A magasvérnyomás betegség nem gyógyszeres kezelése

2. / 2 oldal


Szerző: Dr. Hanyecz Vince
2001. február 5. | Forrás:  HáziPatika.com

Sokáig élt a tévhit, hogy a korral természetszerűleg nő a vérnyomás, és bizonyos magasságig épp ezért nem is kell tenni ellene. A szakemberek ez ma már másképp látják.

Kézenfekvő, hogy aki kevesebbet, több zöldséget és gyümölcsöt eszik, az kevesebb konyhasót is fogyaszt. Sajnálatos módon Magyarországon a kenyér és szinte minden más alapvető élelmiszer, így a sajtok, felvágottak, konzervek is nagyon sósak. Az ilyen termékek fogyasztásával a napi sóbevitel minden külön sózás nélkül is meghaladja az ajánlott mennyiséget. Remélhetőleg a gyorsan javuló élelmiszerkínálat részeként megjelennek majd a magyar üzletekben is a sószegény termékek. A konyhasót lehet helyettesíteni más fűszerekkel, illetve ajánlott a nátriumszegény só használata.

Alkohol

A magyar lakosság körében nyolcszáz-ezer és 1 millió közé becsülik a nagyivók, illetőleg alkoholisták számát. Ennek a becslésnek a helyességét az a sajnálatos tény támasztja alá, hogy a középkorú férfilakosság körében az elmúlt 20 év alatt tízszeresére növekedett az alkoholos májzsugor (májcirrózis) okozta halandóság. Így felzárkózott a középkorú férfilakosság halandóságát meghatározó szív- és érrendszeri betegségek, illetve a tüdőrák mellé harmadik vezető halálokként. Az alkohol, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a magas vérnyomás kockázata érdekes összefüggést mutat. A mértékletes alkoholfogyasztás a nemzetközi gyakorlatban férfiak számára napi 20 g, nőknek napi 10 g alkohol fogyasztást tartaná elfogadhatónak, mely alkoholmennyiség napi két deci vörösborral, egy pohár sörrel vagy kevesebb mint fél deci égetett szesszel egyenértékű. Ennél nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása jelentősen emeli a vérnyomást, növeli a testsúlyt, az anyagcserére gyakorolt hatása pedig növeli a kardiovaszkuláris kockázatot.

A konyhasó

A mai kutatások eredménye egyértelműen bizonyítja, hogy normális vegyes táplálkozás mellett az embernek nincs szüksége külön hozzáadott konyhasóra. A nemzetközi ajánlások a napi konyhasó-szükségletet 2 grammban adják meg. A magyar lakosság konyhasó-bevitele 10 gramm fölött van. Különösen fontos a sófogyasztás csökkentése a hipertóniások számára abban az esetben is, ha egyidejűleg vízhajtó gyógyszert is szednek. A konyhasó mellett a kálium- és magnéziumfogyasztás is hat a vérnyomásra, méghozzá kedvezően. Főzéshez lehetőleg nátriumszegény sót használjunk, melyben a sokkal egészségesebb kálium-kloridból van több. Amennyiben valaki folyamatosan kevesebb konyhasót fogyaszt, előbb-utóbb az alacsonyabb sótartalmú ételt is elég sósnak fogja érezni.

A mozgásszegény életmód
A napi fizikai aktivitás két részből tevődik össze, a munkából és a szabadidős tevékenységből. A fejlett nyugati társadalmakban a technikai fejlődés a napi mozgás szempontjából egyértelműen kedvezőtlen mellékhatású. A munka fizikai igénybevétele igen rövid időn belül lecsökkent, ugyanakkor nem nőtt a szabadidős fizikai aktivitás. A fizikai aktivitás dinamikus tréning formájában hozzásegít ahhoz, hogy jó legyen a közérzetünk, erőnlétünk megmaradjon és segít a testsúly normalizálásában. A szabadidős testmozgásnak és az erőnlétmegőrző-programnak a magyar ember hétköznapjainak is minél előbb éppúgy részévé kellene válnia, mint ahogy ez a fejlett országok lakosságára már jellemző. A rendszeresen nehéz testi munkát végzők számára kiemelkedő fontossága van a nehéz fizikai munkát ellensúlyozó, szabadidőben végzett, dinamikus terhelésnek. Összességében elmondható, hogy a rendszeres tréningprogramban résztvevő hipertóniások vérnyomásátlaga kb. 10-20 Hgmm-rel csökkent.
Általánosságban elmondható, hogy könnyű terheléssel kell kezdeni és fokozatosan kell emelni a terhelés intenzitását. Az iszkémiás szívbetegség (koszorúér-megbetegedés) esetében is hasznos a rendszeres, orvos által előírt, ellenőrzött tréningprogram.

Fűben-fában orvosság
A fokhagymáról elmondható, hogy a népi tapasztalásnak megfelelően sikerült kimutatni, hogy kb. 6-8 %-al csökkenti a vérnyomást és a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. A fokhagyma-kapszula fogyasztása is hatásos, bár így az íze nem "élvezhető". Biztosan hatásos teát én magam nem ismerek, de a nem izgató hatású, azaz csekély tein-tartalmú teák között lehetnek hatásosak!

Összefoglalva:

A magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelése tehát összességében nem különbözik az egészséges életmód kialakításától, mely mindenki számára ajánlott. Szükség esetén gyógyszer szedése is javasolt, ma már kényelmesen, napi egyszer szedhető hosszú hatású készítmények segítik az optimális gyógyszeres kezelést.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Hanyecz VinceHáziPatika.com2001. február 5.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - mielőtt hitelt venne fel

Van az úgy, hogy nagyon kell a pénz, nincs mese. Hiába tudja józan eszével az ember, hogy a kölcsön kapott pénzt költve azt éli fel, amit még meg sem keresett, és sok esetben csak annyit ér el ezzel, hogy későbbre tolja a gondot, amitől most fáj a feje.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések