A kristályos kór - korral jár?


Szerző: Dr. Bors Katalin
2012. február 15. | Forrás:  HáziPatika.com

Idősebbek gyakran mutatják bütykös, munkában és korban deformálódott kezüket, és rögtön kérdik, mit lehet tenni ezekkel a köszvényes ízületekkel? Az ambulancián megjelenő betegektől is gyakran hallom ugyanezt.

A népnyelv az ízületi kopásos elváltozásokat összefoglalóan köszvénynek nevezi. Pedig a köszvény jól meghatározható, kristály okozta megbetegedés, az akut vagy krónikus elváltozásokért a húgysav kristályok a felelősek. Leggyakrabban középkorú, kövérkés, magas vérnyomásra és cukorbetegségre hajlamos férfiakon jelentkezik, de a nők körében is számolni kell megjelenésével. Bizonyos gyógyszerek, például vízhajtók is hajlamosítanak a vér húgysavszintjének emelkedésére.
Tovább bonyolítva a dolgot, meg kell jegyezni, hogy a szérum emelkedett húgysavszintje és a köszvény közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. Azt lehet mondani, nincs köszvény köszvényes roham nélkül. Ez leggyakoribb a láb első ujjának alapízületénél. Ilyenkor a húgysavval túltelített szérumból az ízületben kicsapódnak a tű alakú kristályok, s a velük kapcsolatos biológiai folyamatok vége a gyulladásos haddelhadd.

Rendszerint éjszaka, váratlanul jelentkezik a heves fájdalom, melyet duzzanat, az ízület vöröses-lilás elszíneződése, melegsége követ, jelentős mozgáskorlátozottságot okozva. Nem ritka a láz sem. A láb típusos helyén kívül a lábtő, boka, térd, könyök és kéz ízületeiben is lejátszódhat a folyamat. Egyszerre több ízület érintettsége sem kizárt.
Az első rohamot panaszmentes időszakok, majd ismételt rohamok váltakozása jellemzi, a későbbi időszakban megjelennek a köszvényes csomók. A fülkagylón és az Achilles-ín felett jelennek meg leggyakrabban, de a könyökízületnél, sőt a belső szerveken is előfordulhatnak.

Az köztudott a köszvény kapcsán, hogy a diéta nagyon fontos. Nem szabad belsőséget, nehéz, zsíros ételeket, alkoholt, csokoládét fogyasztani. A gyógyszereknek köszönhetően szerencsére ez a diéta ma már nem olyan szigorú, mint régebben.
A gyógyszeres kezelésről a betegnek azt kell tudnia, hogy más a teendő akut roham esetén, és más rohammentes időszakban. Mint minden krónikus mozgásszervi betegségnél, a megfelelően adagolt gyógyszerek mellett óriási jelentősége van a borogatásoknak, gyógyszeres pakolásoknak, az ágynyugalomnak, a gyógytornának. A köszvényes beteg szakorvosi gondozásra szorul!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Bors KatalinHáziPatika.com2012. február 15.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések