A természet patikája - nyaraláshoz is

A nyaraláskor jelentkező kellemetlenségek orvoslásában is számíthat a természet segítségére. Tíz természetes szer, amellyel elérhető, hogy ne kelljen megismerkednie az üdülőhely orvosával.

Időátállás

A hosszú repülőutak okozta gondok megoldására választhatja a kaliforniai mákot orbáncfű-eszenciában (hasonlít az ismertebb Bach-eszenciákhoz): vegyen be négy cseppet naponta négyszer, két nappal az indulás előtt kezdve, majd ha megérkezett, még három napon keresztül. Egy tanács a lehető leggyorsabb alkalmazkodáshoz: alighogy földet ér a repülő, tegyen két csepp atlanti cédrusolaj-eszenciát a talpa alá, két-két cseppet pedig a térde mögé.

Álmatlanság

A nyaralás első napjaiban fárasztja az új környezet, és álmatlanságban szenved? Tegyen a bőröndbe melatonint is, és vegyen be öt cseppet közvetlenül lefekvés előtt, amikor már lekapcsolta a villanyt. Ez a készítmény segít abban, hogy gyorsan elaludjon, javítja az alvás minőségét is. Ha ez nem segít, egy órával lefekvés előtt vegyen be kedélyjavító hatású kaliforniaimák- vagy golgotavirág-alapú tablettát.

Szorulás

Ha természetes úton szeretne megszabadulni a székrekedéstől, próbálja ki a mályvát: gyulladáscsökkentő hatású, kíméletes hashajtó, a terhesség alatt is ezt javasolják. 10 gramm virágot és levelet tegyen 2 deci hideg vízbe, forralja öt percig, hagyja kihűlni, és szűrje le. Naponta két csészével igyon. Makacs, inger nélküli székrekedés esetén fogyasszon aszalt szilvát vagy fügét.

Hasmenés

Ha túlterhelte a gyomrát, nyelvét vastag, fehér lepedék fedi, akkor használjon gyömbért. Főzhet gyömbérteát, elrágcsálhatsz egy szelet friss vagy kandírozott gyömbérgyökeret is. A gyömbér utazáskor jelentkező enyhe rosszullétnél is segíthet. Bélrendszeri fertőzés esetén a kórokozók leküzdését ezüstkolloid oldattal támogathatja. Hasmenésnél a normál bélflóra helyreállítását probiotikummal segítheti.

Fejfájás

Ha sokat volt a napon, zavarják a külső ingerek, akkor válassza az aromaterápiás mentát. Tíz cseppet cseppentse vízbe, és borogassa be vele a halántékét. Ha fáradtságtól, kimerültségtől fáj a feje, akkor válassza a Bach-cseppek közül az olajfát. A görcsoldó vadrózsacsíra-kivonat jótékonyan hat az agy vérkeringésére. Ötven csepp, naponta két-három alkalommal, fél pohár vízben feloldva.

Izomláz, görcs

Megfelelő edzés nélkül túrázott a hegyekben, vagy futottál a tengerparton, és sajog az egész teste? Vegyen be tíz napig minden reggel egy szem magnézium-kelátot, hatásosan csökkenti az izomlázat. Az árnikaalapú krém gyorsan segít a fáradt izmokon és az ízületeken, valamint zúzódások és rándulások esetén is.

Szembajok

Az erős nap és szél kikészítette a szemét? Szemvidítófű-tartalmú szemcseppek megoldást jelenthetnek a szem bármely eredetű kötőhártya-gyulladása esetén, vagy akkor, ha olyan érzése van, mintha porszem ment volna a szemébe. A kellemetlen tüneteket enyhíti az kiváló nyálkaoldó édeskömény-borogatás: tegyen egy evőkanál száraz édesköménytermést egy liter forrásban lévő vízbe, hagyja állni tíz percig, szűrje le. Helyezze a langyos borogatással átitatott vattapamacsokat csukott szemhéjára, és hagyja ott húsz percig.

Leégés

Túl sokat napozott? Íme a "csináld magad" segítség, amely gyorsan enyhíti a tüneteket: tegyen kávéscsészébe aloe vera- vagy körömvirág-alapú krémet, hozzá egy csepp levendulaeszencia-olajat (vagy búzacsíraolajat), keverje össze, majd kenje a leginkább fájó bőrfelületre. Ha kis láza is van, fáj a feje, kipróbálhatja az ezüsthárs csírakivonatát: hatékony nyugtató és gyulladáscsökkentő.

Fáradtság

A természetes gyógymódok többféle megoldást kínálnak a vakáció első napjaiban rendszerint jelentkező fáradtságérzet ellen. A Bach-eszenciák közül elsőként az olajfára gondoljon. Négyszer négy csepp egy pohár vízbe, kortyonként fogyasztva. Bágyadtság, levertség esetén nagyon hasznos lehet a száraz ginzengkivonat: egy szem ébredéskor és egy ebédidőben.

Fogszuvasodás

Hirtelen megfájdult a foga? Amíg fogorvoshoz jut, a fájdalmat természetes úton is enyhítheti. Gyors segítséget egy szem enyhén fájdalomcsillapító hatású szegfűszeg, úgy, hogy közvetlenül érintkezzen a szuvas foggal és a fájó ínnyel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra