7 tipp: így küzdheti le az éhségét


Szerző: Bitai Sándor
2013. január 29. | Forrás:  50plusz.hu

Nehéz ilyen téli időkben fogyni, amikor az ember szinte folyamatosan enni szeretne, méghozzá nehéz, tartalmas ételeket. Van néhány trükk, amely segít elviselni a fogyókúrázót ilyenkor érő megpróbáltatásokat.

Ne mondjon le a laktató ételekről

Ha egy nagy tányér salátával próbálja meg visszaverni az éhség támadását, merthogy a fogyás szempontjából ez így kívánatos, akkor azt kockáztatja, hogy rövidesen újra csak korogni fog a gyomra, mert sem fehérjét, sem szénhidrátot nem kapott. Legyen tehát saláta, de egyen meg hozzá egy szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret is! Vagy egy kemény tojást. És ha délben csak arra van ideje, akkor is kapjon be egy szendvicset, mert sokkal kevesebbet árt ezzel, mint az éhezéssel - amit este aztán lakmározás követ.

Ossza be előre a napot

Tervezze meg a napját, és ossza be a kalóriákat magának úgy, ahogy a legjobbnak látja. Például: egyen egyszer délelőtt, azután még egyszer délután négy-öt óra felé. A köztes időt pedig ne gyümölcsevéssel vészelje át. A gyümölcsben valóban rengeteg a vitamin, az ásványi anyag és a rost, de ha magában fogyasztjuk, az ugyancsak benne lévő, gyorsan lebontható cukrot a szervezet zsírrá alakítja át. Ha muszáj, inkább diétás kétszersülttel vagy valami hasonlóval űzze el az éhséget ilyenkor, de a kalóriákról ne feledkezzen meg!

Élvezze ki az evés perceit

Lassan kell enni, hogy szervezetnek legyen ideje "tudomásul venni" az étkezés tényét. És ha már betartja ezt a fontos szabályt, miért ne élvezhetné ki maradéktalanul az étkezés minden pillanatát? Még ha csak "bekap valamit", akkor is üljön le, legalább öt percre, és szentelje figyelmét az étkezésnek, ne foglalkozzon semmi mással ezalatt. Nézze meg a falatot, szívja be az illatát, mielőtt a szájába teszi, aztán rágja meg lassan és alaposan, élvezze az ízét! Meglátja, ha így tesz, jóllakottabbnak fogja érezni magát még egy szerény étkezés után is.

Aludja ki magát

Sokszor nem az éhség, hanem a fáradtság miatt eszik az ember. Így próbál élénkítő energiát szerezni valami cukros étel vagy ital, például kávé révén. Pedig az eredmény nem tartós, csak rövid időre szól. A fáradtság leküzdésének egyetlen módja a hosszú, nyugodt álom. Hagyjon tehát elég időt magának az alvásra, és kerülje a stresszt, amennyire csak teheti.

Vásároljon evés után

Roppant kockázatos éhgyomorra bevásárlókocsit tologatni egy szupermarket polcai közt! Mindent megkíván, amit csak meglát, és meg is fog venni egy csomó dolgot, amit aztán, nincs mit tenni, meg is kell majd enni, ha már egyszer hazavitte. Ez azért is veszedelmes, mert éhesen az ember még inkább vonzódik a hizlaló ételekhez. Fogyókúra idején persze hiábavaló abban reménykedni, hogy teli hassal indulhat bevásárolni, de legalább írja össze még otthon, "biztonságban", hogy mit kell vennie, aztán pedig tartsa magát a listához, akármilyen nehéz.

Ne csak egyen, igyon is

Ha hiszi, ha nem, az ember sokszor összetéveszti az éhséget és a szomjúságot. Mielőtt enni kezdene, minden alkalommal igyon meg egy nagy pohár vizet vagy teát (cukor nélkül)! Utána várjon egy kicsit, és fontolja meg, hogy valóban éhes-e. Ne feledje: az italt, amely nélkülözhetetlen számunkra, úgy hívják, hogy víz! Gyümölcslevet inni olyan, mint gyümölcsöt enni, ennek megfelelően vegye tehát figyelembe a kalóriaszámításnál.

Csináljon valami mást

Szülőként biztosan ezerszer alkalmazta azt a trükköt, hogy elterelte a gyerek figyelmét, ha meg akarta nyugtatni, és másként reménytelen volt zöld ágra vergődni vele. Gondolná, hogy ez felnőtteknél is beválik? Próbálja ki önmagán: amikor nem éhes igazán, mégis enni vágyik, terelje el a saját figyelmét valamivel, amit szeret csinálni! Olvasson, sétáljon, hívjon fel valakit telefonon... Ezek legalább annyira jó unaloműzők, mint az evés.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai Sándor50plusz.hu2013. január 29.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

13 jó tanács visszérbetegeknek

Ha szedünk is vénát erősítő készítményeket visszeres panaszainkra, az önmagában sosem elég, hiszen életmódváltás nélkül a legjobb tabletta sem tehet csodákat. Mire kell mégis ügyelnünk a mindennapokban? Tippek azoknak, akik visszérrel élnek.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések