A jól megtervezett edzés duplán számít

Edzeni kell, méghozzá okosan! Ezen nem érdemes töprengeni. Kalóriák be, kalóriák ki: a zsír a szénhidrát tüzében ég el! Szakértők szerint a fitnesz kedvezően hat a gondolatok összpontosítására és a test edzésére.

"Képzelje bele magát az edzésbe. Készüljön fel lélekben is!" - mondja Kerri O'Brien, a Life Fitness fitneszfelszereléseket gyártó cég oktatási és képzési ágának igazgatója. Ha sétál, gondolja azt: jó, most el kell jutnom A pontból B pontba, és csinálja meg, ez nem maximalista gondolkodás. Ne gondoljon arra, hogy szúr az oldala vagy hogyan dolgoznak az izmai.

<img src="http://media.50plusz.hu/cikkek/main/44/4144/ajolmegtervezettedzes01_nagy.jpg" alt="" />Előtte szénhidrát, utána fehérje

Mivel még a legerősebb lélek is tétova, ha a test erőtlen, mindenképpen egyen valamit, ne sokat, de lehetőleg szénhidráttartalmút, körülbelül háromnegyed órával az edzés megkezdése előtt, még akkor is, ha a súlycsökkentés a célja. Kalóriák be, kalóriák ki - ez az egyik legfontosabb alapfeltétele annak, hogy lehessen dolgozni a testtel, de ismeri a mondást: a zsír a szénhidrát tüzében ég el! Ha edzés közben a test éhezik, vissza fogja tartani a zsírt.

Edzés után valami fehérjedús táplálékot vegyen magához! - javasolja O'Brien. "Amikor edz, izomrostjai lebomlanak. Ez jó dolog, mert a tested újra felépíti őket, hogy erősebbek legyenek. Ehhez van szükség proteinre."

Közben sem tilos inni

A belső hőmérséklet nagyon fontos. Szeretne tudni egyszerre edzeni és a belső szerveit "hűvösen" tartani? Ugyanaz a helyzet, mint az autónál. Ha túlmelegszik, le kell állítani és "kiengedni a gőzt".

Az Amerikai Testedzési Tanácsának edzéspszichológusa, Fabio Comana úgy fogalmaz: a legtöbb ember részlegesen dehidratált állapotban éli le életét. "Ha csak akkor iszik, amikor szomjas, akkor egy százalékban már dehidratált állapotba került" - állítja a szakember. Ha már két százalékban van kiszáradva, érzékelhetően csökken a teljesítménye.

Fabio Comana azt javasolja, negyedóránként igyon egy kevés vizet. Ha az edzés meghaladja az egy órát, érdemes áttérni a sportitalokra, amelyek elektrolitokat is tartalmaznak. Jó lenne, ha az edzés előtt és után az emberek megmérnék a súlyukat. "Ha egy kicsivel könnyebb edzés után, akkor ki van száradva, és teljesítménye veszélybe kerül" – mondja.

Bemelegítéstől kifulladásig?

A bemelegítő gyakorlatok fontosságát is hangsúlyozza Fabio Comana. "Ideális esetben dinamikus bemelegítő gyakorlatokkal az egész testet felkészíti arra, ami majd következik." A legtöbb embernek 5-10 perc séta vagy biciklizés és nyújtás már elegendő. De az idősebbeknek, akik már kevésbé hajlékonyak, kell 10-15 perc is" - figyelmeztet.

A zene nagyon fel tudja pezsdíteni az edzést. Számtalan kutatás kimutatja, hogy az emberek a gyors tempójú zenére sokkal keményebben edzenek. Megerőltetik magukat és sokkal több munkára képesek olyankor.

Mennyire legyen kemény egy edzés? A beszélgetés segíthet eltalálni az optimális intenzitást - javasolja Fabio Comana. "Edzés közben figyelje meg, éppen mennyire nehéz beszélgetni. Ha a beszéd már kihívást jelent, és kényelmetlenné válik, valószínűleg az az intenzitás lesz a legmegfelelőbb!"

De legyen óvatos, nehogy túlhajtsa magát. "Ha teljesen kifulladt, vagy már alig bírja, attól fogva csak szenvedés az edzés, és hamarosan feladná. Ne várja meg azt a pillanatot!"

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra