A gyerekek sütiért nyaggatnak!

Az édesanyák kénytelenek süteményt sütni, ha a család nem akar egy kisebb vagyont a cukrászdában hagyni. A házi sütemény sokkal finomabb, mint a vásárolt, arról nem is beszélve, hogy az ember tudja, mi van benne, ellentétben a cukrászdaival.

Az alábbi sütemény nem hagyományos, nem drága, kiadós, és nagyon finom! Szinte minden háztartásban található hozzávaló nyersanyag. Az alábbi adag körülbelül 12 kockára vágható. (Érdemesebb dupla mennyiségből készíteni, mert fóliába csomagolva egy hétig eláll a hűtőben.)

Mákos vagy diós burgonyakocka

Hozzávalók: 50 dkg tisztán mért héjában főtt burgonya, 20 dkg cukor, 15 dkg vaj (nem margarin), 10 dkg liszt, 10 dkg szemes mák (nem kell darálni) vagy durvára tört dió, 3 tojás, fél dl rum, 1 mokkáskanál só; a tetejére ízlés szerint sárgabaracklekvár, 5 dkg étcsokoládé.

Előkészítése: A tojásokat szétválasztom. A fehérjét habbá verem. 18 dkg cukrot a tojássárgájával fehéredésig keverek, majd hozzáadom a lisztet és a főtt, még melegen áttört burgonya felét. Ezután hozzáadok még 5 dkg mákot (diót), és megsózom. Egy kisebb, szögletes tepsit vajjal kikenek. A masszát belesimítom, és előmelegített, forró sütőben tűpróbáig sütöm. Amíg a tészta sül, a töltelékhez a megmaradt, áttört, főtt burgonyát simára keverem a vajjal, a rummal, a megmaradt cukorral, végül a megmaradt mákot (diót) is hozzáadom.

Elkészítése: A kihűlt tésztalapot rácsra borítom. Ha kihűlt, óvatosan kettévágom, az alsót a krémmel megkenem. A felső lapot ráteszem, és a lekvárral az egész felületét bekenem. Végül a felolvasztott csokoládéból csíkokat locsolok rá. A hűtőszekrényben megdermesztem. Tálalás előtt kockákra vágom.

Burgonyás tippek

A burgonyából olyan sokféle étel készíthető, hogy ha naponta mást főznénk belőle, akkor is több mint egy éven át mindig új ételt tehetnék az asztalra. Néhány technológiai ötlet gyorsabbá és könnyebbé teheti a főzést.

A héjában főtt burgonya gyorsan és könnyen meghámozható, ha hideg vízzel leöblíti, és azonnal megtisztítja.

Ha a burgonyák nem egyformák, puhulási idejük sem egyforma. Ezen könnyen segíthet, ha a nagyobbakat villával vagy tűvel néhány helyen megszurkálja.

Ha a jól megmosott burgonyát lyukas párolóbetétre helyezi, megsózza, és aláönt 2 dl vizet, az nem fő szét, és az ásványi anyagai is megmaradnak, mert nem érintkezik vízzel.

Ha a nyers burgonya paradicsommal együtt kerül a lábasba, nehezebben puhul meg, mint nélküle, mert a paradicsom sava akadályozza a puhulását.

Ha a főtt burgonyát reszelni akarjuk, érdemes előző nap héjában megfőzni, rögtön meghámozni, és egy éjszakán át a hűtőben dermeszteni. Másnapra a burgonya kissé megkeményedik, és jól reszelhető, de nem mállik szét.

Krumplis tésztához a megfőtt krumplit azonnal, még melegen össze kell törni, így jól összekeveredik a liszttel. A már hideg krumpli morzsás marad a tésztában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra