A demencia kivizsgálása

2. / 2 oldal


Szerző: Dr. Nagy Tamás Gergely
2007. október 17. | Forrás:  HáziPatika.com

A szellemi leépülés különböző fajtáit orvosi nyelven demenciának (elbutulásnak) nevezzük. Lássuk, miről is van szó, és hogyan történik kivizsgálása.

A demens beteg kivizsgálása

A páciens legtöbbször családorvosi beutalóval érkezik a szakrendelésre egyedül vagy hozzátartozója kíséretében.
Médiatár főoldal
videó

Alzheimer-kór első tünetei

Alzheimer-kór első tünetei
A páciens panaszai és tünetei alapján megállapítható, hogy1.) van-e olyan mértékű mentális hanyatlás, amely zavart okoz-e a beteg napi aktivitásában, más szóval a panaszok elérik-e a betegség szintjét, 2.) milyen súlyos a demencia, 3.) mik a valószínűsíthető kórokok. A kikérdezést követően kerül sor a páciens neurológiai és pszichiátriai szempontú részletes vizsgálatára, majd a célzott kiegészítő vizsgálatokra. Mivel belgyógyászati- és hiányállapot-betegségek is demenciát okozhatnak, ezért kizárásukra laborvizsgálat is történik.

A neurológiai vizsgálat részeként nagy jelentősége van a agykéreghez kötött (kortikális) működések tájékozódó vizsgálatának. A gondolkodás vizsgálata során vizsgáljuk többek között a fogalomalkotást, fogalomdifferenciálást, ezek megítélésére konkrét, illetve absztrakt fogalmak különbségét lehet kérdezni. Ilyen gyakorta alkalmazott kérdések: mi a leglényegesebb különbség egy gyermek és egy törpenövésű ember, létra és lépcső, vakmerőség és bátorság, kölcsön és ajándék között. A közmondás értelmezése során derülhet ki, hogy annak átvitt értelmét nem képes felfogni a páciens, hanem konkretizál. Az emlékezés vizsgálata régmúlt események vonatkozásában az iskolai, illetve általános ismeretekre, személyes élettörténeti adatokra vonatkozik. A friss megjegyző emlékezés számsorok, szavak, fogalmak megjegyzésével és bizonyos idő utáni felidézésével vizsgálható.
A pszichés működésekben vizsgáljuk egyebek mellett, hogy kielégítően működő érzékszervek mellett nincsenek-e észlelési zavarok, mint amilyen a hallucináció, amikor (külső) érzékszervre ható inger hiányában észlel a beteg valamit, amit valóságnak él meg. Vizsgáljuk a gondolkodás alaki és tartalmi épségét, valamint a hangulatzavar meglétét is.

A kb. 10 perc időigényű, 30 összpontszámú Mini-Mental Szűrőteszt fontos része a rutinszerű demencia vizsgálatnak. A Mini-Mental Szűrőtesztben a 24 pont alatti eredmény demenciát jelez: 15-24 pont között még enyhe, 10 pont alatt már súlyos a demencia foka. Ennek a vizsgálatnak a pontszámeredményeit nem szabad mechanikusan értelmezni, a pontszámok kizárólag a klinikai összkép kontextusában értékelhetőek. A vizsgálat okozta szorongás, a fáradtság, kialvatlanság, a depresszió jelentős pontszámcsökkenést eredményezhetnek, azonban ez ilyen esetekben nem az elbutulás miatt van. Másfelől a tesztben nyújtott magas, akár maximális pontszám sem zárja ki teljesen a demenciát magasan kvalifikált illetve születetten nagyon okos embereknél a betegség kezdeti szakaszában. A Mini-Mental vizsgálat rendszeres elvégzése mérhetővé teszi a demencia súlyosbodásának mértékét az idő előrehaladtával, a pontszámok összehasonlítása alapul szolgálhatnak arra is, hogy mikor milyen gyógyszert lehet ill. érdemes a betegnek adni.

Informatív, 5 perc alatt elvégezhető az órarajzolás teszt. A páciens elé üres lapot teszünk, az orvos erre 30 cm átmérőjű kört rajzol, majd megkéri a pácienst, hogy képzelje el, hogy ez egy óra számlapja, rajzolja be körbe a számokat, majd a mutatókat, méghozzá úgy, hogy 3/4 3-at mutasson az óra. Értékelésnél három szempontot veszünk figyelembe 1.) helykitöltés 2.) számok sorrendje és elhelyezése 3.) mutatók elhelyezése. A vizsgálat nagyon érzékeny a korai Alzheimer demenciára.
Elterjedt vizsgálat a Hachinski-féle skála. A 12 fokozatú skálán kevesebb, mint 4 pont Alzheimer-demenciát, több mint 7 pont ér-eredetű (vaszkuláris) demenciát valószínűsít.

A korszerű képalkotó eljárásokkal, a számítógépes réteg-felvétellel (CT), ritkábban mágneses magrezonanciás rétegvizsgálattal (MRI) könnyen kimutathatók a friss vagy régebben elszenvedett ér-eredetű elváltozások, amelyek a vaszkuláris típusú demenciát okozzák. A medialis temporalis lebeny, a hippocampus sorvadása az Alzheimer típusú demencia korai jele. A képalkotó eljárások segítséget nyújtanak az agyfolyadék áramlászavara okozta agykamra-tágulat (hydrocephalus) és a daganat okozta demenciák felismerésében is. Bizonyos demencia fajták kizárására egyes esetekben EEG-vel (electroencephalographia) az agy elektromos tevékenységét is vizsgálni kell.

Nem része a rutin kivizsgálásnak, azonban szükségessé válhat a gerincfolyadék vizsgálata - liquor-vétel útján - olyan esetekben, amikor a szellemi hanyatlás okaként gyulladásos folyamat felmerül. Ritkán szükségessé válhat SPECT (egy foton emissziós komputertomográfia) vizsgálat is. A SPECT vizsgálat a CT- és MRI-vizsgálatoktól eltérően az agy vérellátását térképezi fel, nem pedig az agy szerkezetét. A regionális agyi áramlási zavar kimutatása bizonyos agyterületeken valószínűsítik a demencia-diagnózist.
TIPP

Szeretne többet tudni a témában? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!A Mini-Mental Szűrőteszt eredményeinek pontosítására mentális teljesítménytesztek (pl. MAWI, Benton, Raven) és neuropszichológiai vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet.

A demencia tünetegyüttes kivizsgálása, az elbutulás okának meghatározása azért fontos, mivel a különböző demencia fajtáknak más a lefolyása és kezelése, továbbá bizonyos esetekben a szellemi leépülést előidéző ok megszüntethető és a szellemi leépülés megfelelő kezeléssel visszafordítható, ezek az ún. gyógyítható demenciák.

1. oldal 2. oldal

következő oldal


teljes cikk megjelenítése

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Nagy Tamás GergelyHáziPatika.com2007. október 17.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések