7 jó tanács mozogni vágyó lustáknak


Szerző: Hajós Anett, pszichológus
2012. február 22. | Forrás:  HáziPatika.com

Már megint semmi mozgás? Jobbnál jobb kifogásokat talál, csak hogy ne kelljen szembenéznie a lustasággal? Egyetlen kifogás sem lehet eléggé jó ahhoz, hogy felhagyjon a rendszeres sportolással.

Nekikezdett, aztán abbahagyta? Nincs ezzel egyedül. Sokszor abbahagyjuk a nagy lelkesedéssel elkezdett edzéseket, mert unalmassá válnak, vagy az eredmény nem elég gyors és látványos. A kezdeti lelkesedés lelohad, amikor rájövünk, hogy a célhoz nem kevés erőfeszítés szükséges. Ha úgy érzi, megtorpant, fogadja meg alábbi tanácsainkat: megéri a fáradságot!

Tűzzön ki elérhető célokat!

Kezdje a rövid távú célokkal, amelyek reálisak és teljesíthetőek! Ha túl hamar túl sokat akar, nem csoda, hogy feladja. Ha egy ideje már nem edzett, a kezdeti cél az legyen, hogy naponta egyszer-kétszer sétáljon 5-5 percet. Közbülső állomásként tornázza fel ezt 20 percre, heti három-négy alkalommal. Fokozatosan növelje a terhelést! Ha túlságosan hevesen kezd az edzéseknek, és nagyon megerőlteti magát, egy esetleges sérülés vagy a fájdalom oda vezethet, hogy felhagy az egésszel.

Egyéniségének megfelelően

Ha jobban szereti a magányos sportokat, a séta, futás, biciklizés lehet jó választás. Ha a csoportos mozgás inkább kedvére való, iratkozzon be egy edzőterembe, csatlakozzon röplabda-, kosárlabda-, foci- vagy bármilyen más csapathoz. Ha teheti, vigyen magával családtagot, ismerőst is!

Élvezze, amit csinál!

Váltogassa a mozgásfajtákat, igyekezzen minél többfélét megismerni, kipróbálni. Használjon ki minden lehetőséget a mozgásra: fusson, biciklizzen, ússzon, menjen túrázni. A lényeg, hogy ne érezze úgy, hogy befásult. Valószínű, hogy akkor fog ragaszkodni a mozgáshoz, ha élvezi azt. Ha nem leli örömét az edzésben, próbáljon ki valami mást. A testmozgás ne kényszer, és szükséges rossz legyen!

Legyen az edzés a napi rutin része!

Kezdetben úgy tűnik, nehéz a testmozgást beiktatni a napi rutinba. Legyen kreatív! Lépcsőzzön ahelyett, hogy lifttel menne. Szobabiciklizzen este, tévénézés közben. Legyen a sport a napirend része, melyet nem lehet kihúzni a naptárból.

Írja le!

Megszabadult x kilótól? Majd szétveti az energia? Jobban is alszik? Írja le a rendszeres testmozgás hasznát papírra! Vezessen naplót az edzéseiről. Rögzítse, milyen gyakorlatokat végzett, mennyi ideig edzett, és hogyan érezte magát utána. Mivel egyik napról a másikra nem lehet látható eredményeket elérni, úgy tudja nyomon követni fejlődését, ha mindent leír. Később, ha lankad a lelkesedése, csak előveszi a jegyzeteit, és máris újra kedve lesz edzeni.

Jutalmazza meg magát!

Mindig legyen néhány perce arra, hogy átélje az edzés utáni jó érzéseket. Ez a fajta belső jutalmazás segíthet, hogy hosszú távon elköteleződjék a rendszeres testmozgás mellett. A külső megerősítés is segíthet.

Legyen rugalmas!

Ha túl elfoglalt, vagy egyszerűen csak nincs kedve edzeni, nyugodtan engedélyezhet egy kis szünetet. Aztán próbáljon meg visszazökkenni, nehogy kihagyjon még egy edzést, meg még egyet... és a végén teljesen feladja terveit. Hiszen oly sokáig oly keményen dolgozott!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hajós Anett, pszichológusHáziPatika.com2012. február 22.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések