs az a gyerek, aki ne élvezné a mozgást. Felnőve csak meg kellene őrizni ezt a természetes igényt, a testnevelőknek meg törődni azzal, hogy az iskolából kikerülve legyenek kedvenc sportjaink. Így garantált lenne az életfogytig tartó mozgásvágy.

Az az első hiba, amikor osztályozni kezdik a mozgást. Ez olyan, mintha az evést osztályoznák vagy a rét közepén való felhőnézést. Van, amit csak élvezni kell, megtalálni abban a saját örömünket. Ha egy pedagógus ezt szem előtt tudja tartani, akkor az egyik legszebb munka a testnevelőé, hiszen a test tiszteletére tanít, a mozgásból nyerhető örömök egy részébe avat be.

Gyakran hallom felnőttektől, hogy kínszenvedés számukra a testedzés. Érdemes megvizsgálni, hogy honnan ered ez a gátlás. Nincs olyan állat, amelyik ne szeretne mozogni. Még a papucsállatkának is szüksége van naponta bizonyos táv megtételére. Az ember mégis eljutott odáig, hogy eltorzulhatott ez a természetes igény. Nézzünk meg egy babát. Már a kiságyban rúgkapál, emeli a fejét, kúszik, mászik, aztán alig bírjuk utolérni, miközben kuncog, kacag.

A mozgás élvezetének hiánya hasonlatos ahhoz, mintha anorexiánk lenne, és az alapösztöneink sérültek volna. A szervezet jó közérzettel jutalmaz meg, ha mozogni kezdünk. Termelődnek azok a hormonok, melyeket sokan csak receptre kapnak. Tehát maga a szervezet bátorít arra, hogy ismétlődjön újból a cselekvés. Érdemes visszaszerezni a mozgáshoz fűződő jó kapcsolatunkat. Új élvezeti forrásra lelhetünk, és testünk formálódása, izmaink feszessége jelezni fogja, hogy jó úton járunk.

Próbáljunk ki különböző mozgásformákat: túra, tánc, közös torna. Vannak sportok, amelyeket bármikor el lehet kezdeni. Mindegyik tapasztalás, egy új kaland lehet számunkra.

Érdemes elcipelni valamelyik barátunkat a programra, de ha nem sikerül, akkor van esélyünk arra, hogy éppen ott lelünk barátokra. Legyünk nyitottak, sok izgalmas élmény származhat az ilyen ismerkedésből. Fontos megengedni magunknak a "tanuló" szerepkört, hiszen kezdők leszünk. Szeretettel szemléljük a kezdeti bizonytalanságunkat, és élvezzük a tudáshoz vezető utat, engedjük magunknak, ha hibázunk, ha korán elfáradunk. Figyeljük, hogy a test milyen állapotokba kerül a sport alatt, és utána mennyire jól tud esni a pihenés, az alvás, másnap pedig milyen jó az izomban érződő feszülés.

A sportnál jelentkező veríték kimossa a gondokat legalább a mozgás idejére. Figyeljünk csak magunkra. Ez a mi időnk.

Éljük meg testmozgás közben, ahogy lobog a haj, nyúlnak, feszülnek az izmok, ahogy elmerülünk a gondolatokban… Akinek sikerül olyan mozgást találnia, ami számára élmény, jó érzéssel jutalmazza meg, annak ez az élete része lehet, és az egészsége valami nagyon hathatós támogatást kap. Valami egészen új dolog ez, ami segít élni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A délire, délnyugatira forduló szél az ország nyugati felén megélénkül, melyhez Sopronnál olykor erős széllökések is társulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra