A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

Mozogjunk, hogy tovább élhessünk!

Rendszeres fizikai aktivitás hatására nő a szív-érrendszer teljesítőképessége, kevésbé leszünk fáradékonyak, és javul a szervezet ellenálló képessége is. A légzőrendszerre szintén jótékony hatással van a mozgás, hiszen javulnak a légzési paraméterek. Sokan tudják azt is, hogy a rendszeres fizikai aktivitásnak köszönhetően izomtömeg-gyarapodást lehet elérni, és a csontozatban kedvezően változik a csontfelépítő és lebontó folyamatok aránya. Az időskori hangulatzavarok kezelésére is jól alkalmazható a rendszeres testedzés: egy kellemes séta vagy jogging után úgy érezzük magunkat, mintha kicseréltek volna. A sport fantasztikus dolog, nincs életkorhoz kötve, szinte bármikor bárhol gyakorolható, és sosem késő elkezdeni. A heti 2-3 alkalommal, minimum 20-30 percben kivitelezett testmozgás sokat segíthet egészségünk megőrzésében.

Rendszeres testmozgással sok betegség elkerülhető

Felmérések bizonyítják, hogy azok, akik gyermekkorukban fizikailag aktívak voltak, nagyobb az esélyük, hogy felnőtt korban könnyebben kialakul az aktív életmód. Ezzel pedig olyan aktivitási szintre juthat a szervezet, amely védelmet nyújthat a II. típusú diabetes mellitussal szemben.

A fizikai aktivitás ugyan nem közvetlenül előzi meg a szívbetegséget, de a szervezetre kifejtett kedvező hatása sokirányú: csökkenti a vérnyomást, a testsúlyt és a koleszterinszintet. A tartós testmozgás közvetett módon gátolja az érelmeszesedés kialakulását, mivel fizikai aktivitás hatására a HDL (high density lipoprotein) "jó" koleszterintermelődés fokozódik, ami tisztítja az ereket, vagyis felveszi az érfalban már lerakódott koleszterint, és azt a májhoz szállítja.

Álljunk fel a fotelből!

A jóléti társadalmakban a népesség fizikai aktivitása drasztikusan csökkent, megszokottá vált az ülő életmód, a TV-nézés, a videózás, a számítógépezés. Tetézi a problémát a helytelen táplálkozási szokások berögződése is. A mozgásszegény életmód kialakulása nagymértékben érinti az idős korosztályt. Aki keveset vagy szinte semmit nem mozog, annál könnyebben kialakulhatnak a koszorúér-betegségek. A mozgásszegény életmód azért is veszélyes, mert a keringés sokszor olyan vénákba is vért présel, amelyek egyébként "nincsenek használatban", s ha ez a vér nem távozik fizikai aktivitás során, akkor bizonyos idő elteltével kialakulhat a visszér valamelyik formája. Az sokak számára ismert, hogy a leggyakoribb kockázati tényezők között említhető a dohányzás, a magasvérnyomás, a stressz, az elhízás és a mozgásszegény életmód is. A fejlett nyugati társadalmak orvosai az idősödő korosztálynak a jogging és a séta mellett javasolják az erőteljes, dinamikus gyaloglást is, mert ez egyrészt bárhol kivitelezhető, másrészt rengeteg előnye ismert. E ciklikus mozgás végrehajtása egyszerű, és segítségével könnyen változtathatunk mozgásszegény életmódunkon. Az erőteljesebb sétának és gyaloglásnak az a legnagyobb előnye, hogy kíméli az ízületeket, miközben jótékony hatással van a szervezet oxigén-ellátására, és a szívizomzatot is erősíti. Ma már itthon is egyre több fitneszteremben megfigyelhető, hogy a futószalagon nem futnak, hanem erőteljes tempóban, dinamikusan lépkednek az emberek. Ezt nevezik powerwalkingnak. Ez a nagyvárosokban, az utcákon, betonon, aszfalton bárhol végezhető, és nem terheli extrém módon az ízületeket.

Városi lehetőségek

Nemcsak a magány ellen, hanem az egészségesebb, aktívabb életmód kialakítása érdekében rendkívül sokat segíthet egy kedves kis négylábú társ. Még akkor is rávesz minket egy-egy hosszabb rövidebb sétára, ha nincs különösebb indíttatásunk rá, vagy rossz az idő.

Ha vásárolni indulunk és jó az idő, érdemes összekapcsolni a vásárlást egy nagyobb sétával a környéken. Az is jó megoldás, ha minden napra tervezünk egy új feladatot, ahova gyalog megyünk (pl. posta, bank, piac, stb.)

Ha módunk van rá, inkább gyalog közlekedjünk a tömegközlekedés vagy az autó helyett. Néhányan azt a módszert is alkalmazzák - ami szintén jó -, hogy egy-két megállóval hamarabb szállnak le, és gyalog teszik meg a hátralévő szakaszt.

A házimunka bűvöletében

Nagyon fontos, hogy a porszívócső, vagy a felmosónyél mérete megfeleljen a testmagasságnak, mert az előredöntött törzstartás során a gyenge hátizomzat mellett fennáll a lumbago (derékfájás) kialakulásának veszélye, továbbá óvatosan emeljük a vízzel teli vödröt és a nehezebb háztartási eszközöket (pl. porszívó) Ne végezzünk hirtelen mozdulatokat, ha törölgetés közben nem érjük el a legfelső polcot, inkább kérjünk segítséget, mintsem hogy összetörjük magunkat. Ha székre vagy létrára kényszerülünk felállni, számoljunk azzal, hogy egy bizonyos életkor felett már veszélyes is lehet, főleg, ha problémánk van a vérnyomásunkkal.

Kertészkedés, ház körüli munka

A fizikailag aktív életmód kialakításának talán a legegyszerűbb módja a házkörüli munkákban való aktív részvétel. Nyírjunk füvet, ősszel gereblyézzük össze a leveleket, ültessünk növényeket, metsszük meg a gyümölcsfákat. Ne feledjük, a jó levegőn végzett kertészkedés pozitív energiákkal tölthet fel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra