8 tipp - erre ügyeljen, aki nem nyáron nyaral


Szerző: Nádasi Tibor
2012. szeptember 7. | Forrás:  50plusz.hu

Most jött el az idejük azoknak, akiknek kedves évszakuk a nyár, és már nem kell a tanévhez igazítaniuk a nyaralást. Délen perzsel a nap, lágyan simogat a tenger... De a távoli, egzotikus tájak nemcsak kellemes meglepetéseket tartogatnak.

Messzi földön minden olyan különleges. Például a kórokozók és az élősködők is...

1. Napfény, alkohol, fűszerek

Az utazással önmagában is megterheli a szervezetet, minél nagyobb a változás, annál inkább. Felborul a megszokott napirend, megváltozik a környezet. Időeltolódás, hőmérsékletváltozás, tűző nap, szokatlan ízek és illatok, fűszeres ételek, ismeretlen italok - az érzékeny gyomor ezekre bizony reagál: puffadás, más emésztési gondok tehetik nehézzé az első napokat. A bölcs mértéktartást szem előtt tartva sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát az utazó.

2. Utcai árusok

Minél messzebb vagyunk az otthontól, annál valószínűbb, hogy olyan kórokozókkal találkozunk, amelyekkel soha addigi életünkben. Következésképpen szervezetünk nincs is felvértezve ellenük, immunrendszerünknek ismeretlen támadásra kell reagálnia. Ne vegyen élelmiszert utcai árustól, gyümölcsöt se, ha még oly kedvese mosollyal kínálja is!

3. Jégkocka? Nem, köszönöm!

Az élelmiszerek mellett a gyomorfertőzés fő forrása a víz. A helyiek gond nélkül isszák a csapvizet, de ez nem garancia a távolról érkezett idegen számára. Ha lehet, palackos ásványvizet igyon, amit a szeme láttára bontottak fel. A jégkocka egyértelműen kerülendő. Az is megoldás, ha olyan italt kér, ami forralt vízből készült. Mit gondol, miért lett a világhódító angoloknál annyira népszerű a tea?

4. A nyers étel is veszélyes

Jól megfőzött és kellően átsütött ételeket egyen, ha nem akar kockáztatni, igyekezzen ellenállni az olyan friss és nyers ételek csábításának, mint például a tenger gyümölcsei, a nyersen fogyasztott kagylók vagy a hámozatlan gyümölcsök, mint a szőlő, az eper, a málna.

5. Se tejet, se tojást

A tejet, tojást tartalmazó ételek, például a majonéz, nagy melegben olyan kórokozók melegágyai ehetnek, mint a Magyarországon is jól ismert szalmonella. Aki egyszer megtapasztalta, mivel jár egy szalmonellafertőzés, az biztosan nem vágyik egy újabb találkozásra. A tejet mindig forralva kell inni, ha nem pasztőrözött. Sajnos a fagylaltok is forrásai lehetnek egy alapos gyomorrontásnak.

6. Kézmosásból sosem elég

A kórokozók a legtöbb esetben a kézről jutnak be a szervezetbe. Mosson tehát kezet étkezés, vécéhasználat előtt és után, alaposan, legalább húsz másodpercen át, szappannal, meleg vízzel. Arra az esetre, ha nem lenne erre módja, vigyen magával kézfertőtlenítőt: nagy segítség kis helyen.

7. Vegye komolyan!

A legtöbb utazó szerencsére magától meggyógyul, átesik a kezdeti emésztési problémákon néhány nap alatt, vagy legkésőbb az után, hogy hazaérkezett. De ha a baj makacsnak bizonyul, napokig nem múlik, esetleg lázzal, véres széklettel jár, akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert olyan kórokozók állhatnak a hátterében, amelyektől nem lehet csak úgy egyszerűen megszabadulni.

8. Ne érje készületlenül

A helyi egészségügyi ellátás nem mindig vág egybe az európai utas elképzeléseivel, és a patikában sem ugyanazok a gyógyszerek lesznek, mint amelyeket itthonról jól ismer. Vigyen magával itthonról hasmenés elleni szert, az első gyanús jeleket tapasztalva egy darabig próbáljon inkább csak főtt rizst enni, és ügyeljen a só- és vízveszteség folyamatos pótlására is.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Nádasi Tibor50plusz.hu2012. szeptember 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szex a bíróság előtt

A történelmi adatok és források között minden korban megtalálhatók a szexualitással és a potenciával, annak zavarával foglalkozók is. Érdekes megfigyelni például, hogy a különböző korok törvényei hogyan rendelkeztek e kényes témákkal kapcsolatban.

tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések