A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

2. / 2 oldal


Szerző: Szatmári Zoltán
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

A házimunka bűvöletében

Nagyon fontos, hogy a porszívócső, vagy a felmosónyél mérete megfeleljen a testmagasságnak, mert az előredöntött törzstartás során a gyenge hátizomzat mellett fennáll a lumbago (derékfájás) kialakulásának veszélye, továbbá óvatosan emeljük a vízzel teli vödröt és a nehezebb háztartási eszközöket (pl. porszívó) Ne végezzünk hirtelen mozdulatokat, ha törölgetés közben nem érjük el a legfelső polcot, inkább kérjünk segítséget, mintsem hogy összetörjük magunkat. Ha székre vagy létrára kényszerülünk felállni, számoljunk azzal, hogy egy bizonyos életkor felett már veszélyes is lehet, főleg, ha problémánk van a vérnyomásunkkal.

Kertészkedés, ház körüli munka

A fizikailag aktív életmód kialakításának talán a legegyszerűbb módja a házkörüli munkákban való aktív részvétel. Nyírjunk füvet, ősszel gereblyézzük össze a leveleket, ültessünk növényeket, metsszük meg a gyümölcsfákat. Ne feledjük, a jó levegőn végzett kertészkedés pozitív energiákkal tölthet fel.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szatmári ZoltánHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések