A gyógyító poharazás

1. / 2 oldal


Szerző: Kiss Éva
2007. augusztus 28. | Forrás:  HáziPatika.com

A modern gyógyító eljárások mellett méltánytalanul háttérbe szorult egy olyan természetes gyógymód, amely sok évszázados múltra tekinthet vissza: az ivókúra, vagyis az ásványi anyagban kiemelkedően gazdag forrásvizek terápiás fogyasztása.

Ivókúrán a beteg kis kortyokban, séta közben fogyasztja el az előírt mennyiséget. A kúrát orvos írja elő, átlagosan négy hétig tart, legtöbbször negyven-ötven fokos vízzel végzik. Fürdőorvosi tanácsadást a főváros több fürdőjében vehetnek igénybe a betegek, így pl. a Rác, a Rudas, a Király, az Újpesti, a Gellért , a Dagály és a Széchenyi gyógyfürdőben van rendelés.

Kincset érő vizeink

Egy-egy forrás, kút vize kaphat ásványvíz, vagy gyógyvíz minősítést, aszerint, hogy mennyi az ásványianyag-tartalma, és milyen gyógyító hatása van. Ez utóbbihoz többéves fürdőbeli tapasztalatok, statisztikai kimutatások, a felszívódást mérő vizsgálatok szükségesek. Csak ezután látják el orvosi szakvéleménnyel, és minősítik gyógyvízzé az ásványvizet.
Budapest környéke gazdag természetes forrásvizekben. Ezek a vizek hasonló összetételűek, mégis minden kúté más. Általában színtelen, kissé kénes illatú, kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek ezek.
Az egyszerű hévizek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak. Gyógyító hatásuk, különösen reumás betegségekre kétségtelen. Budapesten ilyen a Római-fürdő, a Pünkösdfürdő és a csillaghegyi. Vannak egyszerű szénsavas vagy savanyúvizek, vasas és alkalikus vizek is. A földes-meszes vizek fő alkatrészei a kalcium-, a magnézium- és a hidrokarbonát-ionok. Reumás betegségek kezelésre alkalmasak. Földes-meszes hévize van a Császár, a Lukács, a Rác, a Rudas és a Gellért fürdő egyes forrásainak. Ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegek kezelésére alkalmazzák. A kloridos illetve a konyhasós vizek előnyösek reuma és a női szervek betegsége esetén, ivókúraként pedig a nyálkahártyák hurutjaira ajánlják.
A keserűvizek jellegzetes ízét a szulfátion adja. A glubersós vizek ezen kívül főleg nátrium-, a keserűsós vizek magnéziumiont tartalmaznak. Hashajtó hatásuk jól ismert, hígítva gyomor-, bél-, máj- és epebetegek használják ivókúrára. A szulfátos vizek közé tartozik pl. Kelenföld és Budaörs határában a Hunyadi János és a Ferencz József víz. A kénes vizek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják. Legnagyobb jelentősége a reumás betegek és egyes bőrbetegségek kezelésében van. Budapesten az Imre forrás, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai tartoznak ide.
Jódos-brómos vizeink általában egyidejűleg konyhasósak is, pl. Pesterzsébeten van ilyen. Reuma, nőgyógyászati betegségek és egyes bőrbajok esetében szokták alkalmazni. Ivókúrában a jód erőteljesen hat a pajzsmirigyre, az orvos kanalas mennyiségben rendeli. A radioaktív vizek rádiumiont és rádiumemanáció gázt tartalmaznak. Fürdő, belégzés és ivókúra formájában is használatosak. Fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják az anyagcserét és a belső elválasztású mirigyeket. Emiatt régen fiatalító hatásúnak tartották. Az Imre forrás, a Rudas, és a Gellért fürdő forrásai ilyen jellegűek.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2007. augusztus 28.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Öregedés: Örök Ifjúság?

Az emberiség ősidőktől fogva keresi azt a bizonyos "életelixírt", amelynek a segítségével, ha lehet, hosszú életen át maradhatna fiatal, tettre kész, egészségesen boldog. Az ember szeretne "fiatalon, szépen megöregedni", ha már a halált nem kerülheti el.

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések