A test engedelmeskedik


Szerző: Dienes Angéla
2013. január 31. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A mentális folyamatok szerepe a gyógyulásban hasonlóan fontos lehet, mint a különböző fizikai terápiáké. Azt senki sem állítja, hogy kizárólag az elme erejével kell gyógyulni, de akarat híján bizonyítottan nehézkesebb a felépülés.

Agyunkban minden egyes kimondott szó vizuálisan is leképeződik. Vizsgálatok szerint az alma szó hallatán például az elmében is megjelenik egy alma képe, és ez minden más esetben is így történik. Az agy tulajdonképpen parancsot értelmez, majd hosszú távon megpróbálja végrehajtani, lett légyen akár megbetegítő, akár gyógyulásra felszólító. A folyamat gyakran nem tudatosul.
Ez a megfigyelés az alapja az önszuggesztiónak, melyet Emil Coué francia pszichológus alkalmazott elsőként tudományosan. Azt ajánlotta pácienseinek, álljanak a tükör elé, és átéléssel, mosolyogva ismételjék rengetegszer egymás után: "napról napra, minden szempontból egyre jobban és jobban érzem magam". Bámulatos gyógyulások következtek, majd egyre több orvos kezdte mélyrehatóan vizsgálni az elme erejét - meséli Domján András hipnoterapeuta.

Az vagy, amit mondasz

Mivel állításaink, gondolataink hatnak az agyra, képesek vagyunk akaratunkkal testi érzeteket is gerjeszteni - magyarázza a szakértő. Mosoly hatására például megnő a szerotonin és dopamin, vagyis a jókedvünkért felelős hormonok szintje a vérben. A folyamat nemcsak spontán történik meg, hanem akkor is, ha szándékosan húzzuk mosolyra a szánkat. Oda-vissza működik a hatás. A jelen idejű, pozitív állítások hasonlóan befolyásolhatják a felépülést.

De ha ennyire erős az elme ereje, miért nem gyógyul meg mindenki? "Berögzült szófordulataink, szokásaink, baljós gondolataink és félelmeink is visszatartanak attól, hogy higgyünk a változásban, ráadásul az általában magával hordozza a bizonytalanságot, amitől ősidők óta, berögzült evolúciós kódok alapján tartunk" - mondja a terapeuta.

Mivel világunkat saját gondolataink alkotják, érdekes kísérlet egy napon át felírni, miket mondunk ki, milyen érzések fogalmazódnak meg bennünk. Általában döbbenetes az eredmény. Egy amerikai szakember, Carolyn Deal egyik betege például állandó túlsúllyal küzdött. Amikor este átolvasta jegyzeteit, maga is megrökönyödött. Naponta többször is súlyával kapcsolatos önironikus megjegyzéseket tett. Kiderült, gondolatai alapos "megtisztítása" is kellett ahhoz, hogy idővel leadja a súlyfelesleget. Az orvosi kezelések kiváló kiegészítője a szuggesztiók napi alkalmazása: magunkban ismételve, papírra írva, képeken ábrázolva, munkahelyünkön vagy az otthonunkban - tanácsolja Domján András.

Jól is jöhet a betegség?

Talán furcsán hangzik, hogy a betegségnek is lehet jó oldala. Pedig az orvosok alátámasztják, hogy a kiszolgáltatott, gyenge állapothoz számtalan előnyt köthet tudatalattink. Jobban számíthatunk ilyenkor a környezet támogatására, csökkennek az elvárások, ezáltal a teljesítménykényszer is. Érdemes nagyon őszintén, egyedül végiggondolnunk, milyen rejtett előnyök gátolhatják gyógyulásunkat. Ezeket aztán új motivációkra cserélhetjük.

Így könnyebb gyógyító állításokat, pozitív szuggesztiókat befogadnunk. Képesek vagyunk magunkat tudatosan függetleníteni a megbetegítő érzésektől, visszaérő mintáktól is. Részletesen figyeljük meg azokat, és a hozzájuk kapcsolódó testi tüneteket is (például: gyomorgörcs, izzadás). Így azt üzenjük elménknek, hogy ezek nem személyiségünk részei, csupán reakcióink egy helyzetre.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dienes AngélaNők Lapja Egészség2013. január 31.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések