A nők infarktusa másként jelez

Fulladás, fáradtság, gyomorfájás... A szívinfarktusnak a nők esetében egészen mások lehetnek a tünetei, mint férfiaknál. Legtöbbször kevésbé ijesztőek, kevésbé fájdalmasak, ezért sokszor későn érkezik a segítség.

Fulladás, légszomj

Nőknél az infarktus sokszor légzési nehézségeket okoz. Ez amiatt következik be, hogy az infarktus meggátolja a szívet a vér megszokott keringetésében, ezért oxigénhiány lép fel. "Nők esetében sokszor a váratlan légzési nehézség az infarktus bekövetkezésének egyetlen jele" - mondja kardiológus szakértőnk. Veszélyes ebben, hogy a hirtelen fulladás és a fáradtságérzés akár egy enyhe depresszió velejárója is lehet, amit egy nő, ha különben hajlamos rá, sokszor egyszerűen csak tudomásul vesz, és elvisel anélkül, hogy bármit tenne ellene. Ezért, ha a hirtelen fulladásérzés jelentkezik, a nőknek minden esetben gyanakodniuk kell infarktusra.

Megmagyarázhatatlan fáradtság

Nem szabad egyetlen vállrándítással és azzal elintézni a szokatlan és tartós fáradtságot, hogy "majd elmúlik magától". Ez ugyanis lehet az infarktus tünete a nők esetében, habár ritkábban, mint az előbbi. Különösen azoknak a nőknek kötelező törődniük az ilyesfajta fáradtsággal, akik dohányoznak, túlsúlyosak, magas a vérnyomásuk, illetve a koleszterinszintjük. A nőknél az infarktus olyan atipikus tüneteket is okozhat a fáradtságon kívül, mint nyugtalanság, erős szívdobogás, émelygés, hátfájás. Ezek különféle variációkban, de akár mind együtt is jelentkezhetnek. Ha jót akar, ne próbálja maga eldönteni, hogy szükség van-e orvosi beavatkozásra!

Csuklás, böfögés, gyomorfájás

Ha ilyen tüneteket észlel magán, egy nőnek mindig gyanakodnia kell arra, hogy infarktus áll a háttérben. Akinél egy vagy több szempontból amúgy is magasabb egy szívinfarktus kockázata, az jól teszi, ha ilyen esetben nem habozik, és idejekorán orvoshoz fordul segítségért. Legyen tudatában annak, hogy a statisztika szerint egy teljes órával több telik el addig, mire egy nő esetében a környezetében levők mentőt hívnak!

Mellkasi fájdalom

Egy férfi esetében mindenkinek azonnal a szívinfarktus jut eszébe a mellkasi fájdalomról. Egy nő esetében a tünet sokkal kevésbé egyértelmű. A fájdalom a mellcsont mögött jelentkezik, határozott, szorító érzés, továbbterjedhet a nyak és az állkapocs irányába, a bal karra vagy mindkettőre, olykor a hátra és a hasra. Nem múlik el! Gyakran jelentkezik pihenéskor, reggeli felkeléskor. Ha ez a fájdalom fél óránál tovább tart, habozás nélkül hívni kell a mentőket. A vonal túlsó végén azonnal szakszerű tanácsot is adnak, mi a teendő, amíg kiérkeznek. Ilyen esetben a riasztás semmi esetre sem indokolatlan vagy fölösleges!

Semmi, csak éppen...

Talán hihetetlen, de megeshet az is, hogy a szívinfarktusnak nincs semmilyen kísérő tünete. Sem fájdalom, sem fulladás, de még csak nyugtalanság, rossz közérzet sem. Jellemzően cukorbeteg nőknél fordul ez elő, ilyenkor a lezajlott infarktusra egy szokásos EKG-rutinvizsgálat utólag derít fényt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra