7 tévhit az egészséges táplálkozásról


Szerző: Dr. Kiss Ildikó
2013. február 14. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az emésztőrendszeri zavarok megfelelő étkezés esetén jó eséllyel kikerülhetőek lennének, de a helyes táplálkozás kialakítását tévhitek is nehezítik.

A helyes táplálkozásról szóló tévhitek között vannak régebbiek és újabb keletűek is, de abban nincs különbség, hogy igen elterjedtek, és makacsul tartják magukat minden olyan kísérlet ellenére, mely az eloszlatásukat célozza. Mint ez is.

1. Az egészséges étkezés unalmas és megnehezíti az életünket

Mivel a helyes étkezés a változatosságra épül, az unalmasság vádja rögtön meg is cáfolható. Az ízeket tekintve sem kell lemondanunk a gasztronómiai élményekről. Az ízlelőbimbóink kezdetben hiányolhatják a megszokott ízfokozókat és a só- és cukortartalmat. De a szervezetünk átállásával a természetes ízeket újra megtanuljuk értékelni, és az étkezés valódi örömforrássá válik ismét. Ahhoz, hogy jó minőségű, változatos étrendet alakítsunk ki, csak a gondolkodásunkon kell kicsit változtatni.

2. Az alacsony glikémiás indexű ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak

A glikémiás index (GI) csak azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott ételben levő szénhidrátokat milyen gyorsan bontja le szervezetünk glükózra, és ezáltal milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik a vércukorszintünk. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása kiegyensúlyozott vércukorszintet eredményez, ezáltal az inzulintermelés is kiegyensúlyozottá válik szervezetünkben, nő a koncentrációs képességünk, és nem tör ránk farkaséhség estére. Ettől függetlenül azonban az ételek kalóriatartalma nem változik. Jó tudni, hogy az élelmiszerek GI értékét az elkészítésük módja is befolyásolhatja. Minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát (intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, vízben való oldás) növeli a glikémiás indexet, míg a kímélő eljárások (például a párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost csökkenti azt.

3. Növényi zsiradékból bármennyit fogyaszthatunk

Bár a növényi olajok általában egészségesebbek az állati zsíroknál, energiatartalmuk közel azonos a zsírokéval. A növényi olajok titka abban rejlik, hogy inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaznak így fogyasztásuk hosszú távon egészségesebb.

4. Az esti evés hizlal

Kutatások bizonyítják, hogy az esti evés önmagában nem járul hozzá a túlsúly kialakulásához, a túlzott kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód viszont annál inkább. Az esti mértéktelen falásokat kiküszöbölhetjük, ha odafigyelünk vércukorszintünk szinten tartására napközben is. Elég, ha lefekvés előtt három órával már nem rakjuk tele a gyomrunkat, így biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő emésztéshez szükséges körülményeket is.

5. Mindig a friss zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben

Ha az általunk vásárolt zöldség és gyümölcs tényleg friss, nem állt a hipermarket raktárában, nem kezelték tartósítószerekkel, természetesen megállja a helyét ez a kijelentés. A bolti áru minősége sokszor azonban nem tud a vele szemben támasztott követelményeknek megfelelni. Az "igazi" friss termékek hiányában jobban járunk, ha a fagyasztottat választjuk, mivel legtöbb esetben a betakarítás és a hűtés között nagyon rövid idő telik el, így ilyenkor megmarad a vitamin- és ásványianyag-tartalom nagy része.

6. A szénhidrátok nem egészségesek

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás. Ideális esetben a napi energia bevitelünk több mint felét teszi ki. Ha megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, anyagcserénk felborulhat, hiszen az energiánkat ebben az esetben magasabb zsír és fehérjefogyasztással pótoljuk. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával és a mértékletesség elvét követve, a szénhidrátokat sem kell étkezéseinkből száműzni.

7. A természetes összetevőket tartalmazó élelmiszerek minden esetben egészségesek

A "természetes összetevők" felirat megtévesztő lehet, mivel ez még nem garancia arra, hogy natúr, feldolgozásmentes élelmiszert választunk. Mivel ez a definíció elég bizonytalan, a termék tartalmazhat számos feldolgozott anyagot és lehet magas a cukortartalma is, így kezeljük fenntartással és olvassuk el az összetevők listáját is.

A már negyedik éve működő országos átfogó egészségvédelmi szűrőprogram keretében a helyes táplálkozás mellett egyéb témákról is hasznos információkat kaphatunk az egészséges életmód kialakításához.

2013. február 22. Népegészségügyi Konferencia, Budapest
2013. február 27-29. Lego Prevenciós Napok, Nyíregyháza

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség februári számában.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Kiss IldikóNők Lapja Egészség2013. február 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Emlő-szűrőprogram

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések