7 tipp: így küzdheti le az éhségét

Nehéz ilyen téli időkben fogyni, amikor az ember szinte folyamatosan enni szeretne, méghozzá nehéz, tartalmas ételeket. Van néhány trükk, amely segít elviselni a fogyókúrázót ilyenkor érő megpróbáltatásokat.

Ne mondjon le a laktató ételekről

Ha egy nagy tányér salátával próbálja meg visszaverni az éhség támadását, merthogy a fogyás szempontjából ez így kívánatos, akkor azt kockáztatja, hogy rövidesen újra csak korogni fog a gyomra, mert sem fehérjét, sem szénhidrátot nem kapott. Legyen tehát saláta, de egyen meg hozzá egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret is! Vagy egy kemény tojást. És ha délben csak arra van ideje, akkor is kapjon be egy szendvicset, mert sokkal kevesebbet árt ezzel, mint az éhezéssel – amit este aztán lakmározás követ.

Ossza be előre a napot

Tervezze meg a napját, és ossza be a kalóriákat magának úgy, ahogy a legjobbnak látja. Például: egyen egyszer délelőtt, azután még egyszer délután négy-öt óra felé. A köztes időt pedig ne gyümölcsevéssel vészelje át. A gyümölcsben valóban rengeteg a vitamin, az ásványi anyag és a rost, de ha magában fogyasztjuk, az ugyancsak benne lévő, gyorsan lebontható cukrot a szervezet zsírrá alakítja át. Ha muszáj, inkább diétás kétszersülttel vagy valami hasonlóval űzze el az éhséget ilyenkor, de a kalóriákról ne feledkezzen meg!

Élvezze ki az evés perceit

Lassan kell enni, hogy szervezetnek legyen ideje "tudomásul venni" az étkezés tényét. És ha már betartja ezt a fontos szabályt, miért ne élvezhetné ki maradéktalanul az étkezés minden pillanatát? Még ha csak "bekap valamit", akkor is üljön le, legalább öt percre, és szentelje figyelmét az étkezésnek, ne foglalkozzon semmi mással ezalatt. Nézze meg a falatot, szívja be az illatát, mielőtt a szájába teszi, aztán rágja meg lassan és alaposan, élvezze az ízét! Meglátja, ha így tesz, jóllakottabbnak fogja érezni magát még egy szerény étkezés után is.

Aludja ki magát

Sokszor nem az éhség, hanem a fáradtság miatt eszik az ember. Így próbál élénkítő energiát szerezni valami cukros étel vagy ital, például kávé révén. Pedig az eredmény nem tartós, csak rövid időre szól. A fáradtság leküzdésének egyetlen módja a hosszú, nyugodt álom. Hagyjon tehát elég időt magának az alvásra, és kerülje a stresszt, amennyire csak teheti.

Vásároljon evés után

Roppant kockázatos éhgyomorra bevásárlókocsit tologatni egy szupermarket polcai közt! Mindent megkíván, amit csak meglát, és meg is fog venni egy csomó dolgot, amit aztán, nincs mit tenni, meg is kell majd enni, ha már egyszer hazavitte. Ez azért is veszedelmes, mert éhesen az ember még inkább vonzódik a hizlaló ételekhez. Fogyókúra idején persze hiábavaló abban reménykedni, hogy teli hassal indulhat bevásárolni, de legalább írja össze még otthon, "biztonságban", hogy mit kell vennie, aztán pedig tartsa magát a listához, akármilyen nehéz.

Ne csak egyen, igyon is

Ha hiszi, ha nem, az ember sokszor összetéveszti az éhséget és a szomjúságot. Mielőtt enni kezdene, minden alkalommal igyon meg egy nagy pohár vizet vagy teát (cukor nélkül)! Utána várjon egy kicsit, és fontolja meg, hogy valóban éhes-e. Ne feledje: az italt, amely nélkülözhetetlen számunkra, úgy hívják, hogy víz! Gyümölcslevet inni olyan, mint gyümölcsöt enni, ennek megfelelően vegye tehát figyelembe a kalóriaszámításnál.

Csináljon valami mást

Szülőként biztosan ezerszer alkalmazta azt a trükköt, hogy elterelte a gyerek figyelmét, ha meg akarta nyugtatni, és másként reménytelen volt zöld ágra vergődni vele. Gondolná, hogy ez felnőtteknél is beválik? Próbálja ki önmagán: amikor nem éhes igazán, mégis enni vágyik, terelje el a saját figyelmét valamivel, amit szeret csinálni! Olvasson, sétáljon, hívjon fel valakit telefonon... Ezek legalább annyira jó unaloműzők, mint az evés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra