9 tipp - annak, aki hosszú életre vágyik


Szerző: Bitai Sándor
2012. április 17. | Forrás:  50plusz.hu

Egyen keveset, jobbat és jobban. Sok karotin és más antioxidáns, kevés koleszterin, szívet és érrendszert védő, rákkal nem fenyegető ételek... Tanácsaink mindazoknak, akik magas kort akarnak elérni, jó egészségben.

1. A háromnegyedes szabály

Az egész világon és már évszázadok óta ismeretes az aranyszabály: csak a háromnegyedét fogyaszd! Ez egyszerűen annyit jelent, hogy azelőtt kell abbahagyni az evést, mielőtt eltelne az ember. Egészségtelen degeszre tömni magunkat!

2. Este tilos a zsíros étel

Kutatások bizonyították, hogy ha napközben, a reggelivel, az ebéddel vesszük magunkhoz a szükséges zsír- és fehérjemennyiséget, az nem okoz súlynövekedést. Ellenben ha este, vacsorára fogyasztjuk el ugyanazokat az ételeket, az bizony elhízással, magas vérnyomással fenyeget.

3. Igyon teát

Aligha véletlen, hogy a teát világszerte isszák már évszázadok óta. Antioxidánsokban, sőt ásványi anyagokban és E-vitaminban is figyelemreméltóan gazdag ital, megköti a szabadgyököket, amelyek részben felelősek az öregedésért, de a rákért is. Ezenkívül a tea segít megőrizni az érfalak rugalmasságát.

4. Egyen több halat

A hal bőséggel tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek megvédik az ereket a plakk-képződéstől, akadályozzák az érszűkület és a magasvérnyomás-betegség kialakulását, és a jó légzésfunkció megőrzésében is segítenek. Azok közül, akik sok halat, zöldséget és gyümölcsöt esznek, sokkal kevesebben kénytelenek megtapasztalni a szív- és érrendszeri betegségek kellemetlenségeit, és általában is egészségesebbek maradnak.

5. Kóstolta már az édesburgonyát?

Ha szórakoztatja a gasztronómiai kalandozás, érdemes megismerkedni új, egészséges ételekkel. Nagyobb üzletekben már itthon is kapni édesburgonyát. Páratlanul gazdag forrása a béta-karotinnak és a C-vitaminnak, két olyan antioxidánsanak, amelyekre bizton számíthatunk, ha hosszú életre törekszünk.

6. Jól rágja meg az ételt

Ezt biztosan mindenki elégszer hallotta kiskorában. A rég ismert szabály szerint minden falatot legalább harmincszor meg kell rágni, mielőtt lenyelnénk. Az alapos rágás megkönnyíti az étel megemésztését, segíti a vitaminok és más hasznos anyagok felszívódását.

7. Ne múljon el nap leves nélkül

A leves a legegyszerűbben bevethető fegyver az elhízás ellen folytatott küzdelemben. Mindennap egyen levest! Kellő folyadék-utánpótlást szállít a szervezetnek, megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat. Ha teheti, ne bolti, zacskós leveseket egyen, azokban gyakran fölöslegesen sok a só, és az ipari adalékanyagokra sincs szüksége szervezetünknek.

8. Kerülje a szénsavas italokat

A széndioxiddal dúsított üdítőitalok többségébe foszforsavat tesznek tartósítószerként. A túl sok foszfor akadályozza a kalcium felszívódását, ez pedig oda vezet, hogy megnövekszik a csontritkulás kockázata. Ez különösen az amúgy is fenyegetett középkorú vagy idősebb nők esetében veszélyes.

9. Szeresse a barackot

Egyen sok sárgabarackot vagy bármi mást, például sárgarépát, amiben bőséggel van karotin. Ez és a sárgabarackban lévő többi antioxidáns védi a szív- és érrendszert, csökkenti a rák kockázatát, valamint a "rossz koleszterin" szintjét a vérben.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai Sándor50plusz.hu2012. április 17.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aki "jó bőr" akar lenni

Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések