7 látásjavító tipp


Szerző: Bátis Dorina
2013. június 27. | Forrás:  50plusz.hu

Ha a látása már nem a régi, itt az ideje, hogy komolyabban kezdjen törődni idősödő szeme világával, mint az elmúlt negyven-ötven évben. Fogadja meg tanácsainkat, és előzze meg a további látásromlást!

1. Ne hagyja kiszáradni

Az ember észre sem veszi, de percenként 12-20 alkalommal pislog. Erre azért van szüksége, mert ezzel működésre serkenti a könnymirigyeket, és folyamatosan fenntartja a szemünk felszínét nedvesen tartó könnyréteget. Ha a szem kiszárad, az égő érzést és átmeneti látásromlást okoz. A kiszáradás ellen tudatosan tehetünk azzal, ha fél percen át folyamatosan pislogunk, ezzel serkentjük a könnytermelést, és újranedvesítjük a szaruhártyát. Ugyanezt elérhetjük azzal is, ha gyógyszertárban beszerezhető mesterséges könnyet, illetve steril fiziológiás sóoldatot csöppentünk a szembe.

2. Pihentesse szemét

A szemnek is szüksége van pihenésre, különösen akkor, ha huzamos ideig megfeszítetten dolgozik, például egy képernyő előtt. Ilyenkor a szemnek tartósan ugyanarra a távolságra kell fókuszálnia, miközben alig mozdul, ami nem természetes, viszont fárasztó. Ha sokat számítógépezik vagy tévézik, tartson szünetet félóránként: vegye le tekintetét a képernyőről, és nézzen távolabbi pontokra, mozgó objektumokra, aztán nézzen jobbra és balra anélkül, hogy a fejét mozdítaná. Ezt ismételje tízszer, aztán pislogjon erősen háromszor-négyszer. Ügyeljen arra is hogy a szeme és a képernyő között legalább 40 centi távolság legyen. Ha számítógépen dolgozik, soha ne legyen sötétben.

3. Egyen áfonyát

Brit pilóták fedezték fel a világháború idején, hogy az áfonya javítja az éjszakai látást. Később tudományosan igazolták, hogy az áfonyában bőségesen található antocianidin és C-vitamin együtt segíti a látóbíbor regenerációját, ezzel javítja a fényérzékelést, felfrissíti a fáradt szemet. Ezért is érdemes áfonyát fogyasztani, akár frissen a gyümölcsöt, akár gyümölcslé formájában.

4. Egyszerű módszer: palming

Az amerikai Bates doktor kis híján százéves szempihentető módszere abból áll, hogy a lehunyt szemet 2-3 percre el kell takarni a két, összezárt ujjú tenyérrel. Vagyis: egyszerűen hajtsa a tenyerébe az arcát - a meleg és a sötétség együtt hihetetlen gyorsan megnyugtatja a fáradt szemet. Próbálja ki!

5. Ellenőrizze vérnyomását

Ha a normális értéknél nagyobb nyomás nehezedik az érfalra, az a szem ereinek esetében különösen veszélyes hosszú távon. A retina ereinek sérülése látásvesztéssel fenyeget. Ha kiderül, hogy magas a vérnyomása, gyakori méréssel kell ellenőrizni, magasvérnyomás-betegség esetén pedig orvosi kezelésre van szükség.

6. Látásgyakorlat

Közelítse a két mutatóujját az orra felé az éleslátás határáig. Onnan nagyon lassan távolítsa a szemétől egészen kartávolságig, miközben folyamatosan nézi az ujjhegyét. Ezt ismételje meg huszonötször egymás után a lehető leglassabban mozgatva a kezét. Naponta háromszor végezze el ezt a gyakorlatot, de ha számítógépen dolgozik, akkor sűrűbben, akár óránként. Ha egy hét után sem tapasztal javulást, lehet, hogy ideje elgondolkozni a szemüvegen...

7. Egyen sok zöldséget

Van két anyag, a lutein és a zeaxantin, amelynek különösen fontos szerepe van abban, hogy a szemünkben minél kevesebb kárt tegyenek a fény ibolyántúli tartományába tartozó sugarak. minél többet juttatunk szervezetünkbe a táplálékkal ebből a két anyagból, annál hatékonyabb az UV-védelem. A zöld színű zöldségek tartalmazzák belőlük a legtöbbet: a spenót, a zöldborsó, a brokkoli, a káposzta. Ezek bizony jó, ha egy héten két-három alkalommal is az asztalra kerülnek.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bátis Dorina50plusz.hu2013. június 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések