Méltósággal elmenni

Aki még nem élte át, nem is sejti, milyen az: elbúcsúzni, végleg, megváltoztathatatlanul. Aki átélte, az tudja, hogy rettenetesen nehéz annak, aki itt marad. De annak is nehéz, aki elmegy.

Kórházban vagy otthon meghalni

A középkorig nyúlnak vissza a hospice ellátás gyökerei. A szó jelentése: menedék. A hospitiumok, kicsi kórházak a keresztes lovagok útvonalán található vendégházak voltak, itt "kísérték el" a haldoklókat a mennyországba.

A 20. század közepe tájékán merült fel annak az igénye, hogy ne csak az otthonukban ápoltak, hanem a kórházban haldoklók is méltósággal halhassanak meg, ne rideg, személytelen körülmények között. A tanatológia, a halál tudománya olyan tabukérdésekkel foglalkozik, mint a haldoklás, a fájdalom és a gyász.

A modern kori hospice az 1970-es évekre vált mozgalommá. A halál tudománya három híres asszonyt tekint szellemi megalapítójának: Kübler-Rosst, aki az Amerikai Egyesült Államokban segített a haldoklókon, a Nobel-békedíjas kalkuttai Teréz anyát, aki Indiában tette mindezt és Cicely Saunderst, aki Angliában nyitott elsőként házat a haldoklóknak.

Saunders - aki eredetileg ápolónő volt - kifejezetten azért szerzett orvosi diplomát, hogy megoldást találjon a haldoklók kínzó fájdalmának és a szenvedésének enyhítésére. Komplex módon állt a problémához, mert nemcsak a testi, hanem a szomatikus, pszichés, szociális, spirituális fájdalmat is enyhíteni akarta. A hospice ellátás Magyarországon mindenki számára ingyenesen vehető igénybe. A segítségnyújtás a hozzátartozókra is kiterjed, már az ápolás alatt és a gyász feldolgozása idején is.

A halál különbözőképpen, mégis egyformán megviseli a haldoklót és a hozzátartozókat, de teljesen egyéni, hogy kit hogyan - mondta dr. Hegedűs Katalin, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke.

- Nemrég egy beteg úgy kerül be hozzánk, hogy iszonyú halálfélelemmel küszködött, a hozzátartozók azt kérték, hogy segítsünk enyhíteni ezt. Amikor a haldokló megnyugodott, elfogadta azt, ami történik vele, akkor hirtelen a hozzátartozók kezdtek kapkodni, és előjegyeztették még egy kemoterápiára, pedig tudni lehetett, hogy nem éri meg az újabb kezelés elkezdését.

Az elnökasszony szerint ha nyíltabb lenne a kommunikáció, ha egyértelmű lenne mindenki számára, hogy mi a hospice, akkor tudnák, hogy itt nem elveszik az embertől a reményt az életben maradásra, hanem segítenek neki a szenvedéseinek enyhítésében.

- Nagyon rossz a kommunikáció, ha az tudatosul az emberekben, hogy a beteget beszállítjuk ide, és itt meghal - hívta fel a figyelmet a szakember.

- Előfordul, hogy a beteg az ellátás, kezelés hatására jobban lesz és haza tud menni. Mi jóval többet tudunk tenni például az iszonyatos fájdalmak enyhítésére, mint a kórházakban.

Kezelés, terápia

A hospice nem csupán annyi, hogy valaki fogja a haldokló kezét, meghallgatja őt, hanem konkrét ápolás is történik. Abban is tud segíteni, hogy a beteg otthon kaphassa meg azokat a gyógyszereket, kezeléseket, amelyek nagy részét hagyományosan kórházi ellátásként adnak. A gyógyszerek beállítása, a katéterezés, a gyógytorna, masszírozás elvégzése, a sebek kötözése, az infúzió és fájdalomcsillapítók beadása mind otthon történhet meg.

Ezt nevezik palliatív, tehát támogató kezelésnek. Ez már nem gyógyítás, hanem a tünetek enyhítése. Magyarországon 1991 óta létezik ez az ellátási forma, körülbelül 50 hospice szervezet működik. Vannak közöttük otthoni és intézményi ápolást nyújtók is. Az ellátást az OEP is finanszírozza, de léteznek egyházi működtetésű hospice intézmények is.

A haldokló testi fájdalmainak enyhítése mellett a lélek gondozása azért fontos, mert segíti a beteget abban, hogy elfogadja az elkerülhetetlent. Így enyhülnek azok a testi és lelki panaszok, amelyek a fennálló betegség mellett tovább rontják az életminőséget. A halál közeledte nagy lelki megterhelés a beteg és a családja számára, a pszichiátriai tüneteket (mint például a szorongást, a depressziót, az alvászavart) feltétlenül kezelni kell.

A betegek ellátásában orvos, hospice nővér, fájdalomcsillapító szakorvos, pszichológus, lelkész, szociális munkás, gyógytornász, dietetikus, jogtanácsos is részt vesz attól függően, hogy a betegnek éppen mire van szüksége. Mivel alapvető cél, hogy a beteg ember élete utolsó részét lehetőleg az otthonában, de legalábbis családja körében élhesse, ezért a hospice ellátás során alapvető a családdal való szoros együttműködés, a család bevonása.

A hospice a halált az élet részének tekinti, nem támogatja a folyamat megrövidítését. A szakemberek úgy gondolják, hogy a beteghez való szeretetteljes odafordulás értelemmel és tartalommal töltheti meg ezt az életszakaszt. A hospice szolgálatot nyújtók azt vallják, hogy a haldoklót egyenrangú félként kell kezelni. Úgy vélik, hogy ismernie kell az állapotát, a tünetei okát, a kezelés menetét, várható eredményét és mellékhatásait. Fontos az őszinteség.

Együtt imádkozni, ha kell

A hospice tiszteletben tartja minden beteg vallási meggyőződését és lehetővé teszi a vallásgyakorlást, bármely felekezet híve is. Ugyanakkor tiszteletben tarja a nem hívő beteg világnézetét, kívánságait is.

- A halál közeledte nem feltétlenül jelenti, hogy a beteg vallásosabb lesz, inkább egyfajta sprituális nyitottság jellemző ebben az állapotban - mondta Hegedűs Katalin.

A haldoklók életmérleget készítenek és gondolkodnak arról, hogy mi lesz ezután, mi fog történni velük. Ez nem feltétlenül istenhit. Ez a folyamat a haldoklás része, ezen - ha nincs öntudatlan állapotban a beteg - akkor mindenki átesik.

Nehezítheti viszont, ha a hozzátartozók nem engedik, hogy a haldokló elmondhassa, amit fontosnak tart elmondani, ha azzal hárítanak, hogy ugyan már, ne beszélj ilyeneket, pihenj inkább. Ilyenkor jó, ha a családtagokon kívül valaki más is tud segíteni, mert kívülállónak gyakran jobban megnyílnak az emberek. A hospice szolgálat szakemberei segítenek ezekben az órákban, az élet áttekintésében.

Ez egy olyan ősi, kollektív, emberi megnyilvánulás, amely kortól független. Polcz Alaine írta le könyvében, hogy még az egészen kicsi, akár 3 éves gyerekek is visszatekintenek az életükre haldoklás közben.

Kérjen segítséget!

Több módon is kaphat valaki hospice ellátást. Vannak fekvőbeteg intézmények, önálló hospice otthonok, vagy palliatív kórházi részlegek, de akár ambuláns formában, úgynevezett nappali kórházban illetve a beteg otthonában, házigondozásban is igénybe vehető a segítség.

Ma már a daganatos betegek fájdalma is jól csillapítható úgy, hogy közben a beteg nem veszíti el szellemi képességeit. A hospice-ban kötelező a legmodernebb fájdalomcsillapítás alkalmazása.

Hospice ellátást bárki kérhet Magyarországon, nemzetiségétől, etnikai hovatartozásától, vallásától, fizetőképességétől, életkorától függetlenül, de érdemes előtte a családorvossal, vagy a kórházi kezelőorvossal is konzultálni.

A hospice gondozást biztosító szervezetek a lehető legmagasabb színvonalú orvosi, ápolási, lelki és szociális támaszt nyújtják a betegeknek és családtagjaiknak a betegség ideje alatt, és még tovább, a gyász időszakában is. A hospice-mozgalom törekvése az élet minőségének javítása, az emberi élet egy rendkívül értékes időszakának gazdagítása és annak biztosítása, hogy az emberek ne adják fel az életet a halál "valódi" pillanatáig. A hospice mindenben segíti a beteg elbúcsúzását az élettől és a hozzátartozóktól. A mozgalom résztvevői azt tudják adni, ami annyira hiányzik a világból: időt, helyet és hozzáértő segítséget az utolsó hónapokra, hetekre, órákra.

A Magyarországon működő hospice-szervezetek elérhetőségét ide kattintva találja meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra