8 módszer - ha le akar szokni a dohányzásról

A dohányosnak két rabtartója is van: a nikotin és a napi rutin. Annak, aki vállalkozik a nagy próbára, egy csapásra le kell számolnia mindkettővel. Sokaknál hosszú évtizedek után jön el a nehéz pillanat.

Bármikor le lehet tenni a cigarettát, de a tapasztalatok szerint érdemes egy nyugodtabb időszakot választani, mondjuk egy hosszú hétvégét vagy egy üdülést. Felsoroljuk, milyen módszerek vannak, hogyan működnek.

Egyszerűen vége

Katalin orvosnő, sokáig láncdohányos volt: reszkető kézzel gyújtott egyik szálról a másikra. Ha szakítani próbált a függőségével, néhány napig sem bírta. Egy ízben éppen páciensét vizsgálta, amikor hirtelen köhögésrohamot kapott. Alig bírt levegőt venni, fojtogató légszomj tört rá. A rosszullét ugyan nem ismétlődött meg, de egyértelműbb figyelmeztetésre nem volt szüksége. Az összes cigarettáját kidobta, a hamutartót és a tucatnyi öngyújtóját is. Sosem kellett újat vásárolnia.

Valójában a szabadulás legegyszerűbb módja az ilyen drasztikus befejezés. De nem könnyű összegyűrni, kidobni a dobozt és vissza se nézni többé. Sokan egy egészségügyi probléma miatt hajítják el a cigarettát. Segít az erős elhatározás, a szolidáris család és a komplett életmódváltás. Kávé helyett tea, ebéd utáni ücsörgés helyett gyors fogmosás és séta, rágógumi, mentolos cukor, horgolás, hímzés, egyszóval bármi más, amivel "lefoglaljuk" a szánkat és idegesen babráló kezünket.

Előnye: Nem terheli sem a környezetet, sem a pénztárcát, jót tesz az önbecsülésnek.

Hátránya: Könnyű belebukni. Nemzetközi felmérések szerint a próbálkozók négy-hat százaléka képes ilyen radikálisan leszokni.

Nikotinpótlók

A leszokni próbálók rossz kedélyállapotra, koncentrációs zavarra, ingerlékenységre, fáradékonyságra és alvászavarra panaszkodnak. A tünetek enyhítésére többféle receptköteles és szabadon vásárolható nikotinpótló termék létezik: rágógumi, tapasz, szopogatótabletta, szájspray és inhalátor. Ezek a cigarettánál alacsonyabb, de tartósan egyenletes nikotinszintet tartanak fenn a vérben. Így a leszokóban lévőnek elég arra figyelnie, hogy a dohányzást mint rögzült szokást elhagyja.

Alkalmazásuk javasolt időtartama erős függőség esetén három hónap, fokozatosan csökkenő adagolásban. Végül már tapasz, rágógumi nélkül sem jelentkeznek elvonási tünetek.

Előnye: Könnyű használni, a nikotinpótlók patikákban országszerte beszerezhetők.

Hátránya: Felmérések szerint nikotintapasszal, nikotinpótló gyógyszerekkel is csak minden negyedik-ötödik kísérlet jár sikerrel.

Gyógynövények

A természetes gyógymódokat, terápiákat kedvelők dúskálhatnak a segítő készítményekben a patikák, drogériák polcain. A tabletták, teák, gyógyhatású kapszulák és tapaszok a nikotin "kellemes" hatásait utánozzák, de inkább gyógynövényekkel és aromaterápiával. A hatóanyagok csillapítják az elvonási tüneteket, a szervek belső működését harmonizálják, méregtelenítenek. Semlegesítik dohányzás okozta rossz szájízt. A nyugtató, stresszcsökkentő hatóanyagok a pszichés tüneteken is segítenek.

Előnye: Természetes módszer, könnyen hozzáférhető készítményekkel.

Hátránya: A siker korántsem garantált, sok termékről nem bizonyosodott be, hogy hatásos lenne.

Akupunktúra

Az alternatív terápiák közül a legelterjedtebb. Hívei szerint már egy-két kezeléssel megszünteti a pszichés tüneteket, a feszültséget, ingerültséget, amely a mozdulat hiányából fakad. Miközben felgyorsítja a szervezet saját méregtelenítő mechanizmusát, megszüntetheti a nikotinéhséget.

Előnye: Nincs mellékhatása, és már egy alkalom után is hatásos lehet, de valószínűbb, hogy három-négy kezelésre lesz szükség.

Hátránya: Nem olcsó, és nem mindenhol érhető el megbízható szakember.

Biorezonencia

Hívei azt ígérik, hogy mindössze félórás kezelés után örökre búcsút inthetünk a függőségünknek. A kezelés alapelve, hogy az emberi test elektromágneses rezgéseit hasznosítják. Az eljárás során egy speciális műszer felméri a páciens egyéni rezgésmintáját. A jó jeleket felerősíti, és visszajuttatja a szervezetbe, a diszharmonikus rezgéseket pedig kioltja. Ezt a dohányzás abbahagyására is lehet hasznosítani.

A 30 perces kezelést a biorezonancia elvén működő készülék végzi, a testre rögzített elektródák segítségével. A terápia teljesen fájdalommentes, mellékhatása nincs, előzetes vizsgálat nélkül is veszélytelen. A jelentkező magával hozza az utolsó elszívott csikkjét, amit a készülékbe helyeznek annak érdekében, hogy személyre szabott terápiát tudjanak adni. A biorezonancia-kezelés legfőbb eleme, hogy megindítja a függőséget okozó nikotin kiválasztását a testből, emiatt ajánlatos napi három-négy liter vizet fogyasztani két héten keresztül.

Előnye: Előkészületet nem igényel, gyors.

Hátránya: Nem mindenkire hat, előfordulhat visszaesés, és nem is olcsó.

A lélek ereje

Külföldi tapasztalatok szerint az egyéni vagy csoportos pszichoterápia nagyon jó ösztönző a leszokáshoz. Az egyéni foglalkozások általában egyszerű tanácsadásból állnak, majd a páciens kap egy önsegítő füzetkét, további tippekkel, tanácsokkal. Néhány nap vagy hét múlva találkozik újra a leszokást segítő orvossal, pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel, s be kell számolnia arról, hogy az eltelt időben sikerült-e megállnia a rágyújtást. További módszereket tanul a visszaesés megakadályozására is.

A hipnoterápia is segíthet, de a leggyakrabban nem önmagában alkalmazzák, hanem kiegészítő módszerként. A hipnózisban a terapeuta beszél a klienshez: van, amikor azzal segíti az ellazulást, hogy egy kellemes helyet képzeltet el vele, segít abban, hogy felismerje pozitív tulajdonságait, képességeit, hogy tisztábban lássa a problémáit, vagy hogy rálátást szerezzen a múltbeli vagy jövőbeli cselekedetekre, és sikerüljön végrehajtani a kívánatos változtatásokat.

A csoportterápia szintén hasznos lehet. Az egyes alkalmak során a résztvevők felmérik függőségük mértékét, és aktív részvétellel, csapatmunka keretében dolgozzák ki a megküzdés technikáit a cigarettázás abbahagyására. Azonosítják a kiváltó ingereket, megtanulják ezeket a nikotin helyett mással leküzdeni. A néhány hetes program közepén megállapodnak egy napban, amikor mindenki egyszerre leteszi a cigarettát. Az egyéni terápiával szemben a csoportosnak az lehet az előnye, hogy a résztvevők egymást ösztönzik, hasznosíthatják társaik tapasztalatait. A csoportmunka a tréningen részt vevők akár 40 százalékának is segített abban, hogy szakítson függőségével.

Előnye: Segít az önismeret fejlesztésében is.

Hátránya: Sok időt és lelkierőt követel.

Álcigaretták

A cigarettapólók lényege, hogy valami hasonló méretű, alakú és ízű tárgyat szopogathat a páciens, amely részben átengedi a levegőt is, így élvezheti a dohányzás tökéletes illúzióját, annak káros mellékhatásai nélkül.

A gyógynövényes változatban létezik valóban meggyújtható, elpöfékelhető is. Enyhíti az elvonási tüneteket azzal, hogy "becsapja" az érzékszerveket, így visszaállítja a pszichológiai komfortérzést, anélkül, hogy nikotin kerülne a szervezetbe.

Divatosak az elektronikus cigaretták (e-cigaretta), amelyek használata és élvezeti értéke nagyban hasonlít a hagyományoséhoz. Veszélyeikre éppen a közelmúltban hazai és külföldi hatóság.

Előnye: Nem kell lemondani a dohányzás rituáléjáról.

Hátránya: Nem olcsó, könnyű a visszaesni.

Orvosi segítség

Nem csak nikotinpótlók segíthetnek letenni a cigarettát. A vareniklin hatóanyagot tartalmazó gyógyszer megakadályozza az elvonási tünetek jelentkezését, illetve blokkolja azt a kellemes érzést, mely dohányzás közben jelentkezik. A betegnek ki kell jelölnie egy időpontot a cigarettázás abbahagyására, egy-két héttel e dátum előtt elkezdi a tabletta szedését, majd első körben 12 hétig szedi az orvos utasításai szerint.

Egy depresszióellenes hatóanyagról néhány éve derült ki, hogy valamilyen okból segít a dohányzás abbahagyásában. Egyelőre nem ismeretes, milyen hatásmechanizmus útján segít a cigaretta elhagyásában. Ezek a szerek azonban kizárólag szakorvosi javaslatra kaphatók, előzetes vizsgálatot és konzultációt követően.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +2 °C

A még felhősebb tájakon is gomolyosodik a felhőzet, így ott is, mint másutt napos, gomolyfelhős idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb záporeső. A déli szél az ország nyugati felén megélénkül, melyhez Sopronnál olykor erős széllökések is társulhatnak. A délutáni 15, 20 fokról késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás várhatóan nem okoz napközben kellemetlenséget, a frontérzékenyek tünetei így várhatóan tovább enyhülnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra