A tenyerünkön hordozzuk!

A nyári meleg a bacilusoknak és vírusoknak is megfelelő környezetet teremthet ahhoz, hogy kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okozzanak. Már az is elég lehet ehhez, ha a bevásárlás után hazaérve egyszer elfelejtünk kezet mosni.

Kezünkön több száz baktériumfaj él, melyek nagy része normál körülmények között semmilyen problémát nem okoz. Vannak azonban olyan baktériumok és vírusok is, melyek a kézen megtapadva, majd a szervezetbe bekerülve betegséget okozhatnak. A nyár erre kifejezetten alkalmas időszak, de nem csak azért, mert a meleg rendkívül kedvező tényező a kórokozók rohamos elszaporodásában, hanem azért is, mert a vakáció alatt hajlamosak vagyunk lazábban kezelni a higiéniás szabályokat.

A kezeken rejlő veszélyek

A leggyakoribb fertőzéseket, melyeket a kézhigiénia hiányossága okoz, a bélbaktériumok hordozzák. A WC használatát követően elmulasztott kézmosás, vagy csak az ezt elmulasztó személy által megfogott használati tárgyak, bútorok, kilincsek megérintése néhány napos lappangási idő után megbetegedéshez vezethet. A betegségekért sok esetben a súlyos hasmenést okozó E. coli baktérium felelős.

A nyári hasmenéses megbetegedések hátterében állhatnak a Salmonella családba tartozó baktériumok is. A fertőzést nem megfelelően kezelt húsételek, tej, tojás, fagylalt és mosatlan gyümölcsök fogyasztásával, valamint fertőzött széklettel való érintkezés során kaphatjuk el. A szalmonellózis lázzal, hányással, hasmenéssel, levertségérzéssel jár együtt, lappangási ideje pár óra, de akár egy hétig is terjedhet. Főleg a gyerekekre jelent nyáron fokozott veszélyt a rotavírus okozta megbetegedés. A fertőzés súlyos hasmenéssel és hányással jár, mely a kisgyerekek és csecsemők esetében a kiszáradás veszélyével is fenyeget.

Mossuk tisztára!

A legegyszerűbb mód a különböző megbetegedések elkerülésére a megfelelő gyakoriságú és helyes kézmosás. Fontos, hogy WC-használat után mindig mossunk kezet, és gyerekeket is szoktassuk erre. Ezenkívül bármilyen, otthonunkon kívül végzett tevékenység után se feledkezzünk meg kezeink megtisztításáról!

A helyes kézmosás lépései

1. Nedvesítsük meg a kezünket. A száraz kézre tett szappan kevésbé hatékony.

2. A szappant 15-30 másodpercig dörzsöljük végig a kézen. A kézfejet, az ujjak közeit és a körmöket se hagyjuk ki.

3. Meleg folyóvíz alatt alaposan mossuk le a kezekről a szappant.

4. Töröljük szárazra a kezünket. Lehetőség szerint papírtörlőt használjunk, mert ez a leghatékonyabb módja, annak hogy kezünkön a legkisebb százalékban maradjanak baktériumok.

+1 tanács: Nyilvános helyen a papírtörlővel fogjuk meg a csapot és a mosdó ajtajának kilincsét is, így elkerülhetjük, hogy visszafertőzzük a kezünket.

A higiéniás szabályokról is kaphat részletes felvilágosítást az átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keretében, mely az ország számos pontján várja az egészségtudatos látogatókat idén nyáron is.

Helyszínek és időpontok:

2012. 08. 04. Nemzetközi Méz Fesztivál, Jászberény
2012. 08. 06. - 10. Bosch Prevenciós Napok, Hatvan
2012. 08. 27. - 09. 01. TDK-EPCOS Prevenciós Napok, Szombathely

További információ az Egészségprogram honlapján található.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +4 °C

Általában többórás napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, melyekből elszórtan, hazánk északnyugati kétharmadán valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán is megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra