A férfiak sem ússzák meg?


Szerző: Bátis Dorina
2012. augusztus 23. | Forrás:  50plusz.hu

Az ötvenes férfiaknak is szembe kell nézniük a nemi hormonok szintjének csökkenésével. A férfiklimaxnak igen sok és változatos tünete lehet, ennek megfelelően a kezelés sem egyszerű, de olykor szükséges.

Az andropauza vagy férfiklimax oka az, hogy a szervezetben a tesztoszteron nevű hormon szintje az átlagos alá csökken. A férfiak, akiket elér, ennek testi és lelki következményeit is észlelhetik magukon: merevedési zavar, ingerlékenység, álmatlanság, fáradékonyság.

Az andropauzával kapcsolatban még számos kérdésre adós a válasszal az orvostudomány. Arról sincsenek pontos adataink, hogy milyen arányban érintettek a férfiak. Becslések szerint 20-40 százalékuk tapasztalhat több-kevesebb tünetet, különféle intenzitással, de például egy 2010-ben elvégzett európai felmérés szerint a 40 és 80 év közötti férfiaknak mindössze két százaléka érintett.

Olyan, de nem ugyanaz

Az andropauza elnevezés a nőket érintő menopauza mintájára született, hiszen a tünetek sok hasonlóságot mutatnak: csökkenő nemi vágy, kedélyhullámzás, hőhullámok, fáradékonyság, súlynövekedés... Ugyanakkor vannak lényegi különbségek is. Mindenekelőtt az andropauza nem minden férfit ér utol. Ha mégis, a férfitermékenységet akkor sem szünteti meg, nem egy példa ismeretes, amikor egy férfi hajlott korában lett apa. A férfihormonok szintje ezenkívül folyamatosan csökken ugyan, de csak lassan, nem olyan zuhanásszerűen, mint a klimaxot elérő nőké.

A vér tesztoszteronszintje nagyjából egy százalékkal lesz kisebb évről évre, az andropauza jeleit általában 45 év fölött kezdik észrevenni magukon a férfiak. Az életkoron kívül számos egyéb oka is lehet a hormonszint változásának: túlzott és rendszeres alkoholfogyasztás, elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése, mozgásszegény életmód. Emiatt a szakértők egyöntetűen úgy vélik, hogy az egészséges irányba tett minden változtatás kedvezően befolyásolja a tesztoszteronszintet.

Ha hormonpótlásra van szükség

Látható, hogy az andropauza összetett kezelést igényel. Az sem rendkívüli, ha a kezelőorvos szexológus vagy pszichológus kolléga bevonását javasolja.

A gyógyszeres kezelés módja a hormonpótlás. Ennek több formája közül lehet választani. A tesztoszteront tartalmazó gélt vagy kenőcsöt napi rendszerességgel kell alkalmazni a karokon és az alhason. Létezik tabletta is, naponta többet kell bevenni. Az injekció gazdaságosabb, de az kényelmetlenséget okozhat, hogy csak orvos adhatja be. Van naponta cserélendő tapasz is, amely bőrön át juttatja a szervezetbe a hormont; ez olykor irritációt okozhat.

A hormonpótlás mindenképpen előnyös, ha elmulasztja vagy enyhíti az andropauza kellemetlen tüneteit, habár előnyei és kockázatai még nincsenek teljességgel feltárva. Szívbetegség, prosztatabántalmak vagy magas vérnyomás esetén azonban ellenjavallott. Minden esetben a kezelőorvosnak kell döntenie a követendő kezelésről.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2012. augusztus 23.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Ételeink - gyógyszereink

Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni.

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések