A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

1. / 2 oldal


Szerző: Szatmári Zoltán
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

Mozogjunk, hogy tovább élhessünk!

Rendszeres fizikai aktivitás hatására nő a szív-érrendszer teljesítőképessége, kevésbé leszünk fáradékonyak, és javul a szervezet ellenálló képessége is. A légzőrendszerre szintén jótékony hatással van a mozgás, hiszen javulnak a légzési paraméterek. Sokan tudják azt is, hogy a rendszeres fizikai aktivitásnak köszönhetően izomtömeg-gyarapodást lehet elérni, és a csontozatban kedvezően változik a csontfelépítő és lebontó folyamatok aránya. Az időskori hangulatzavarok kezelésére is jól alkalmazható a rendszeres testedzés: egy kellemes séta vagy jogging után úgy érezzük magunkat, mintha kicseréltek volna. A sport fantasztikus dolog, nincs életkorhoz kötve, szinte bármikor bárhol gyakorolható, és sosem késő elkezdeni. A heti 2-3 alkalommal, minimum 20-30 percben kivitelezett testmozgás sokat segíthet egészségünk megőrzésében.

Rendszeres testmozgással sok betegség elkerülhető

Felmérések bizonyítják, hogy azok, akik gyermekkorukban fizikailag aktívak voltak, nagyobb az esélyük, hogy felnőtt korban könnyebben kialakul az aktív életmód. Ezzel pedig olyan aktivitási szintre juthat a szervezet, amely védelmet nyújthat a II. típusú diabetes mellitussal szemben.
A fizikai aktivitás ugyan nem közvetlenül előzi meg a szívbetegséget, de a szervezetre kifejtett kedvező hatása sokirányú: csökkenti a vérnyomást, a testsúlyt és a koleszterinszintet. A tartós testmozgás közvetett módon gátolja az érelmeszesedés kialakulását, mivel fizikai aktivitás hatására a HDL (high density lipoprotein) "jó" koleszterintermelődés fokozódik, ami tisztítja az ereket, vagyis felveszi az érfalban már lerakódott koleszterint, és azt a májhoz szállítja.

Álljunk fel a fotelből!

A jóléti társadalmakban a népesség fizikai aktivitása drasztikusan csökkent, megszokottá vált az ülő életmód, a TV-nézés, a videózás, a számítógépezés. Tetézi a problémát a helytelen táplálkozási szokások berögződése is. A mozgásszegény életmód kialakulása nagymértékben érinti az idős korosztályt. Aki keveset vagy szinte semmit nem mozog, annál könnyebben kialakulhatnak a koszorúér-betegségek. A mozgásszegény életmód azért is veszélyes, mert a keringés sokszor olyan vénákba is vért présel, amelyek egyébként "nincsenek használatban", s ha ez a vér nem távozik fizikai aktivitás során, akkor bizonyos idő elteltével kialakulhat a visszér valamelyik formája. Az sokak számára ismert, hogy a leggyakoribb kockázati tényezők között említhető a dohányzás, a magasvérnyomás, a stressz, az elhízás és a mozgásszegény életmód is. A fejlett nyugati társadalmak orvosai az idősödő korosztálynak a jogging és a séta mellett javasolják az erőteljes, dinamikus gyaloglást is, mert ez egyrészt bárhol kivitelezhető, másrészt rengeteg előnye ismert. E ciklikus mozgás végrehajtása egyszerű, és segítségével könnyen változtathatunk mozgásszegény életmódunkon. Az erőteljesebb sétának és gyaloglásnak az a legnagyobb előnye, hogy kíméli az ízületeket, miközben jótékony hatással van a szervezet oxigén-ellátására, és a szívizomzatot is erősíti. Ma már itthon is egyre több fitneszteremben megfigyelhető, hogy a futószalagon nem futnak, hanem erőteljes tempóban, dinamikusan lépkednek az emberek. Ezt nevezik powerwalkingnak. Ez a nagyvárosokban, az utcákon, betonon, aszfalton bárhol végezhető, és nem terheli extrém módon az ízületeket.

Városi lehetőségek

Nemcsak a magány ellen, hanem az egészségesebb, aktívabb életmód kialakítása érdekében rendkívül sokat segíthet egy kedves kis négylábú társ. Még akkor is rávesz minket egy-egy hosszabb rövidebb sétára, ha nincs különösebb indíttatásunk rá, vagy rossz az idő.
Ha vásárolni indulunk és jó az idő, érdemes összekapcsolni a vásárlást egy nagyobb sétával a környéken. Az is jó megoldás, ha minden napra tervezünk egy új feladatot, ahova gyalog megyünk (pl. posta, bank, piac, stb.)
Ha módunk van rá, inkább gyalog közlekedjünk a tömegközlekedés vagy az autó helyett. Néhányan azt a módszert is alkalmazzák - ami szintén jó -, hogy egy-két megállóval hamarabb szállnak le, és gyalog teszik meg a hátralévő szakaszt.

1. / 2 oldal

A cikk folytatódik

előző oldal

1. oldal2. oldal

teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szatmári ZoltánHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

Tippek:

Szabaduljon meg túlsúlyától - a kiindulási testsúly 10 %-ának leadásával vércukorszintje akár a felére is csökkenhet!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések